Kako stres utječe na starije osobe?

Kako stres utječe na starije osobe?

Kad vaše tijelo osjeti „opasnost“, mozak „naređuje“ mišićima stezanje, a nadbubrežnu žlijezdu potiče na oslobađanje hormona stresa. Hormoni stresa, kao što su adrenalin i kortizol, prisiljavaju vas na ubrzano disanje, utječu na porast krvnog tlaka i slično.

Ove fiziološke promjene ubrzavaju vrijeme reagiranja, povećavaju snagu, poboljšavaju izdržljivost i poboljšavaju vašu usredotočenost. Ova se reakcija naziva stresnim odgovorom i potpuno je normalna i neophodna za opstanak. Jednom kada vaš mozak prihvati da niste u opasnosti, vaše se tijelo vraća u normalno stanje. S druge strane, kronični stres štetan je za vaše zdravlje i može biti posebno opasan za starije odrasle osobe. Evo što trebate znati o stresu kod starijih odraslih osoba.

Uobičajeni izvori stresa kod starijih odnose se na:

 • promjene koje se tiču načina života, ali i financijske situacije nakon umirovljenja
 • briga za unuke
 • briga o bolesnom supružniku
 • smrt bližeg člana obitelji ili prijatelja
 • pogoršanje tjelesnih sposobnosti
 • kronična bolest

Znakovi i simptomi po kojima se može prepoznati kad je starija osoba pod stresom dijele se na fiziološke te emocionalne odnosno psihološke.

Fiziološki simptomi: nesanica, noćne more, gubitak apetita, učestalo mokrenje, bolovi i umor u mišićima…

Emocionalni i psihološki simptomi: anksioznost, strah, frustracija, depresija, nemir, loša koncentracija, zaboravnost…

5 savjeta za uspješno nošenje sa stresom:

 1. Sve ono što vas muči, o čemu konstantno razmišljate podijelite s članovima obitelji ili s najbližim prijateljima. Na taj ćete se način osloboditi negativnih emocija, a u isto vrijeme lakše ćete se nositi s takvim situacijama.
 2. Aktivan društveni život, zdravi stil života te redovno izvođenje vježbi opuštanja može vam pomoći otpuštanju stresa, ali i u prihvaćanju trenutne situacije.
 3. Sudjelovanje u nekim volonterskim radovima također pomaže u jačanju samopouzdanja i proširivanju vlastita pogleda u bolji život, gdje nema mjesta stresu.
 4. Pozitivno razmišljanje, pozitivan stav o svemu što vas okružuje podiže razinu samopouzdanja i omogućuje vam uspješno nošenje sa stresom.
 5. Pušenje, konzumiranje alkoholnih pića i slično nikada nije i neće biti učinkovito sredstvo za rješavanje stresa.