Idu li vježbanje i dijabetes zajedno?

Idu li vježbanje i dijabetes zajedno?

Vježbanje je iznimno važna fizička aktivnost koju bismo svi svakodnevno trebali prakticirati. Osobito ako patimo od dijabetesa. Vježbanje, naime, pomaže u kontroli težine, zatim pridonosi snižavanju visokog krvnog tlaka kao i snižavanju razine štetnog kolesterola i triglicerida. Osim toga, povećava razinu zdravog kolesterola u krvi, jača mišiće i kosti, a ono što je još važnije, ublažava anksioznost i depresiju te samim time pridonosi poboljšanju općeg zdravstvenog stanja. Postoje dodatne prednosti vježbanja za osobe s dijabetesom o čemu ćemo nešto više kasnije.

Vježbanje i dijabetes idu zajedno

Neki ljudi se brinu da bi fizička aktivnost mogla naštetiti organizmu i otežati stanje. No, aktivnost gotovo uvijek smanjuje razinu šećera u krvi. Važno je napomenuti da ne morate uopće pristupiti tradicionalnim vježbama poput vježbama aerobika ili vožnje biciklom. Dovoljno je samo da se krećete; po dvorištu, po vrtu, da idete u trgovinu i slično. U nastavku teksta predložit ćemo vam koje biste vježbe mogli raditi u vaše slobodno vrijeme.

Najbolje vježbe za dijabetes

Ne postoji samo jedna aktivnost koja će odgovarati svima koji pate od dijabetesa. Radi se o tome da je bitno pronaći ono nešto što čini dobro vašem organizmu, u čemu uživate i što vas ispunjava. Razmislite o tome kako se ta aktivnost može uklopiti u vaš život. Najbolje je, stoga, isprobavati razne načine vježbanja, jer ćete tako pogađati različite mišićne skupine. Osim toga, stalno ponavljanje jednog te istog može biti dosadno.

 • Hodanje

Ne morate ići na grupne sate vježbanja da biste se pokrenuli. Dovoljne su vam udobne tenisice i sigurno mjesto za šetnju. Da, dobro ste čuli. Hodanje je najbolja fizička aktivnost jer tako promičemo ne samo zdravlje kralježnice nego i cjelokupnog organizma. Istraživanja su pokazala da kod osoba s dijabetesom hodanje smanjuje razinu šećera u krvi i pomaže u gubitku suvišnih kilograma.

 • Plivanje

Plivanje može otežati disanje i ubrzati rad srca. No, to je dobro za zdravlje srca budući da je „prisiljeno“ raditi napornije kako bi potaknulo cirkulaciju krvi po tijelu. Ako imate dijabetes, plivanje je odlična aktivnost zbog toga što se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

 • Joga

Osobe starije životne dobi ne bi se trebale baviti aktivnostima koje stvaraju dodatni pritisak na noge, leđa i koljena. Joga se smatra aerobnom vježbom niskog intenziteta koja kod starijih osoba s dijabetesom, između ostalog, smanjuje rizik od oštećenja živaca, a odlična je i radi ublažavanja bolova u donjem dijelu leđa.

 • Vrtlarenje

Vrtlarenje je odlična aktivnost za osobe koje pate od dijabetesa. Prvenstveno, potiče rad kardiovaskularnog sustava što ujedno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Osim toga, snižava razinu glukoze u krvi.

7 prednosti koje vježbanje donosi osobama s dijabetesom

 1. Pomaže tijelu da bolje koristi inzulin.
 2. Potiče vas na to da kontrolirate krvni tlak, a visoki krvni tlak predstavlja veći rizik od razvoja komplikacija uzrokovanih dijabetesom.
 3. Snižava razinu lošeg kolesterola u krvi.
 4. Opskrbljuje organizam energijom.
 5. Potiče bolji i kvalitetniji san.
 6. Pozitivno djeluje na mišiće i zglobove.
 7. Potiče dobro raspoloženje: vježbanjem se oslobađa endorfin odnosno hormon sreće. Dokazano je da endorfin aktivno djeluje na smanjenje razine stresa.

Kada je najbolje vježbati?

Najbolje vrijeme za vježbanje je otprilike 1-3 sata nakon jela kada je razina šećera u krvi veća. Ako koristite inzulin, prije vježbanja obavezno provjerite šećer. Ako je razina šećera ispod 100 mg/dl, uzmite malo voća kako biste izbjegli hipoglikemiju odnosno stanje niske razine šećera u krvi. Nakon 30 minuta ponovno provjerite razinu šećera. Ako je u redu, možete vježbati. Dobra ideja i provjeriti razinu šećera i nakon vježbanja ili bilo kojih drugih aktivnosti. Ako uzimate inzulin, rizik od razvoja hipoglikemije prisutan je u idućih 6-12 sati. Stručnjaci upozoravaju i na to da ne biste trebali vježbati ako vam je razina šećera u krvi preko 250 mg/dl, budući da vježbanje ponekad može povisiti šećer.

VAŽNO JE NAPOMENUTI

Zbog raznih opasnosti povezanih s dijabetesom uvijek nosite tzv. medicinsku narukvicu koja ukazuje na to da imate dijabetes i uzimate li inzulin. Tijekom vježbanja uvijek uza se imajte tvrde bombone u slučaju da vam naglo padne razina šećera u krvi.