7 zabrinjavajućih znakova gubitka vida kod starijih

7 zabrinjavajućih znakova gubitka vida kod starijih

7 zabrinjavajućih znakova gubitka vida kod starijih

Problemi s vidom česti su kod starijih osoba, budući da su starenjem i oči zahvaćene određenim promjenama. Starenje, naime, može uzrokovati razna stanja odgovorna za gubitak vida. Međutim, redovnim oftalmološkim pregledima mogu se otkriti eventualne nepravilnosti i spriječiti daljnje napredovanje bolesti.

No, koji su simptomi očnih bolesti, koje znakove trebate shvatiti ozbiljno te kada posjetiti liječnika?

1. Iznenadna bol u očima, crvenilo i mučnina

Ovi bi simptomi mogli označavati razvoj glaukoma uskog kuta odnosno akutne bolesti glaukoma. Iako je riječ o ozbiljnom stanju, može ga se liječiti s ciljem sprječavanja trajnog oštećenja očnog živca. Osobe koje pate od dijabetesa ili je u povijesti obiteljskih bolesti glaukom bio česti slučaj, češće će primjećivati ove znakove zbog kojih bi obavezno trebale posjetiti očnog liječnika.

2. Dvostruki vid

Dvostruki vid odnosno diplopija manifestira se kao viđenje dvostruke slike jednog predmeta. Monokularna diplopija zahvaća samo jedno oko i uzrokuje ju katarakta ili problemi s mrežnicom. Kada diplopija kao posljedica dijabetesa ili Gravesove bolesti (hipertireoza) zahvaća oba oka, riječ je o binokularnoj diplopiji. Stanje se ni u kojem slučaju ne smije zanemariti. Ponekad ga uzrokuju problemi unutar oka ili čak promjene u mišićima, živcima ili mozgu.

3. Iznenadno zamućenje vida na jednom oku

Ovaj znak nerijetko ukazuje na razvoj staračke makularne degeneracije koja je najopasniji uzrok gubitka vida kod starijih ljudi.

4. Plutajuće čestice u oku

Plutajuće čestice i mušice u oku znak su odvajanja staklovine od mrežnice. Iako je to potpuno normalan dio starenja i obično se ne treba previše brinuti oko toga, ako je popraćen s iznenadnim bljeskovima svjetlosti, to bi moglo značiti ozbiljnije stanje koje zahtijeva hitno medicinsko liječenje.

5. Suhe, crvene i nadražene oči simptom su sindroma suhog oka

Iako je riječ o stanju koje više smeta, nego što ugrožava vid, kod starijih osoba mogući su ozbiljniji simptomi koji utječu na proizvodnju suza. Jednostavnije rečeno, suzne žlijezde proizvode manje suza, dolazi do iritacije te crvenih i nadraženih očiju. Nije neobično da pojedinci osjete jaku ubodnu bol u stražnjem dijelu oka. Neliječeno stanje može uzrokovati ozbiljnije probleme s vidom.

6. Zamagljeni vid kod dijabetičara

Starije osobe koje imaju dijabetes sklonije su brojnim problemima s vidom za razliku od ostalih pojedinaca. Ako primijetite bilo kakve promjene u vidu, a dijabetičar ste, obavezno posjetite liječnika. Neke od takvih promjena odnose se na slijepe točke u vidu koje su nerijetko simptom dijabetičke retinopatije do koje dolazi zbog oticanja krvnih žila uslijed povećane razine šećera u krvi. Iz krvnih žila istjecat će tekućina koja uzrokuje zamagljeni vid.

Da biste spriječili razvoj dijabetičke retinopatije, redovno kontrolirajte razinu šećera u krvi i idite na očne preglede najmanje jednom godišnje.

7. Sužavanje vidnog polja

Sužavanjem vidnog polja gubi se sposobnost perifernog vida i osoba vidi samo ono što se nalazi ispred nje. U najčešćim slučajevima glaukom uzrokuje ovo stanje. Ako primijetite da se isto događa i vama, obavezno posjetite liječnika radi postavljanja dijagnoze i određivanja adekvatne terapije. Iako je glaukom česti uzročnik, nije isključen ni moždani udar.