Važnost redovnih pregleda starijih osoba

Važnost redovnih pregleda starijih osoba

Liječnički pregledi najvažnija su stavka preventivne skrbi. Tijekom pregleda liječnik može utvrditi eventualne probleme i prije nego što su isti izmaknuli kontroli. Samim time, u slučaju otkrivanja neke bolesti, to podrazumijeva jednostavniji, ali i daleko učinkovitiji liječnički tretman.

Liječnici preporučuju da bi starije osobe trebale ići na redovne preglede najmanje dva puta godišnje, ovisno o povijesti bolesti i trenutnom stanju. Nužni su zbog prepoznavanja eventualnih problema u njihovoj ranoj fazi.

Redovni pregledi povećavaju šanse za uspješnije liječenje.

Na liječničkom pregledu liječnik provjerava stanje krvnog tlaka. Naime, povišeni krvni tlak u ovim godinama može uzrokovati razne bolesti. Problemi koji se povezuju s ovim stanjem nazivaju se tihi ubojice, budući da ponekad nema jasnih simptoma koji ukazuju na određene nepravilnosti u funkcioniranju organizma. Zato su presudni redovni pregledi, a osobe koje pate od hipertenzija (visoki krvni tlak) moraju redovno mjeriti i pratiti tlak.

Kolesterol i trigliceridi izravno su povezani sa srčanim bolestima i moždanim udarom. Testiranje masnoća u krvi također se može obaviti na uobičajenom redovnom liječničkom pregledu.

Liječnici preporučuju da bi starije osobe trebale češće kontrolirati rad srca te obavljati uobičajene laboratorijske pretrage krvi koje ukazuju na eventualna odstupanja u radu određenih sustava organa. EKG odnosno snimanje rada srca pomaže u procjeni vašeg stanja, odnosno koristi se radi dijagnosticiranja mogućih problema.

Ovi redovni kontrolni pregledi odličan su način prepoznavanja bilo kakvih tegoba ili bolesti u fazi njihova nastajanja, što uvelike olakšava daljnje liječenje.

Postoje neke podmukle bolesti čiji se napredak ne može pratiti ako pacijent ne pristupa redovnim pregledima. Iz tog je razloga ključno sve ovo shvatiti ozbiljno, jer

NIKADA NIJE KASNO POČETI BRINUTI O SVOM ZDRAVLJU.

Osim provjeravanja zdravstvenog stanja, na redovnim pregledima možete porazgovarati s liječnikom i zatražiti savjete o tome što (ne)biste trebali nastaviti raditi kako biste izbjegli eventualne probleme i bolesti za čiji razvoj kod vas postoje velike šanse.