Kako voljeti sebe: pronalaženje svrhe u starenju

Kako voljeti sebe: pronalaženje svrhe u starenju

Kako voljeti sebe: pronalaženje svrhe u starenju

Život je pun prekretnica.

Kako starimo, stvari koje cijenimo i koje nam donose radost se mijenjaju. Ono što vas je usrećilo u 20-ima možda vas neće usrećiti u 60-ima. I što ste stariji, to doživljavate više promjena. Supružnici, obitelj i prijatelji umiru. Vaše zdravlje ili pokretljivost mogu se početi pogoršavati. Možda ćete postati depresivniji i manje motivirani. Sve to može utjecati na vašu fizičko, mentalno i emocionalno stanje.

Važno je nastaviti pronalaziti životni smisao, bez obzira na dob. Ako svaki dan imate nešto čemu se možete veseliti i nešto što će vas izvući iz kreveta, to će vam pružiti potrebnu energiju. Održavanje pozitivnog stava može pomoći u poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja. Studije su pokazale da vam osjećaj svrhe može čak pomoći da živite dulje!

Ne morate izaći i promijeniti svijet

Ono što vam donosi radost i smisao mogu biti i male stvari. Nešto osobno za vas, a to je ono što je važno.

Dakle, koje promjene možete učiniti kako biste pronašli veći smisao u svom životu tijekom procesa starenja?

Svaki dan pronađite nešto čemu ćete se radovati. Možete planirati unaprijed za tjedan ili jednostavno dan po dan. Zapišite nešto zbog čega ste uzbuđeni, bilo da je to viđanje s članom obitelji, gledanje omiljene televizijske emisije ili odlazak u šetnju parkom u društvu prijatelja. Ponekad to može biti nešto veličanstvenije: praznik, vjenčanje ili rođendanska zabava. Odaberite nešto što vas čini sretnim.

Uključite se u zajednicu

Izađite van, družite se i upoznajte ljude. Pridružite se klubu knjiga, satovima vježbanja ili nekoj turističkoj grupi umirovljenika. Pronađite mjesto gdje možete volontirati, bilo da je to sklonište za beskućnike, vaša lokalna crkvena zajednica, azil za životinje ili dom za djecu.

Pomaganje drugima može biti vrlo korisno i sigurno će podići vaše raspoloženje. Može vam dati razlog da ujutro ustanete znajući da činite razliku ili provodite vrijeme radeći nešto u čemu zaista uživate.

Nabavite kućnog ljubimca

Ako se osjećate usamljeno, kućni ljubimac može biti prekrasan pratitelj i pomoći vam da pronađete smisao života. Oslanjaju se na vas da brinete o njima: hranite ih, šetate, njegujete, igrate se – to vas može zaokupiti i pružiti vam nešto čemu se možete veseliti. Udomljavanje starijeg psa može biti prekrasan izbor jer su obično smireniji i naviknuti na stan ili kuću, a vi im dajete dom pun ljubavi u kojem će uživati.

Radite ono što volite

Provodite više vremena radeći stvari u kojima uživate. Volite li šivanje? Slikanje? Šetnje? Sviranje klavira? Idete u muzeje? Igrate golf?

Naka vam planiranje vremena za aktivnosti koje volite bude poticaj. I što ih više prakticirate, postajete bolji, što vas također može motivirati da nastavite dalje.

Iskoristite svaku fazu i dob svog života na najbolji mogući način. Pronađite ono što vam donosi radost i daje smisao vašem životu. Zapamtite da se svačiji život može promijeniti tijekom vremena.

 

Ukoliko se teže krećete ili imate zdravstvenih problema, ostati aktivni možete i uz podršku njegovatelja u kući koji će vam pružiti potrebnu razinu pomoći kada vam je potrebna.

Korisnici našeg Doma za starije osobe SALVIA, osim u luksuznom smještaju i svakodnevnoj zdravstvenoj skrbi, uživaju i u programima raznih aktivnosti i međusobnih druženja.

 Pridružite nam se!