Kako biti dobar djed i baka

Kako biti dobar djed i baka

Kako biti dobar djed i baka

Kao baka i djed, možete igrati mnoge važne uloge u životima svojih unuka. Od mudrih riječi za igru ​​do emocionalne podrške, kao baka i djed imate puno toga za ponuditi mlađim generacijama u svojoj obitelji.

Sve počinje njegovanjem zdravog odnosa sa svojim unucima, posvećivanjem vremena i truda boljem povezivanju sa svojom obitelji. To bi moglo značiti da češće posjećujete svoje unuke, planirate zajednička putovanja ili jednostavno obavljate tjedne pozive ili poruke ili napišete povremenu čestitku ili pismo.

Što je tako veličanstveno u ulozi bake i djeda?

Bake i djedovi mogu:

 • Podijeliti stvari koje ih zanimaju s novom publikom.
 • Vidjeti svijet na novi način očima mlađih.
 • Doživjeti igre, glazbu, prirodu, čitanje i druge interese u kombinaciji sa znatiželjnim mladim umom.
 • Pružiti podršku i ohrabrenje njihovim unucima.
 • Ponovo iskusiti kako se djeca razvijaju kroz sve faze rasta.
 • Saznati više o glazbi i strastima njihovih unuka.
 • Pružiti informacije koje roditelji ne mogu.

Kontakt s bakom i djedom može naučiti djecu pozitivnim stavovima prema starenju i pomoći im da razviju vještine za poboljšanje vlastitog cjeloživotnog učenja. Djetetov osjećaj sigurnosti i dobrobiti također je potaknut pozitivnom interakcijom sa starijima. Jedno istraživanje sa sveučilišta u Oxfordu pokazalo je da kada su bake i djedovi više angažirani s unucima, ta djeca imaju manje problema u ponašanju i s emocijama. Druga su istraživanja pokazala da bliske veze s bakama i djedovima mogu poboljšati emocionalnu otpornost unuka.

Kako biti dobar djed i baka

Naravno, nije sve u vezi s bakom i djedom uvijek sjajno. Postati baka i djed u ranoj dobi nekim ljudima može stvoriti osjećaj preranog starenja i, baš kao i roditelji, bake i djedovi ponekad se moraju nositi s bebama koje imaju grčeve i neraspoloženim tinejdžerima. Ipak, za većinu su prednosti uloge bake i djeda daleko veće od nedostataka. Biti uključen u živote svojih unuka može biti emocionalno zadovoljstvo jer se osjećate korisnima svojoj obitelji i potičete jači osjećaj pripadnosti.

Uloga bake i djeda u životu djeteta

Bake i djedovi mogu igrati mnogo različitih uloga, ovisno o konfiguraciji obitelji i potrebama. Ponekad biti baka i djed zahtijeva puno radno vrijeme. Za druge je to zajednički vikend, popodnevna igra, ljetni odmor, telefonski razgovor ili razmjena poruka ili e-pošte s vremena na vrijeme.

Dobar prvi korak prema dugom i uspješnom odnosu s vašim unukom je uspostavljanje nekih osnovnih pravila s njihovim roditeljima:

 • Budite jasni oko toga koju ulogu želite imati u životu svog unuka. Recite im koliko često želite čuvati djecu i želite li biti uključeni u događaje kao što su školske svečanosti.
 • Razgovarajte s roditeljima o njihovim pravilima. Dosljednost je važna za djecu, stoga znajte ograničenja u ponašanju koje vaše unuče mora slijediti kod kuće i pridržavajte se tih pravila kada su s vama.
 • Osigurajte svoj dom za bebe. Budući da je vjerojatno prošlo mnogo godina otkako ste imali malu djecu u svom domu, provjerite s roditeljima svog unuka kako zaštititi svoj dom.

