10 savjeta za bezbrižne praznike

10 savjeta za bezbrižne praznike

10 savjeta za bezbrižne praznike

Blagdansko vrijeme provodimo s obitelji i prijateljima, uživamo u odličnoj hrani i stvaranju novih sretnih uspomena. Iako su dani oko Božića vrijeme radosti za većinu, mnogim starijim osobama blagdanska sezona može biti zbunjujuća, užurbana, pa čak i depresivna ukoliko nisu najboljeg zdravstvenog stanja.

Blagdanska sezona obično donosi nekoliko promjena u dnevnim rutinama, a te promjene mogu uzrokovati i da se starije osobe osjećaju pod stresom. Međutim, dobra vijest je da možemo pomoći i podržati svoje voljene u prevladavanju ovih stanja slijedeći neke korisne savjete.

Donosimo 10 najboljih savjeta za zdravlje starijih osoba kako biste im osigurali sretne praznike.

1. Odaberite zdravu hranu

Tijekom blagdana obično jedemo mnogo bogatih obroka i puno nezdravih grickalica. Pretjerana konzumacija slatke, slane, pržene, masne i prerađene hrane može utjecati na postojeće zdravstveno stanje vaših najmilijih. Odaberite zdravu hranu sa zdravim mogućnostima kuhanja kao što su nezasićene masti, zaslađivači bez šećera itd.

2. Vježbajte

Blagdansko vrijeme mijenja mnoge naše dnevne rutine. Kako imamo više obaveza, vježbanje i tjelesna aktivnost postaju niže na listi prioriteta. Vježbanje je vrlo važno kako bi starije osobe bile aktivne. Također može smanjiti stres i napetost te pomoći u sagorijevanju dodatnih kalorija koje konzumiramo ovih blagdana.

3. Uzimajte redovite pauze

Tijekom blagdana mnoge starije osobe vole putovati, ići na zabave i kupovati, što izaziva dodatan napor. Pobrinite se da se odmaraju i uzimaju pauze kad god je to moguće. Kratko drijemanje ili slušanje glazbe može im pomoći da ostanu opušteni.

4. Ostanite hidrirani

Održavanje hidratacije ključno je tijekom zime kako bi tijelo starijih osoba pravilno funkcioniralo. Hidratacija im pomaže da se osjećaju kao da imaju više energije, jača njihov imunološki sustav i povećava sposobnost da se bore s iscrpljenošću. Također im može pomoći da ostanu zdravi i aktivni u svim planiranim blagdanskim svečanostima.

5. Držite se rasporeda spavanja

Blagdansko razdoblje nedvojbeno je stresno doba godine zbog kojeg često preskačemo neke od svojih bitnih potreba poput sna. Iako je zabavno provoditi vrijeme družeći se s prijateljima i rodbinom do kasnih sati, ignoriranje sna može naštetiti zdravlju starijih osoba. Nedostatak sna može utjecati na pamćenje, komunikaciju i cjelokupno zdravlje. Pomozite im da se pridržavaju pravilnog rasporeda spavanja što je više moguće.

6. Spriječite padove

Snijeg, led i susnježica uobičajeni su tijekom blagdanske sezone. Izlazak na otvoreno tijekom ovakvih vremenskih uvjeta može povećati rizik od pada među starijim osobama. Pobrinite se da vaša voljena osoba ima odgovarajuća pomagala za kretanje, koja će im pomoći da ostanu zaštićeni i spriječiti padove.

7. Podsjetnici za lijekove

Blagdanska sezona donosi brojne aktivnosti koje mogu utjecati na ciklus uzimanja propisane terapije. Ne dopustite da zbog ovih aktivnosti zaboravite na pravovremeno uzimanje lijekova. Postavite kalendarske podsjetnike i alarme te koristite kutijice za lijekove da biste uzeli pravi lijek na vrijeme.

8. Ograničite alkohol

Nije samo hrana ono što može utjecati na zdravlje vaše voljene osobe. Alkohol također može imati vrlo negativan utjecaj. Alkohol može dovesti do komplikacija na jetri, mozgu, želucu i srcu. U blagdansko vrijeme možete povremeno uživati u svom omiljenom piću u malim količinama, no svakako kontrolirajte i ograničite unos alkohola.

9. Povećajte izloženost sunčevoj svjetlosti

Sezonski afektivni poremećaj ili sezonska depresija je poremećaj koji se može pojačati smanjenjem izloženosti sunčevoj svjetlosti. Kako biste smanjili simptome ovog poremećaja kod svojih najmilijih, pomozite im da sudjeluju u aktivnostima na otvorenom. Osim toga, boravak na otvorenom također će im koristiti da ostanu zaštićeni od određenih degenerativnih poremećaja i nedostatka vitamina D.

10. Spriječite infekcije

Zimska sezona čini naše tijelo sklonim prehladama, gripi i mnogim drugim bolestima.

Pobrinite se da vaša starija osoba zadrži jak imunitet uz zdravu prehranu, umjerene fizičke aktivnosti i kvalitetan odmor. Po potrebi planirajte cijepljenje protiv gripe. Također, pomozite im da slijede zdrave higijenske navike kao što su pranje ruku i dezinfekcija površina.

Blagdani su vrijeme u kojem se opuštamo i uživamo, ali i provodimo puno vremena izvan svog doma. Ovakav pojačan tempo može utjecati na starije osobe tako da se izgube u kaosu i zbrci obiteljskih okupljanja.

Ostanite zdravi i uživajte u svakom planiranom blagdanskom događaju držeći se zdravog načina života.