Kako odabrati pravo životno okruženje za vaše voljene

Kako odabrati pravo životno okruženje za vaše voljene

Imate li starijeg člana obitelji, s vremenom se možete naći u nezavidnom položaju kada morate odabrati ispravno životno okruženje za voljenu osobu. Kao supružnik, roditelj, dijete ili prijatelj koji skrbi o starijoj osobi koja više nije u mogućnosti živjeti sama, svoju odgovornost shvaćate ozbiljno. Želite odabrati životno okruženje koje je sigurno i ugodno, ali niste sigurni odakle početi. Možda je najbolje za početak podsjetiti se na ono što bi vaša voljena osoba mogla dobiti promjenom načina života.

Prednosti života u pravom okruženju

Život u pravom okruženju može pomoći svakoj starijoj osobi da ponovo živi punim plućima. Možete produžiti neovisnost svoje voljene osobe osiguravanjem okruženja s odgovarajućom razinom medicinske i osobne njege. Na primjer: prihvaćanje male pomoći pri hodanju danas, može smanjiti rizik od iscrpljujućeg prijeloma kuka sutra. Životna okolina trebala bi pružati što veću podršku, a istovremeno poticati osjećaj neovisnosti.

Novi dom često donosi nova iskustva, interese i prijateljstva na način da pomaže protiv usamljenosti i izolacije, a to su značajni problemi kod starije populacije. Znanstveni rad profesora psihologije sa Sveučilišta u Chicagu Johna Cacioppa iz veljače 2014. pokazuje da je ekstremna usamljenost dvostruko nezdravija za starije ljude od pretilosti. Studija pokazuje da je, u usporedbi s prosječnom osobom, usamljenost uzrokovala 14 posto povećanje rizika od smrti.

Pravo životno okruženje za vašu voljenu osobu i odabir odgovarajuće razine nadzora pruža mir vama, vašoj voljenoj osobi i ostatku cijele obitelji.

Odredite potrebe voljene osobe

Životna situacija i okruženje starije osobe trebali bi biti prilagođeni njegovim ili njezinim osobnim i zdravstvenim potrebama. Započnite s pitanjem voljenoj osobi gdje bi voljela živjeti, dajući joj do znanja da ćete maksimalno pokušati udovoljiti njenim željama. Zatim razgovarajte s njihovim liječnikom o medicinskim potrebama vaše voljene osobe. Raspravljajte o svojim saznanjima s drugim članovima obitelji kako biste dobili njihovu podršku. Naposljetku, posjetite agencije za kućnu njegu i domove za starije osobe u vašem području kako biste saznali više o uslugama koje pružaju.

Njega u kući

Agencije za kućnu njegu nude širok izbor usluga kako bi vam pomogli da ostanete kod kuće. Usluge mogu uključivati osobnu njegu, spremanje kuće, obroke, pomoć u upravljanju novcem i slično.

Ostanak kod kuće može biti dobra ideja ako starija osoba:

 • Ima blisku mrežu prijatelja i članova obitelji koji žive u blizini i voljni su pomoći.
 • Ima lak pristup prijevozu.
 • Živi u sigurnom susjedstvu.
 • Živi u domu koji se može modificirati rukohvatima, rampama i drugim sigurnosnim uređajima.
 • Nije zatrpana kućanskim ili dvorišnim poslovima.
 • Ne zahtijeva visoku razinu medicinske skrbi.
 • Spremna je posegnuti za pomoći i podrškom.

Domovi za starije osobe

Domovi za starije osobe pružaju određenu količinu osobne i medicinske njege vašoj voljenoj osobi. Smještaj u domu za starije osobe svakako razmotrite u sljedećim slučajevima:

 • Starijoj osobi potrebna je pomoć u održavanju kućanstva, odijevanju, kuhanju i drugim dnevnim aktivnostima.
 • Zahtijeva 24-satnu medicinsku skrb.
 • Želi živjeti u prostoru koji ne mora sama održava
 • Sviđa joj se ideja druženja i pristupa zanimljivim aktivnostima.

Dom za starije i nemoćne Salvia

Dom za starije i nemoćne Salvia je prvo naselje za osobe treće životne dobi u Hrvatskoj. Izgrađeno je u Crikvenici, neposredno uz more. Iz svih apartmana pruža se prekrasan i jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev, što zaista djeluje kao kakva terapija.

Svi korisnici apartmana slobodni su koristiti sve usluge u domu koje se odnose na prehranu, zdravstvenu njegu, medicinsku skrb, usluge fizikalne terapije, usluge čišćenja i sl.

Dom Salvia kao novoizgrađeni objekt u cijelosti je projektiran tako da udovolji visokim standardima energetski učinkovite gradnje. Isto podrazumijeva led rasvjetu u svim prostorijama, izoliranu vanjsku ovojnicu zgrade, grijanje i hlađenje preko dizalica topline i tako dalje. Svi prostori izgrađeni su tako da im mogu pristupiti osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica.

Po čemu se Dom za starije i nemoćne Salvia razlikuje od „običnog“ staračkog doma:

Za razliku od domova za starije na koje smo do sada naviknuli, a koji korisnicima nude isključivo smještaj i hranu, kompleks Salvia je puno više od toga. Svim se osobama koje borave u domu svakodnevno pruža odgovarajuća zdravstvena skrb prema preporuci liječnika. Ona se, konkretno, odnosi na:

 • svakodnevnu zdravstvenu njegu,
 • provođenje odgovarajuće terapije prema preporuci liječnika,
 • organiziranje liječničkih pregleda,
 • brigu o pripremanju i davanju lijekova koje osoba mora uzimati (prema uputi liječnika),
 • pratnju u slučaju specijalističkih pregleda,
 • dostavu nalaza i lijekova,
 • provođenje stručnih postupaka prema standardiziranim postupcima rada,
 • usluge uzimanja bioloških uzoraka za laboratorijsku obradu prema uputi liječnika,
 • dostavu nalaza laboratorijskih pretraga i sl.
Dom za starije i nemoćne Salvia izgrađen je s ciljem ponovnog uključivanja korisnika u društvo. Nije, dakle, riječ o „običnom“ domu koji nudi smještaj i osigurava prehranu za starije osobe, nego uključuje puno više. U sklopu naselja svakodnevno se održava niz aktivnosti koje su primjerene mogućnostima, potrebama i željama korisnika doma. Na taj način im se omogućuje proaktivno sudjelovanje u društvu te se u isto vrijeme podiže se razina kvalitete življenja.

 

Odabir novog smještaja za voljenu osobu velika je odgovornost. Srećom, postoji više razina skrbi kako bi vaša voljena osoba živjela što je moguće neovisnije. Uz malo brige i planiranja, lako možete odrediti može li vaša voljena osoba nastaviti živjeti kod kuće uz kućnu njegu ili je nužno preseljenje u dom za starije osobe.