Kako organizirati uzimanje lijekova

Kako organizirati uzimanje lijekova

Kako organizirati uzimanje lijekova

Većina starijih ljudi uzima lijekove (često i više njih) za različite probleme. Korištenjem lijekova postoji opasnost od raznih nuspojava, pa čak i predoziranja. Stoga je vrlo važno organizirati pravilno uzimanje lijekova za starije osobe, kako bi se osigurala njihova sigurnost.

Koristite grafikone

Ako vodite brigu o starijoj osobi, vi ili profesionalni pružatelj usluga kućne njege možete napraviti tablicu s detaljnim informacijama i dnevnim dozama za svaki lijek. Možete izraditi sofisticirani grafikon pomoću različitih računalnih programa ili jednostavno rukom nacrtati pisani grafikon. Tablica može biti označena bojama ili samo sadržavati nazive lijekova, vrijeme uzimanja i sve potrebne mjere opreza (kao npr. uzimanje uz obrok ili čašu tekućine).

Koristite dozatore za tablete

Uz tablicu, lijekove možete dodatno organizirati pomoću dozatora za tablete. To su praktične kutijice sa odjeljcima koji su obično podijeljeni po danima, što vam omogućuje da svaki dnevni odjeljak ispunite potrebnim lijekovima. Dozatori smanjuju mogućnost predoziranja jer je broj tableta podijeljen točno prema terminima uzimanja koje je propisao liječnik. Ako ste zabrinuti da će starija osoba uzeti previše tableta, možete podijeliti tablete za dan ili tjedan, a ostatak bočice spremiti izvan njihovog dohvata.

Dozatori za tablete dostupni su u ljekarnama i drogerijama.

Posavjetujte se s liječnicima

Ostanite u bliskom kontaktu s liječnikom osobe o kojoj vodite brigu, kako bi u svakom trenutku bili informirani o lijekovima koje uzima. Ako osoba posjećuje više od jednog liječnika, vjerojatno koristi više vrsta lijekova za različite namjene. Da ne bi došlo do zabune prilikom uzimanja, vodite popis svih lijekova, zašto se uzimaju i koliko često. To omogućuje svakom liječniku, članovima obitelji i ostalim osobama uključenima u proces da imaju uvijek ažurne podatke kako bi se izbjegao rizik od neželjenih nuspojava lijekova.