Kako se riješiti svrbeža i iscjetka iz uha kod odraslih bez odlaska liječniku?

Kako se riješiti svrbeža i iscjetka iz uha kod odraslih bez odlaska liječniku?

Kako se riješiti svrbeža i iscjetka iz uha kod odraslih bez odlaska liječniku?

Kako starimo sve češće primjećujemo osjećaj pucketanja u uhu, svrbež i iscjedak iz uha. Iako na prvi mah ovo ne mora značiti nikakvo opasno stanje, očito je da je posrijedi neka blaža upala. Ako ne osjetite nikakvu bol, nemate temperaturu niti probleme sa sluhom, nema potrebe da idete liječniku jer ćete opet dobiti antibiotike koji često oslabljuju imunitet.

Jeste li znali da ovo nelagodno stanje brzo i jednostavno možete izliječiti kod kuće?

Prirodni lijekovi za sprječavanje i ublažavanje upale uha

Maslinovo ulje: maslinovo ulje je daleko najpoznatiji prirodni lijek za ublažavanje mnogih zdravstvenih stanja pa tako i upale uha. Ono se od davnina koristilo u medicinske svrhe. Iako nema jasnih dokaza o tome da maslinovo ulje može ublažiti bol u slušnom kanalu, američki medicinski stručnjaci mišljenja su da zagrijano maslinovo ulje definitivno pomaže u uspješnijem liječenju te ublažavanju eventualne boli. Ako se odlučite za ovu metodu ublažavanja upale uha, žličicu maslinovog ulja zagrijte u lončiću. Provjerite temperaturu, pripazite na to da nije vruće. Uzmite običnu špricu bez igle koju možete kupiti u ljekarni, „povucite“ ulje u nju i ukapajte dvije kapi u svako uho. Za najbolje rezultate postupak ponavljajte dva puta dnevno.

Đumbir: đumbir se, u kombinaciji s limunom osim za osvježavajuću limunadu ili topli čaj, može koristiti i za tretiranje svrbeža u uhu koji je često prvi simptom upale uha. Dakle, spriječite upalu na samom startu; naribajte komadić đumbira, pomiješajte s malo vode i zagrijte na štednjaku. Provjerite da nije prevruće te par nakapajte par kapi s vanjske strane slušnog kanala, a nipošto ne izravno u uho.

Češnjak i ulje češnjaka: češnjak je prirodni antibiotik i anestetik što znači da ublažiti eventualnu upalu i bol. Osim toga, njegova antimikrobna, antigljivična i antivirusna svojstva idealna su za ublažavanje osjećaja svrbeža u uhu.

Ulje čajevca: ulje čajevca također ima široku primjenu zahvaljujući protuupalnim, antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima. Zato je pravo rješenje za prirodno ublažavanje upale uha.

Kako na prirodan način ublažiti upalu uha?

Koliko god je to moguće izbjegavajte horizontalne položaje tijela, barem dok vam se stanje djelomično ne smiri. Naime, sjedenje i stajanje potiče izlijevanje tekućine iz uha, a na taj se način smanjuje pritisak, a samim time i bol u uhu. Iako nema smisla spavati u sjedećem položaju, onda barem preko dana što češće odmarajte u naslonjaču.

Zatim, dogovorite tretman kod kiropraktičara. Iako ćete odmah pomisliti što će vam kiropraktičar u ovakvoj situaciji, istina je da je prednost ovih tretmana, između ostalih, i ublažavanje ušne infekcije. Naime, postoje situacije u kojima su zahvaćeni živčani kanali koji dolaze do tog područja. Isto tako, leđna moždina je ponekad u nepravilnom položaju. Kad se sve zbroji i oduzme, kiropraktički tretman uvelike potiče brže ozdravljenje.

Najlakši način na koji si sami možete pomoći ublažiti svrbež i upalu odnosi se na primjernu toplih i hladnih obloga. Dakle, naizmjenično stavljajte najprije topli pa hladni oblog na zahvaćeno uho. Svaki put ostavite 10-ak minuta. Ako vam ovakve izmjene temperature ne odgovaraju, pokušajte samo s toplim ili samo s hladnim oblogom.