Mjerenje krvnog tlaka – ključni čimbenik u prevenciji srčanih bolesti

Mjerenje krvnog tlaka – ključni čimbenik u prevenciji srčanih bolesti

Hipertenzija odnosno povišeni krvni tlak je uobičajeno kardiovaskularno stanje koje može uzrokovati brojne dodatne zdravstvene probleme kao što su razne bolesti srca, moždani udar pa čak i smrt. Ako ste se prepoznali kao rizična osoba, vaš liječnik će vam zasigurno preporučiti da sami svakodnevno mjerite tlak kod kuće. Na taj ćete ga način najbolje držati pod kontrolom.

Američka udruga za srce (American Heart Association) i ostale organizacije preporučuju svima koji imaju visok krvni tlak da ga redovno mjere kod kuće, jer će ga na taj način moći pratiti u, rekli bismo,  poznatom okruženju. Osim toga, od liječnika ćete dobiti adekvatnu terapiju koju ćete primjenjivati redovno ili po potrebi, ovisno o njegovoj preporuci.

Važno je rano otkrivanje povišenog krvnog tlaka

Jedino se čestim mjerenjem tlaka mogu utvrditi eventualne „nepravilnosti“. Redovita očitanja krvnog tlaka pomoći će vama i vašem liječniku u određivanju adekvatne terapije. Budući da je visoki krvni tlak puno opasniji od niskog tlaka, važno je rano otkrivanje ovog stanja.

Liječenje povišenog krvnog tlaka odnosi se na primjenu adekvatnih lijekova na recept, ali i nužne promjene u načinu života. Ako se stanje ne liječi, može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što su srčani ili moždani udar.

4 primarna razloga za redovno mjerenje krvnog tlaka

  1. Dijagnosticiranje hipertenzije: redovno mjerenje krvnog tlaka kod kuće nužno je radi dijagnosticiranja hipertenzije, ali i zbog praćenja simptoma. Istraživanja su pokazala da većina ljudi dva puta dnevno ima nešto povišeni tlak: to je između 6 i 8 sati ujutro te između 17 i 20 sati. Neki pojedinci mogu osjetiti povišeni krvni tlak samo tijekom jednog razdoblja. Budući da se u tim razdobljima obično ne rade liječnički pregledi, često vam liječnik ni ne dijagnosticira hipertenziju. Zbog toga morate obavezno redovno mjeriti tlak kod kuće.
  2. Prepoznavanje povišenog krvnog tlaka zbog bijele kute: nekim ljudima tlak jednostavno „skoči“ na sami spomen liječnika, a kamoli da je posrijedi liječnički pregled. Mjerenje tlaka kod kuće nužno je radi prepoznavanja ili odbacivanja ovog sindroma, sindroma bijele kute.
  3. Praćenje rezultata liječenja: kada imate povišeni krvni tlak, možete doživjeti razne simptome. Redovitim mjerenjem tlaka možete odrediti početnu vrijednost simptoma i pratiti njihovo napredovanje. To će vama i liječniku dati korisne informacije o ishodima liječenja. Osim toga, liječnik će prema simptomima odrediti daljnju terapiju.
  4. Prepoznavanje eventualnih hitnih stanja: redovno mjerenje tlaka može pomoći u otkrivanju eventualnih komplikacija i utjecati na brže pružanje hitne medicinske pomoći. Pojedinci koji pate od povišenog krvnog tlaka često trpe razne komplikacije kao što su dijabetes, bolesti bubrega, ubrzani rad štitnjače i sl. Redovnim mjerenjem prepoznat ćete potencijalno hitne situacije.