Kako glazba može pomoći mentalnom zdravlju u starenju

Kako glazba može pomoći mentalnom zdravlju u starenju

Kako glazba može pomoći mentalnom zdravlju u starenju

Glazba može biti vrlo moćan alat koji budi mnoga sjećanja. Dugo nakon što ste zaboravili detalje događaja, slušanje poznate pjesme može vas odmah vratiti u prošlost. Stihovi ostaju u vašem umu dulje od činjenica i brojki, a možda ćete se naći kako pjevate uz pjesmu koju niste čuli godinama. Glazba može imati korisnu ulogu u podizanju raspoloženja i podupiranju procesa starenja.

Mentalna stimulacija

Ne morate biti profesionalno školovani glazbenik da biste imali koristi od puštanja glazbe. Sjesti i trzati žice na gitari ili lupkati po tipkama na klaviru može biti izvrsna mentalna vježba. Slušanje glazbe i “oživljavanje” pjesme može pomoći u održavanju oštrine mozga. Također potiče fokus i svijest.

Popravljanje raspoloženja

Samo slušanje pjesama može vam preokrenuti dan. Pronađite vesele, poticajne pjesme za poticanje pozitivnih osjećaja. Odaberite pjesme uz koje možete pjevati i otpjevajte ih s veseljem. Glazba vam može pomoći da se osjećate sretnijim i energičnijim.

Umirujuća aktivnost

Za starije osobe s demencijom glazba može djelovati umirujuće i pomoći u ublažavanju stresa i uznemirenosti. Puštanje poznatih pjesama može potaknuti veze s ljudima ili mjestima iz njihove prošlosti. Pokušajte odabrati pjesme koje evociraju sretna sjećanja ili uz koje možete zajedno pjevati.

Motivator pokreta

Učinite vježbanje zabavnijim uključivanjem glazbe. Plešite u ritmu ili stvorite rutinu vježbanja koja odgovara pjesmi. Čak i sama glazba u pozadini može biti motivirajuća i dati starijim osobama nešto na što se mogu usredotočiti dok vježbaju. Pustite laganu pjesmu za istezanje, balansiranje i zagrijavanje. Odaberite nešto optimističnije kada dižete utege, radite kardio, plešete ili druge intenzivnije aktivnosti.

Pokretač razgovora

Razgovor o glazbi može biti prekrasan način povezivanja s drugima i borbe protiv usamljenosti. Razgovarajte o omiljenim izvođačima, grupama ili pjesmama. Prisjetite se koncerata, scenskih nastupa ili drugih predstava koje ste vidjeli. Postoji toliko mnogo mogućnosti kada je u pitanju razgovor o glazbi koje mogu okupiti ljude.

Glazba je isprepletena kroz mnoge aspekte života ljudi, mladih i starih. Koristite glazbu kao način za inspiriranje komunikacije, izazivanje pozitivnih sjećanja, uključivanje pokreta i jednostavno provođenje vremena zajedno. Napravite planove za prisustvovanje koncertu ili nastupu ili ga održite u vlastitom domu. Napravite popis pjesama u kojima uživa vaš ostarjeli roditelj i slušajte ga zajedno, pjevajući i plešući uz glazbu.