Dom za starije osobe Salvia

Dom za starije i nemoćne Salvia

Dom za starije osobe Salvia

Dom za starije osobe Salvia je prvo naselje za osobe treće životne dobi u Hrvatskoj. Izgrađeno je u Crikvenici, neposredno uz more. Iz svih apartmana pruža se prekrasan i jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev, što zaista djeluje kao kakva terapija.

Svi korisnici apartmana slobodni su koristiti sve usluge u domu koje se odnose na prehranu, zdravstvenu njegu, medicinsku skrb, usluge fizikalne terapije, usluge čišćenje i sl. Količinu i učestalost pružene usluge određuju sami u suradnji sa stručnim timom Doma. Cilj razvoja ovakvog modela stanovanja je podmiriti potrebu za održavanjem primjerene kvalitete života i u starosti.

Smještaj u domu

Dom za starije prostire se na više od 7 tisuća kvadratnih metara, a raspolaže s više od 70 soba i 48 dvosobnih i trosobnih apartmana. Glavna zgrada doma za starije ima 75 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba. U sklopu kuhinje nalazi se restoran s čak 80 sjedećih mjesta. U glavnoj zgradi uređen je i kafić, tri dnevna boravka s kuhinjom, fitness centar,spa centar, knjižnica, ambulanta, fizikalna terapija i ostale prostorije.

48 apartmana raspodijeljeno je u 3 stambena bloka koji su povezani s glavnom zgradom. Osim toga, postoji i SOS dojava s centralnom zgradom. Važno je spomenuti da stanari apartmana koji su u aneksu doma imaju sve usluge iz glavne zgrade. S njome su povezani zgradom, terasom i podzemnom garažom.

Na svakom katu su zajedničke prostorije za druženje. U prizemlju se nalaze prostorije za provođenje fizikalne terapije, fitness centar,frizerski salon,spa centar, restoran i kafić koji imaju direktni izlaz na mediteranski vrt.

Paketi smještaja obuhvaćaju:

 • privremeni smještaj od 7 ili 14 dana
 • privremeni smještaj nakon moždanog udara ili operativnih zahvata
 • dugotrajni ili povremeni smještaj
Važno je napomenuti da je dom Salvia novoizgrađeni objekt što znači da je u cijelosti projektiran na način da udovolji visokim standardima energetski učinkovite gradnje. Isto podrazumijeva led rasvjetu u svim prostorijama, izoliranu vanjsku ovojnicu zgrade, grijanje i hlađenje preko dizalica topline i tako dalje. Svi prostori izgrađeni su tako da im mogu pristupiti osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica.

Iznajmljivanje soba i apartmana

U sklopu kompleksa Salvia postoji mogućnost iznajmljivanja soba i apartmana. Standardne jednokrevetne sobe opremljene su kupaonicom prilagođenom osobama s invaliditetom, TV-om, SOS uređajem, WiFi-jem i klima uređajem. Superior jednokrevetna ili dvokrevetna soba opremljena je identičnim uređajima, a posjeduje i balkon. Studio apartman je namijenjen za boravak jedne ili dvije osobe te veličina iznosi od 18-32 kvadrata. Apartman ima kuhinju, balkon, klima uređaj, WiFi, TV te SOS dojavu u sobi i u kupaonici koja je također prilagođena osobama s invaliditetom.

Superior apartman je još veći (44 kvadrata s balkonom) te se sastoji od dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, spavaće sobe i kupaonice sa SOS dojavom. Iz svake prostorije pruža se nesmetani pogled na more.

VIP apartman je prostran dvosobni apartman namijenjen za smještaj pojedinca ili bračnog para koji vole uživati u komforu i spektakularnom pogledu. Apartman ima oko 45 m2 i prostranu terasu veličine preko 20 m2, sa spektakularnim pogledom na Kvarnerski zaljev i otok Krk. Apartman je identično opremljen kao i ranije navedeni apartmani i sobe, a nalazi se u glavnoj zgradi.

