5 načina kako održati zdravu memoriju u starijoj dobi

5 načina kako održati zdravu memoriju u starijoj dobi

5 načina kako održati zdravu memoriju u starijoj dobi

Gubitak pamćenja česta je pritužba starije populacije. Iako se blaga zaboravljivost čini kao prirodan proces starenja, uz par jednostavnih koraka možemo umanjiti, ako ne i spriječiti gubitak pamćenja, te raditi na kognitivnom zdravlju.

1. Spavanje

Jedan od bitnih koraka za popravak memorije, koliko god se jednostavno činilo, jest dobiti dovoljno sna. Znanstveno je dokazano da 6-9 sati sna pomaže održati zdravlje mozga te kratkoročno pamćenje pretvoriti u dugoročno pamćenje. Probajte odspavati punu noć, bez buđenja i izlazaka iz kreveta.

Dobrom i mirnom snu mogu pomoći biljni pripravci poput čaja od kamilice ili eterično ulje lavande.

2. Cjeloživotno učenje

Izreka “Čovjek uči dok je živ” nije samo još jedna od podštapalica koje smo naučili od naših baka. Učenje novog hobija poput sviranja instrumenta, crtanja, bojanja, ili tek rješavanja križaljki pomaže održati mentalno zdravlje, a doprinosi i bogatstvu zrelih godina.

3. Druženje

Čovjek je društveno biće, pa i istraživanja pokazuju da već 10 minuta provedenih u razgovoru donosi dobrobiti za kognitivno zdravlje. Družite se s obitelji i prijateljima, uključite se u društvene igre ili literarne radionice. Danas postoje i brojni volonterski centri za rad sa seniorima, pa zašto ne potražititi i društvo tamo?

4. Krećite se

Već i vrapci na granama znaju da je kretanje dobro za dobrobit čovjeka, no jeste li znali da ono također i doprinosi mentalnom zdravlju? Šetnja, vožnja bicikla, pa čak i penjanje stepenicama biti će dobri za pamćenje, a i sveopću vitalnost. Učlanjenje u teretanu ili yoga/pilates klub donose i mogućnost novih prijateljstava.

5. Zdrava prehrana

Zadnje, međutim ne i najmanje bitno, je prehrana. Hrana bogata nutrijentima te nezasićenim masnoćama – poput voća, povrća, ribe, maslinovog ulja i raznih orašastih plodova sprečavaju rizik začepljenja žila i moždanog udara.

Izbjegavajte prženu brzu hranu i prevelike količine crvenog mesa.

Što ranije počnete primjenjivati ove taktike, to će starost biti ljepša i ugodnija. Ipak, nikad nije kasno za krenuti i nadamo se da će ovaj članak biti baš “to” što će vas natjerati da uzmete u ruke gitaru, riješite križaljku ili pozovete prijatelja u šetnju.