Joga – izvrstan način tjelovježbe za starije

Joga – izvrstan način tjelovježbe za starije

Vježbanje u starijoj dobi ponekad može zvučati zastrašujuće, osobito ako je prošlo dosta vremena od vašeg zadnjeg vježbanja. Joga se ovdje nameće kao idealan odabir jer nije rezervirana isključivo za mlađu populaciju. Naprotiv, postoje slučajevi kada su starije osobe fleksibilnije, odmornije i duhom smirenije od mlađih generacija. I sve to zbog redovnog prakticiranja joge. Joga je izvrstan način na koji se starije osobe ponovno mogu tjelesno aktivirati i tako pridonijeti očuvanju zdravlja.

Joga poboljšava ravnotežu i stabilnost

Postoji jaku puno joga poza kojima se potiče ravnoteža i stabilnost pojedinca, bez obzira na godine. Jačanje mišića i bolja ravnoteža zasigurno smanjuju rizik od padova, što je jedna od najvećih briga starije populacije. Osim manje vjerojatnost od padova, čak i ako do njega dođe, starija osoba koja redovno vježba jogu brže će se oporaviti.

Joga poboljšava fleksibilnost i zdravlje zglobova

Ako tražite oblik vježbanja koji povećava fleksibilnost, joga je izvrstan odabir. Vježbe fleksibilnosti idealne su za rješavanje problema s bolnim i ukočenim zglobovima. Iako je riječ o vježbanju slabog intenziteta, iznenadit ćete se koliko joga pridonosi toniranju i jačanju potpornih mišića koji imaju veliku ulogu u sprječavanju ozljeda.

Joga poboljšava disanje

S godinama dolazi do respiratornih problema koji u sve većoj mjeri utječu na izvođenje raznih aktivnosti. Sve što onemogućuje dostatnu količinu kisika u dišnom sustavu može negativno utjecati ne samo na tijelo nego i na duh. Disanje ima nekoliko funkcija. Ljudi tjednima mogu živjeti bez hrane, ali bez disanja teško da ćete izdržati više od nekoliko minuta, tako da je ideja o održavanju top forme dišnog sustava uvijek dobra opcija u bilo kojoj dobi.

Joga snižava visoki krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je uzročnik brojnih kardiovaskularnih bolesti, bolesti s bubrezima i sl. Nedavna istraživanja otkrila su da vježbanje joge smanjuje oksidativni stres kod starijih osoba, a upravo je oksidativni stres (štetno djelovanje slobodnih radikala) jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka.

Joga smanjuje anksioznost

Vježbanje joge opušta i duh i tijelo, osobito u slučaju kada je riječ o starijim osobama. Redovito prakticiranje joge tako smanjuje rizik od raznih upala koje mogu nastati u organizmu. Tijekom izvođenja joga položaja najviše se treba usredotočiti na disanje i na izvođenje laganih pokreta, što potiče aktiviranje parasimpatičkog živčanog sustava jer se smanjuju i ublažavaju nusprodukti stresa kao i osjećaja anksioznosti.

Joga potiče svjesnost

Budući da je joga usmjerena na disanje i osluškivanje vlastitog tijela, samim time postajete svjesni ne samo svog tijela nego i misli te emocija. Sukladno tome, postat ćete više svjesni svoje okoline, zajednice u kojoj se nalazite.