Detoksikacija za starije osobe

Detoksikacija za starije osobe

Detoksikacija za starije osobe

Dokazano je da ono što jedete izravno utječe na vaše cjelokupno zdravlje. Drugim riječima, vaša probava povezana je s nizom zdravstvenih problema. Mnoge starije osobe imaju visoke razine toksina u svom sustavu zbog svojih prehrambenih navika. Toksičnost ne razlikuje dob, stoga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta o detoksikaciji za starije osobe.

Prije nego što počnete s detoksikacijom, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ključno je razgovarati o svim metodama detoksikacije kako biste bili sigurni da ćete izbjeći eventualne nuspojave.

Kako ćete znati je li vam potrebna detoksikacija? Znakovi koji mogu ukazivati na to da vaše tijelo sadrži veliku količinu toksina su:

  • zatvor,
  • glavobolja,
  • bolovi u mišićima,
  • dijeta prepuna prerađene hrane.

Detoksikacija se ne koristi nužno za mršavljenje – ona potiče zdravo starenje i uklanja toksine iz tijela. Ako je toksičnost vašeg tijela visoka, to može negativno utjecati na kvalitetu vašeg života.

Detoksikacija za starije osobe

Uobičajene zablude o detoksikaciji

“Detox” je posljednjih godina postala popularna riječ u svijetu zdravlja. Takozvane “detoksikacijske dijete” neprestano promoviraju slavne osobe, zdravstveni gurui, pa čak i u nekim od naših omiljenih zabavnih emisija. Ove dijete tvrde da čudesno oslobađaju naša tijela od toksina, poboljšavaju naše zdravlje i potiču gotovo trenutni gubitak težine.

Detox dijete često uključuju korištenje posebnih čajeva, vitamina, minerala, a povremeno i laksativa i diuretika. Ponekad se predstavljaju kao plan obroka ili smjernica za dijetu.

Ne dajte se prevariti! Iako su ove tvrdnje dovoljne da bilo tko bude spreman da se prijavi za čišćenje sokovima, ovi specifični planovi rijetko ciljaju na prave nezdrave toksine u našim tijelima i mogu na kraju učiniti više štete nego koristi. U stvari, mnogi od ovih čajeva za detoksikaciju za cilj imaju samo unos tekućine, a mnogi planovi obroka za detoksikaciju drastično smanjuju unos ugljikohidrata, što objašnjava brz gubitak težine.

Ove promjene težine, međutim, nisu dugoročno održive. Kada smanjimo unos krute hrane na kratko vrijeme, bilo da smo na dijeti ili postu, naša se tijela odmah vraćaju u normalu čim počnemo ponovno uvoditi krutu hranu u naše dnevne obroke.

Umjesto da nasjednemo na ove tvrdnje koje podržavaju slavne osobe, važno je shvatiti da brzo rješenje nije moguće postići. Umjesto toga, kroz promjene načina života i dosljedne zdrave navike, možemo postići svoje ciljeve i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje!

Znakovi da vam je potrebna detoksikacija

S vremena na vrijeme, svi se prepuštamo povremenom obroku brze hrane, koktelu ili desertu. Nema ništa loše u tome! Svatko zaslužuje počastiti se s vremena na vrijeme, ali važno je zapamtiti da je umjerenost ključna.

Kada naše tijelo unese previše hrane ili pića koji su toksični za naše sustave, možemo odmah primijetiti promjene na sebi:

  • Osjećaj umora i tromosti;
  • Primjetno povećanje/gubitak težine;
  • Problemi s kožom;
  • Probavne nelagode.

Detoksikacija za starije osobe

Kada polako smanjujemo unos nezdravih tvari, poput visoko prerađene hrane, alkohola, natrija i šećera, i zamjenjujemo ih zdravijim opcijama, poput hrane bogate antioksidansima i probioticima, podržavamo i poboljšavamo zdravlje crijeva, što je ključno za detoksikaciju i zdravo starenje.

Zdravlje crijeva

Jeste li znali da naša tijela sadrže oko 40 milijuna različitih vrsta bakterija? Većina ovih bakterija živi u našim crijevima ili gastrointestinalnom sustavu.

Naš crijevni mikrobiom ključan je za cjelokupno zdravlje, posebno za detoksikaciju. “Dobre bakterije” u našim crijevima potiču zdravu probavu kako bi naše tijelo dobilo hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilno funkcioniranje. Kada naš gastrointestinalni sustav ne radi ispravno ili ne razvija dovoljno “dobrih bakterija”, to može utjecati na način na koji se naš prirodni proces detoksikacije rješava toksina.

