‘Prodali smo kuću i zemlju u Schwarzwaldu i preselili se u Crikvenicu’

‘Prodali smo kuću i zemlju u Schwarzwaldu i preselili se u Crikvenicu’

Gospođa Danica sa suprugom u Salviji živi oko godinu i pol, a doselili su iz Njemačke.

– U Njemačkoj je moj muž, Nijemac, dvije godine bio u domu. Bila je to bivša bolnica koju je kupio lokalni vlasnik pivovare i preuredio je u starački dom. To je bila stara zgrada, prozori su valjda originalni, stari sto godina. Nije bilo televizora u sobama, tko je htio, mogao si je kupiti vlastiti, a korisnici bi samo ležali u sobama, nikakvih aktivnosti nije bilo. Plaćali smo 3200 eura za njegov smještaj, a inače smještaj u domu u Njemačkoj stoji i 5000-6000 eura, što je teško platiti i njemačkom mirovinom. Sin, koji je bankar, savjetovao nam je: “Imate mirovine, imovinu, ušteđevinu, a prodate li sve to, moći ćete plaćati smještaj tek oko dvije godine.” Pronašao nam je domove u Zadru i Crikvenici, prodali smo svoju kuću i zemlju u Schwarzwaldu i preselili se ovamo. Tu za oboje plaćamo 2200 eura i prezadovoljni smo – kazala nam je 80-godišnja Danica Rothmund.

U boravku na drugom katu zatekli smo Zdenku Šnajder, voditeljicu psihofizičke relaksacije, s gospođom Mirjanom Delmestre.

Dok je većina ručala, izrađivale su raskošne kartoline namijenjene rođendanskim čestitkama. Prostor je bio pun rukotvorina, od bajkovitih božićnih kućica, preko vaza u decoupageu, do nakita. – Svaki se rođendan slavi, pravimo tortu. Sad ćemo i krafne za maškare. Pomognu i muškarci, melju orahe – kroz smijeh će Z. Šnajder. M. Delmestre objašnjava kako je tu samo privremeno dok se oporavlja nakon sinkope. A dok je tu, ova aktivna članica Kluba Sušačana svoj je prirođen entuzijazam usmjerila na druge. – Izvukla sam mnoge iz soba koji su se zatvorili u njih. Jedna 91-godišnja gospođa nije htjela izlaziti ni družiti se, ali uspjela sam je nagovoriti i sad pijemo kavu svako jutro na suncu – zadovoljna je gospođa Delmestre.

Cijeli članak iz Večernjeg lista pročitajte OVDJE