Kako olakšati život oboljelima od Alzheimerove bolesti

Kako olakšati život oboljelima od Alzheimerove bolesti

Kako olakšati život oboljelima od Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je stanje koje se obično dijagnosticira u starijoj dobi. Iako nije moguće sa potpunom sigurnošću potvrditi dijagnozu, liječnici mogu biti do 90 posto sigurni pregledom povijesti bolesti i provođenjem određenih testova. Skeniranje mozga i ostale pretrage prema uputama liječnika specijaliste, najviše će pomoći u otkrivanju početnog stadija bolesti.

Planiranje skrbi za starije osobe nakon dijagnoze Alzheimerove bolesti

Pravilna dijagnoza je ključna – manji problemi s pamćenjem lakše se liječe i treba ih isključiti. Što se prije procijeni da pacijent boluje od Alzheimerove bolesti, to se prije može uspostaviti ispravan plan skrbi za starije osobe.

Za pacijente s Alzheimerovom bolešću i njihove obitelji postoji nekoliko mogućnosti. Pružatelji usluga njege u kući mogu pomoći u svakodnevnim zadacima kao što su pranje, odijevanje i kretanje. U poodmaklim stadijima bolesti, najbolje rješenje može biti dom za starije osobe u kojem oboljeli mogu dobiti stručnu i kvalitetnu pomoć.

Dijagnoza Alzheimerove bolesti može značiti velike promjene u obiteljskoj dinamici. Ne radi se samo o velikim odlukama – čak se i svakodnevni život može promijeniti. Adekvatna kućna njega može pomoći.

Kućna njega – pomoć pri odijevanju

Kada je osoba zdrava, jedino o čemu razmišlja vezano za odijevanje je što odjenuti. U pravilu, ljudi ne razmišljaju previše o stvarnom procesu; za oboljele od Alzheimerove bolesti čak i nešto tako jednostavno kao što je odijevanje može biti izazov. Oboljeli se mogu boriti s donošenjem odluka, koordinacijom i motoričkim vještinama ili čak potpuno zaboraviti na odijevanje.

Pružatelji kućne njege mogu ublažiti stres prilikom odijevanja, uspostavljanja rutine, odabira najprikladnije odjeće i očuvanja dostojanstva. Oni također mogu pomoći prijateljima i rođacima na najbolji način da učinkovito komuniciraju.

Aktivnosti za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti

Za osobe s kognitivnim oštećenjem, razne jednostavne aktivnosti mogu imati umirujući učinak.

Aktivnosti mogu uključivati:

  • izradu jednostavnih ukrasa,
  • kuhanje pod nadzorom,
  • sastavljanje obiteljskog foto albuma.