Savjeti za kvalitetno provođenje vremena sa svojim unucima

Najbolje aktivnosti s unucima prirodno dolaze same od sebe. Možete stvoriti dubok odnos pun ljubavi sa svojim unucima tako što ćete s njima dijeliti stvari koje volite i tako što ćete biti dostupni da slušate o idejama i aktivnostima koje ih uzbuđuju.

Samo opušteno. Potrudite se uživati ​​u slobodnom vremenu sa svojim unucima. Kao djed i baka, možete komunicirati sa svojim unucima bez svakodnevnih pritisaka roditelja. Dopustite si da usporite i stvarno se zaokupite nekom aktivnošću. Kretanje sporijim tempom od uobičajenog može dati djeci osjećaj da se vrijeme može ‘razvući’ – da ne morate žuriti s aktivnostima. I, kao i odraslima, daje im prostor da osjete, promišljaju i izraze emocije bez osjećaja žurbe.

Izađite van. Djeca vole boravak na otvorenom, a izleti u park ili na plažu mogu biti odlična polazna točka za neke prekrasne avanture i sretna sjećanja. Šetnje prirodom i dnevna planinarenja mogu pružiti mnogo zanimljivih stvari za razgovor, a aktivnosti na vodi mogu biti posebno zabavne. S ovim aktivnostima možete započeti dok su djeca tek prohodala i proširiti ih kako budu starija.

Kako biti dobar djed i baka

Podijelite interese. Bavljenje hobijima i aktivnostima koje volite ili koje voli vaše unuče može biti sjajan način da zajedno provedete vrijeme i naučite jedno o drugome. Ponekad se može pokazati da aktivnosti za koje možda ne očekujete da će zanimati vaše unuke, poput pletenja ili vrtlarstva, predstavljaju važnu točku povezivanja. Slično tome, ako se zainteresirate za nešto u čemu su oni strastveni, kao što su videoigre ili knjige o Harryju Potteru, oni mogu podijeliti svoje posebno područje znanja i mogu se otvoriti na nove načine.

Ako ste još uvijek zaposleni, posjet vašem radnom mjestu može dodati novu dimenziju percepciji vašeg unuka o vama. Ako ste u mirovini, slike i priče o vašim radnim danima mogu učiniti isto.

Maksimalno iskoristite vrijeme

Ako imate više unučadi, odvojite vrijeme za svakog posebno. To će vam dati priliku da se povežete s jednim po jednim unukom.

 • Koncerti i predstave, filmovi, znanstveni centri i muzeji, parkovi ili šetnje u susjedstvu pružaju prilike za druženje i razmjenu ideja i mišljenja.
 • Društvene i kartaške igre jedinstvena su prilika da gledate djecu u akciji i kako se ponašaju u svijetu. Igre vam također omogućuju da pomognete svom unuku da se nauči dobro baviti sportom i igrati pošteno.
 • Ispričajte priče o igrama ili putovanjima koja ste iskusili dok su njihovi roditelji bili mladi. Ovo je sjajan način da napravite ‘tapiseriju’ zajedničkih iskustava za cijelu obitelj.

Putovanja s unucima

Odlazak na putovanje sa svojim unucima ili dijeljenje ljubavi prema omiljenom mjestu pomoći će vam da zajedno stvorite posebne uspomene. Izleti, bilo da se radi o jednodnevnom izletu u nacionalni park, vikendu u obližnjem gradu ili tjednom ljetovanju, djetetu će uvijek ostati u sjećanju kao posebna putovanja s bakom ili djedom.

Jedna od velikih prednosti putovanja s unukom je mogućnost da oboje budete daleko od kuće. Dok ste na putu nemate kućnih obaveza, zadataka, posla ili bilo koje druge poznate rutine. To otvara različite mogućnosti za neočekivano, čak i na najbolje isplaniranom putovanju. Čitanje rasporeda vlakova i autobusa, vožnja trajektom, boravak u hotelu ili kampu, večere po restoranima…, nude prilike za otkrivanje novih dijelova svijeta, sebe i vaših unuka.

