Kako živjeti s kroničnom boli i umorom?

Kako živjeti s kroničnom boli i umorom?

Kako živjeti s kroničnom boli i umorom?

Životna svakodnevica može biti teška ukoliko se nosite s kroničnom boli i umorom. Ako većinu vremena provodite samo pokušavajući “proći kroz dan”, bez preostale energije za bilo što drugo, možda ćete biti frustrirani dok pokušavate planirati budućnost.

Razumijevanje kako se nositi s kroničnom boli i umorom, međutim, može vam pomoći da u znatnoj mjeri eliminirate njihove uzroke, a time i posljedice.

Što je umor?

Umor znači da ste redovito slabi i da vam nedostaje energije. Osjećati se umorno nakon dugog radnog dana je normalno. Nije normalno, međutim, ako se probudite iscrpljeni čak i nakon što ste prespavali cijelu noć, ili vam uvijek nedostaje energije za aktivnosti u kojima inače uživate. Ako smatrate da vaš umor traje dulje od tjedan dana, možda je vrijeme da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Kako su umor i bol povezani?

Mnogi ljudi koji žive s kroničnim umorom također se suočavaju s kroničnom boli, a za to postoji razlog. Kontinuirana borba protiv boli iscrpljuje vaše tijelo jer bol otežava potpuni odmor. Bol obično može biti posljedica upale koja uzima danak na vašem tijelu ili neliječenog zdravstvenog problema. Često jednostavno pronalaženje boljih načina za liječenje vaše bolesti i upravljanje boli može pomoći u ublažavanju umora koji osjećate iz dana u dan.

Ostale strategije za borbu protiv umora

Ako svakodnevno živite s umorom i iscrpljenošću, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Možete razgovarati o svojim trenutnim lijekovima koji bi također mogli biti uzrokom vašeg umora i rasporedu doziranja. Ponekad dijeljenje doza ili uzimanje istog lijeka injekcijom vikendom može pomoći u borbi protiv umora.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o suplementima. Na primjer, uzimanje probiotika moglo bi vam pomoći da se nosite i s boli i s razinom umora, kao i vitamin D. Čak i ispitivanje vašeg ciklusa spavanja može biti od pomoći.

Nakon savjetovanja sa svojim liječnikom, isprobajte još nekoliko opcija:

  1. Nemojte pretjerivati ​​kada vam je dan dobar. Ako se osjećate dobro, imajte na umu da vam razina energije još uvijek može biti manjkava, a pretjerivanje će učiniti vaš sljedeći loš dan daleko gorim. Poznavanje svojih ograničenja može vam pomoći da izbjegnete pretjerivanje.
  1. Svakako vježbajte svaki dan. Iako to može biti teško ako se nosite s kroničnom boli i umorom, malo tjelovježbe (poput kratke šetnje ili plivanja) moglo bi vam pomoći da povećate ukupnu razinu energije, a zglobove održavate fleksibilnima.
  1. Razmislite i o poboljšanju kvalitete svog sna. Trebali biste imati tamni prostor u kojem spavate svake noći, koji je hladan i udoban. Ako je moguće, pobrinite se da je okruženje tiho i nemojte unositi nikakvu elektroniku u prostoriju.
  1. Prehrana bogata protuupalnim namirnicama također može pomoći. Pokušajte smanjiti količinu prerađene hrane koju konzumirate a istovremeno povećavajte unos voća i povrća koje jedete svaki dan. Možete naručiti namirnice putem interneta i na taj način izbjeći fizički umor kao rezultat kupovine u dućanu.
Kronična bol i umor mogu otežati život, ali pomoću ovih savjeta možete učiniti prve korake kako biste krenuli naprijed!