Po čemu se dom za starije osobe Salvia razlikuje od „običnog“ staračkog doma

Za razliku od domova za starije na koje smo do sada naviknuli, a koji korisnicima nude isključivo smještaj i hranu, kompleks Salvia je puno više od toga. Svim se osobama koje borave u domu svakodnevno pruža odgovarajuća zdravstvena skrb prema preporuci liječnika. Ona se, konkretno, odnosi na:

 • svakodnevnu zdravstvenu njegu
 • provođenje odgovarajuće terapije prema preporuci liječnika
 • organiziranje liječničkih pregleda
 • brigu o pripremanju i davanju lijekova koje osoba mora uzimati (prema uputi liječnika)
 • pratnju u slučaju specijalističkih pregleda
 • dostavu nalaza i lijekova
 • provođenje stručnih postupaka prema standardiziranim postupcima rada
 • usluge uzimanja bioloških uzoraka za laboratorijsku obradu prema uputi liječnika
 • dostavu nalaza laboratorijskih pretraga i sl.

Redovno provođenje fizikalne i radne terapije

Licencirani fizioterapeuti provode sve oblike fizikalne terapije kao što su terapijske vježbe (vježbe hodanja, stajanja, rasteretne vježbe, vježbe koordinacije i ravnoteže, pasivne i aktivne vježbe, vježbe uz otpor, izometričke vježbe, vježbe za sfinktere, opće kondicionalne vježbe, vožnja bicikla i sl.), krioterapija, elektroterapija, vježbanje korištenja ortopedskih pomagala itd.

U moderno opremljenom prostoru za fizikalnu terapiju nude se i usluge medicinske masaže, ultrazvuk, TENS i sl. Jedini u Hrvatskoj posjedujemo i HUR uređaj, koji koristimo u rehabilitaciji korisnika, a koristan je za prevenciju padova.

 

Osim toga, redovno se održavaju savjetovanja za kvalitetan i neovisan život pojedinca u budućnosti.

Važno je napomenuti da sve zdravstvene usluge pruža odgovarajuće stručno medicinsko osoblje.

Radionice

Svakodnevno se održavaju različiti oblici radionica u kojima zainteresirani svojim znanjem i kreativnošću mogu doprinijeti zanimljivijem i kvalitetnijem životu. Riječ je o:

 • dramskim, literarnim, glazbenim ili plesnim radionicama
 • novinarskim radionicama
 • kreativnim radionicama (izrada sapuna, sitnih ukrasnih predmeta)
 • radionicama zdravog življenja (tjelovježba, meditacija, tečaj zdravog kuhanja)
 • radionicama o korištenju interneta, Facebooka, skypea…

Kulturno-zabavne aktivnosti

Dom za starije osobe Salvia brine i o kulturnom uzdizanju svojih korisnika te organizira događanja poput priredbi povodom obilježavanja svih značajnijih državnih, vjerskih i međunarodnih blagdana, prezentacija, izložbi, gostovanja, umjetnika dramskih grupa, kulturno-umjetničkih udruženja,, proslave rođendana korisnika i sl. Osim toga, često se rade organizacije poput tjedna određene vrste kuhinje, što zna biti osobito zanimljivo. Za sve zainteresirane česti su posjeti kinu, kazalištu, muzejima i raznim koncertima.

Športsko-rekreativne aktivnosti

U trećoj životnoj dobi tjelovježba igra veliku ulogu. Svakodnevni oblici tjelovježbe poput razgibavanja, šetnje, tretmana za jačanje mišića ili tretmana za bolje funkcioniranje kardiološkog sustava samo su neke aktivnosti koje se provode u domu Salvia.

Od ostalih usluga izdvajamo:

 • usluge frizera/pedikera
 • usluge pranja i čišćenja
 • dostavu obroka
 • usluge socijalnog rada
 • usluge psihosocijalne rehabilitacije
 • usluge organiziranja slobodnog vremena
 • usluge pratnje i organiziranog prijevoza

Vaši najbliži sunčane dane mogu provoditi i u velikom zimskom vrtu ili na terasi. U knjižnici doma slobodno mogu posuditi omiljenu knjigu te u opuštenoj atmosferi provoditi vrijeme.

Osim knjižnice, dom se sastoji od nekoliko dnevnih boravaka, kafića, kuhinje i drugih servisnih prostorija koje korisnici mogu koristiti.

Dom za starije osobe Salvia izgrađen je s ciljem ponovnog uključivanja korisnika u društvo. Nije, dakle, riječ o „običnom“ domu koji nudi smještaj i osigurava prehranu za starije osobe, nego uključuje puno više. U sklopu naselja svakodnevno se održava niz aktivnosti koje su primjerene mogućnostima, potrebama i željama korisnika doma. Na taj način im se omogućuje proaktivno sudjelovanje u društvu te se u isto vrijeme podiže se razina kvalitete življenja.