Kako pomoći starijim osobama da bolje spavaju

Kako pomoći starijim osobama da bolje spavaju

Kako pomoći starijim osobama da bolje spavaju

Mnogi ljudi imaju problema sa spavanjem, bez obzira na starosnu dob. Ako poznajete stariju osobu koja se žali da ima problema sa spavanjem, postoji niz načina na koje biste im vi ili njihovi skrbnici mogli pomoći.

Povećajte tjelovježbu

Što više osoba vježba, to će bolje moći spavati. To ne znači da moraju izvoditi opsežne vježbe; čak i umjerena aktivnost može pomoći u poboljšanju sna. Promjena se neće dogoditi preko noći, ali uz redovitu aktivnost, obrasci spavanja mogu se poboljšati unutar nekoliko mjeseci. Poticanje brzih šetnji, laganog planinarenja ili treninga s laganim utezima može pomoći starijoj osobi da još više uživa u noćnom odmoru.

Izbjegavajte kofein

Kao i kod većine ljudi, izbjegavanje kofeina najbolji je način da se pomogne starijim osobama s problemima spavanja. Sporija probava uzrokuje i sporije metaboliziranje kofeina, što znači da bi vaš stariji rođak mogao ostati budan do kasno u noć ako ga konzumira tijekom dana.

Poželjno je starije osobe potaknuti na potpuno izbacivanje kofeina. Ako je to nemoguće, bolje ga je konzumirati ranije tijekom dana nego u poslijepodnevnim (a pogotovo večernjim) satima, kada može izazvati probleme sa spavanjem.

Ograničite drijemanje

Preporuka za sve starije osobe koje vole odrijemati usred dana je da pokušaju ograničiti ovakvu vrstu odmora na najviše 30 minuta. Ako je ikako moguće, ovakvo odmaranje je poželjno obaviti što ranije tijekom dana. Kao i kod uzimanja kofeina, drijemanje u kasnijim poslijepodnevnim i večernjim satima treba izbjegavati. Nakon kasnog drijemanja starijim osobama u pravilu je znatno teže zaspati noću.