Kako alergije mogu utjecati na starije osobe

Kako alergije mogu utjecati na starije osobe

Kako alergije mogu utjecati na starije osobe

Ako ste se borili s alergijama kao adolescent i odrasla osoba, velike su šanse da ćete ih imati i kao stariji. Međutim, postoje i slučajevi kada starije osobe razviju nove alergije koje se mogu pripisati promjenama u njihovom zdravlju i hormonima. Znanstvenici nisu potpuno sigurni što uzrokuje pojavu i odlazak alergija, ali znaju da se mogu javiti u bilo kojoj dobi i na praktički bilo koju tvar. S početkom proljeća počinje cvjetati cvijeće i drveće što može potaknuti sezonske alergije.

Dok se djeca i mladi odrasli često brzo oporave od dosadnih simptoma alergije, oni mogu imati jači učinak na starije osobe i biti problematičniji. Na primjer, alergije mogu otežati disanje što može pogoršati postojeće respiratorne probleme. Ako pojedinac uz alergije ima i astmu, sezona alergija može značiti više problema s astmom. Osim toga, alergije mogu uzrokovati simptome kao što su:

  • Začepljenje prsnog koša
  • Kihanje
  • Svrbež ili suzenje očiju

Liječnici mogu zanemariti simptome ili ih pogrešno pripisati drugim zdravstvenim stanjima ili nuspojavama lijekova. Ako primijetite bilo kakve promjene ili reakcije kod voljene osobe, svakako razgovarajte o tome i obavijestite njezinog liječnika. To je nešto na što će htjeti obratiti pozornost kako bi pomogli u upravljanju simptomima i smanjili komplikacije.

Budite oprezni s lijekovima

Jedna od uobičajenih metoda za rješavanje sezonskih alergija često su lijekovi koji se izdaju bez recepta. Antihistaminici se obično koriste za kontrolu učinaka alergija, ali kod starijih osoba antihistaminici zapravo mogu pogoršati simptome, a mogu dovesti i do povišenog krvnog tlaka. Vaš stariji roditelj trebao bi razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što upotrijebi bilo koji lijek za borbu protiv alergija. Njihov liječnik može preporučiti slani sprej za nos, topikalnu mast ili ovlaživač zraka kao alternativne opcije.

Također može biti dobra ideja obratiti pozornost na to kada je alergena najviše u okolini kako bi se ograničilo vrijeme vani i držali prozori zatvorenima kako bi se izbjeglo prekomjerno izlaganje. Presvlačenje i pranje ruku i lica nakon ulaska također može pomoći.

Alergije se mogu promijeniti

Ne zaboravite da se alergije mogu mijenjati ovisno o tome gdje se nalazite. Ako vaša voljena osoba voli putovati i idete zajedno na putovanja, različita okruženja mogu izazvati alergije. Gradovi imaju različite alergene i razine peludi. Mogu biti izloženi iritantu koji nije tako raširen tamo gdje inače žive. Znajte na koje znakove treba obratiti pažnju kako se njihova reakcija ne bi zamijenila s drugim stanjem ili previdjela.

Alergije mogu biti vrlo frustrirajuće za starije osobe, osobito kada utječu na zdravlje i njihovu sposobnost da rade stvari u kojima uživaju. Razgovarajte s njima i njihovim liječnikom o tome što mogu učiniti kako bi smanjili utjecaj alergija i držali simptome pod kontrolom. Suradnja s kućnim njegovateljem iz Always Best Care može pomoći vašoj voljenoj osobi da se bolje pripremi za sezonu alergija i odlaske vani te održava dom čistim kako bi se smanjilo nakupljanje alergena. Zakažite besplatno savjetovanje već danas kako biste saznali kako usluge za starije osobe mogu koristiti vašem ostarjelom roditelju.