Naš gastrointestinalni sustav također se povezuje i šalje poruke našem mozgu, a istraživači tvrde da je zdravlje naših crijeva neposredno povezano s našim emocijama i načinom na koji obrađujemo svojih pet osjetila.

Sigurna i zdrava detoksikacija za starije osobe

Dok su naša tijela prirodno dobro opremljena za oslobađanje našeg sustava od toksina, postoji mnogo načina da poboljšamo proces detoksikacije.

Izbacite određene namirnice

Prvi korak u bilo kojoj detoksikaciji je izbacivanje određene hrane. To može biti hrana na koju je vaše tijelo blago alergično ili visoko prerađena hrana. Na primjer, bijelo brašno i bijeli šećer visoko su prerađeni; zamijenite ove proizvode cjelovitim zrnom pšenice ili prirodnim opcijama. Druge namirnice koje biste trebali eliminirati su šećer, sol i kofein.

Detoksikacija za starije osobe

 Pijte vodu

Ispijanje 8 do 10 čaša vode dnevno najprirodniji je način da pomognete tijelu u detoksikaciji. Vaši bubrezi pomažu u uklanjanju otpada iz tijela, a voda pomaže u tom procesu. Drugi oblik detoksikacije uz pomoć vode može biti parenje u saunama, tuširanje toplom i hladnom vodom te kupanje.

Povećajte unos određene hrane

Ako izbacujete prerađenu hranu, povećajte broj neprerađene hrane koju jedete. Ove namirnice se sastoje od povrća, voća, orašastih plodova i žitarica. Povrće koje posebno želite dodati je cikla, brokula, mrkva, kelj, luk, rotkvice i prokulice. Češnjak i kurkuma također pomažu u detoksikaciji.

Određeno voće, posebno organsko voće, odličan je dodatak prehrani usmjerenoj na detoksikaciju. Organsko voće je bez kemikalija i ima visok sadržaj tekućine koja pomaže u ispiranju toksina. Posebno voće koje treba dodati su bobičasto voće, limun, naranče, grožđe i limeta. Dodavanje ovog voća vašoj prehrani pomoći će u detoksikaciji. Pazite da uzimate pravo voće – sokovi nisu dobra zamjena zbog visokog sadržaja šećera.

Vježbajte

Vježbanje pomaže probavi i zdrav je način prirodne detoksikacije. To je zbog povećanja unutarnje temperature i protoka krvi u organe. Ove reakcije dovode hranjive tvari u organe i uzrokuju znojenje vašeg tijela, oslobađajući toksine kroz pore na koži.

Vježbanje može biti jednostavno poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Yoga je još jedna izvrsna vježba koja detoksificira tijelo i čisti um od negativnih misli.

Detoksikacija za starije osobe

Opustite se i dišite

Možda ne mislite o disanju kao o detoksikaciji, ali to je najprirodniji proces detoksikacije našeg tijela. Odvojite malo vremena za opuštanje i disanje. Kada se usredotočite na disanje, ono može regulirati rad srca i pomoći procesu obogaćenja krvi kisikom. Ovaj proces zatim prenosi važne hranjive tvari u krvotok, što je ključno za vaše zdravlje.

Također je važno izbjegavati alkohol i stimulanse, poput kave. Ako postoji mogućnost da imate alergijsku reakciju na određenu hranu, poput glutena, možete pokušati eliminirati tu hranu iz svoje prehrane. Također je odlična ideja svakodnevno uzimati multivitamine.

Prije nego krenete na svoje putovanje detoksikacije, razgovarajte o svim metodama sa svojim liječnikom. Ključno je surađivati s pružateljem zdravstvenih usluga kako biste bili sigurni da je odabrani program koristan za vaše tijelo.

Proživljavanje najboljih godina života ne bi trebalo biti opterećeno osjećajima tromosti ili nelagode. Ne zaboravite slušati potrebe svog uma i tijela i potražite zdravu detoksikaciju u obliku promjene načina života! Ne morate pribjegavati lažnim tvrdnjama, sokovima za čišćenje ili tabletama za mršavljenje kako biste izgledali i osjećali se bolje.

Detoksikacija će vam pomoći da dobijete održivu energiju, osjećate se sretnijim, budete manje skloni infekcijama i bolje spavate.