8 najzdravijih namirnica za starije osobe

8 najzdravijih namirnica za starije osobe

Konzumiranje određene vrste hrane možda ne može pridonijeti izlječenju od neke bolesti, ali zdrava prehrana koja obiluje hranjivim sastojcima definitivno ima svoje prednosti. Ako vaš tjedni popis namirnica već uključuje raznovrsno povrće, cjelovite žitarice, nemasno meso i slično, samo tako nastavite. S druge strane, ako ste svjesni toga da se nezdravo hranite, trebate što prije uvrstiti sljedeće namirnice u svakodnevnu prehranu i tako poboljšati cjelokupnu zdravstvenu sliku vašeg organizma.

 

  1. Špinat: zeleno listano povrće obiluje zdravim nutrijentima. Ovdje posebno ističemo špinat jer je bogat vitaminom K koji pridonosi zdravlju kostiju. Osim toga, špinat je izvrstan izvor željeza. S obzirom na to da nedostatak željeza utječe na to koliko učinkovito tijelo koristi energiju, trebali biste jesti špinat barem jednom tjedno. Od ostalog lisnatog povrća izdvajamo kelj i kupus.
  2. Losos: losos je zasigurno najzdravija riba koju možete zamisliti. Obiluje omega-3 masnim kiselinama koje promiču zdravlje srca i ujedno smanjuje gubitak moždanih stanica. Ima visoki udio vitamina D koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju.
  3. Grčki jogurt: prije 10 godina jedva da je itko čuo za ovakvu vrstu jogurta. No, danas, zahvaljujući visokom sadržaju proteina, kalcija, kalija i vitamina B12 ovo je još jedna od zdravijih namirnica za starije osobe. Vjerujemo da je svima poznato da je kalcij potreban organizmu radi sprječavanja osteoporoze, što je česta bolest kod starijih generacija. Osim toga, redovan unos proteina pomaže u očuvanju mišićne mase. Budući da starije osobe jednu manje mesa, grčki jogurt je odlična zamjena. Jedina stvar na koju treba pripaziti je visoki udio šećera u aromatiziranim jogurtima, stoga radije odaberite obični, nezaslađeni grčki jogurt u koji sami možete umiješati svježe voće.
  4. Bobičasto voće: bobičasto voće sadrži veliku količinu antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala u organizmu. Osim toga, borovnice su, primjerice, bogate i vitaminom K i C te vlaknima. Pored borovnica, u svakodnevnu prehranu ubacite kupine, jagode i ribizle. Jednostavno ih dodajte u zobenu kašu ili pripremite zdravi smoothie.
  5. Orašasti plodovi: iako većina orašastih plodova sadrži dosta masti, važno je napomenuti da nisu sve masi loše. Orašasti plodovi imaju veliki udio omega-3 masnih kiselina koje pomažu kod upala te sprječavaju neke kronične bolesti. Bademi obiluju magnezijem, dok je pistacio dobar izvor kalija.
  6. Mrkva: svim dobro znaju da mrkva sadrži veliku količinu vitamina A, a brojna istraživanja pokazala su da kod starijih osoba koje redovno konzumiraju ovo povrće postoji manja vjerojatnost od Alzheimerove bolesti.
  7. Tamna čokolada: nema onoga tko ne voli slatkiše, uključujući i stariju generaciju. Zaista je teško pronaći desert koji ne šteti zdravlju. No, ovdje dolazimo do tamne čokolade. Tamna čokolada je također izvrstan izvor antioksidansa koji, kao što smo ranije spomenuli, neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala.
  8. Jabuke: jabuke su idealna opcija za sve one koji se bore s održavanjem optimalne razine šećera u krvi, ali i za pojedince koji imaju visoki kolesterol. Topiva vlakna pridonose snižavanju kolesterola i usporavaju unos glukoze. Osim toga, opskrbljuju organizam kalijem, antioksidansima i vitaminom C.