Uključite svoje unuke u planiranje putovanja i, naravno, uključite njihove roditelje kako biste bili sigurni da se slažu s planovima. Nakon što se vratite s putovanja, napravite zajednički spomenar tog iskustva koji će biti trajna uspomena za cijelu obitelj.

Kako biti dobar djed i baka

Baka i djed u digitalnom dobu

Tehnologija može dodati potpuno novu dimenziju baki i djedovima čiji unuci žive daleko. Slanje poruka, društveni mediji, e-pošta i videokonferencije mogu vam pomoći da smanjite broj kilometara i ostanete u kontaktu sa svojim unucima. Koristite dostupnu tehnologiju da uključite svoje unuče u kreativne aktivnosti umjesto da jednostavno pitate: “Kako je u školi?” Na primjer, možete igrati online igrice sa svojim unukom ili dijeliti videozapise uživanja u omiljenom hobiju. Pokušajte razmijeniti šale, omiljene obiteljske recepte ili fotografije slika koje su nacrtali.

Ostali načini povezivanja s unucima

Osim interneta, postoji mnogo drugih načina za pomoć baki i djedu na daljinu:

 • Telefonski pozivi. Pokušajte nazvati (ili razgovarati putem videa) u vrijeme kada se vašem unuku ne žuri i ima vremena za razgovor. Kada razgovarate sa svojim unucima, zabilježite njihove interese, knjige koje su čitali, ime najdraže lutke – sve što možete ponoviti u sljedećem razgovoru kako bi znali da ste ih slušali.
 • Audio ili video zapisi. Možete se snimiti kako čitate nekoliko svojih omiljenih dječjih knjiga i poslati snimku zajedno s knjigama. Ili možete koristiti Facetime, Zoom ili neku drugu video platformu za čitanje knjiga svom unuku u stvarnom vremenu.
 • Obiteljski spomenari. Djeca vole slušati priče o svojoj obitelji. Ako ne možete biti s njima i prepričati obiteljske priče iz prve ruke, pokušajte ih zapisati. Dodajte fotografije ili izradite spomenar. Također možete dijeliti svoje slike online na platformama poput Instagrama. Stvorite privatni račun koji vaša obitelj može vidjeti zajedno. Potaknite svoje unuke da dodaju svoje uspomene i fotografije.

Sve ove male stvari izražavaju vaš interes i ljubav. Međutim, kad god je to moguće, pokušajte biti prisutni na najvažnijim događajima u životu vašeg unuka, kao što su rođendani, mature, praznici ili bilo koji drugi događaji važni za vašu obitelj.

Kako biti dobar djed i baka

Baka i djed s punim radnim vremenom

Razvod, smrt roditelja ili obaveze roditelja vezane uz posao samo su neki od razloga zbog kojih bake i djedovi ponekad preuzimaju punu ili povremenu odgovornost za svoje unuke.

Bake i djedovi koji preuzimaju ulogu roditelja često se nađu u situaciji da se odriču slobodnog vremena, mogućnosti putovanja i mnogih drugih aspekata svoje neovisnosti. Umjesto toga, oni preuzimaju odgovornost za svakodnevno održavanje doma, rasporede, obroke, domaće zadaće i termine za igru. U slučajevima kada tragedija zahtijeva od bake i djeda da uđu u ulogu roditelja, postoje i mnogi dodatni čimbenici stresa – na primjer tugovanje od strane djece i baka i djedova – s kojima se treba pozabaviti.

Iako može biti stresnije od igranja povremene uloge u životima vaših unuka, odgajanje vaših unuka također može biti izuzetno korisno. Bake i djedovi u ovom položaju doživljavaju mnogo veću povezanost sa svijetom svojih unuka, uključujući školu i slobodne aktivnosti. Često se zateknu kako vraćaju godine unatrag, pomlađeni stalnim društvom mnogo mlađih ljudi. Oni također doživljavaju neizmjerno zadovoljstvo pružajući svojim unucima sigurno, njegujuće i strukturirano kućno okruženje u kojem rastu i osjećaju se voljeno.