Najčešće bolesti kod žena i kako ih spriječiti

Najčešće bolesti kod žena i kako ih spriječiti

I žene i muškarci svakodnevno se suočavaju s nizom raznih zdravstvenih stanja. Međutim, postoje specifične bolesti i poremećaji koji više utječu na žene, nego na muškarce.

Najčešće bolesti koje pogađaju žene

Rak dojke

Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. Kada govorimo o postotcima, radi se o otprilike 30% slučajeva raka. Istraživanja su pokazala da će svaka 9 žena do 65. godine života oboljeti od ovog stanja. No, isto tako, ono neće zahvatiti većinu ženske populacije mlađu od navedene starosne dobi. Najvažnija metoda za rano otkrivanje raka dojke je mamografija. Rano otkrivanje podrazumijeva uspješnije liječenje. Mamografijom se mogu otkriti manji karcinomi koji nisu uočljivi tijekom rutinskog pregleda dojki.

Osteoporoza

Osteoporoza je stanje koje karakterizira gubitak gustoće kostiju i nemogućnost nadomještavanja izgubljenih koštanih struktura. Sve to dovodi do slabih kostiju koje podliježu lomovima. Osteoporoza često pogađa žene starije od 50 godina, jer tada pada, nakon menopauze, pada razina estrogena i ubrzava se gubitak koštane mase.

Kako spriječiti osteoporozu?

  • Prestanite pušiti.
  • Smanjite i ograničite unos alkohola.
  • Redovno vježbajte.
  • Vodite računa o adekvatnom unosu kalcija i vitamina D.
  • Koristite lijekove za sprječavanje osteoporoze.

Dijabetes

Dijabetes je jedna od najvećih zdravstvenih briga kod starijih osoba. Iako se javlja i kod muškaraca i kod žena, postoje situacije u kojima su žene nešto izloženije.

Čimbenici koji povećavaju rizik od oboljenja odnose se na:

  • prekomjernu težinu
  • genetika
  • određene etničke skupine (Afroamerikanci, Španjolci i pojedine skupine azijskih naroda)
  • trudnoća; u tom slučaju javlja se gestacijski dijabetes

S obzirom na to da je dijabetes izravno povezan s pretilošću, vodite računa o tome da održavate optimalnu tjelesnu težinu. Zatim, zdravo se hranite i redovno izvodite vježbe prilagođene vašoj trenutnoj zdravstvenoj situaciji.

Povišeni krvni tlak

Učestalost ove bolesti raste s godinama. Sukladno tome, oboljeli su pretežno starije životne dobi. Visoki krvni tlak je ozbiljno zdravstveno stanje koje ako se ne liječi može uzrokovati niz raznih bolesti kao što su srčani i moždani udari, zatajenje bubrega i slično.

Čimbenici koji utječu na povišenje krvnog tlaka su prekomjerna težina, nepravilna prehrana, neredovito vježbanje i neuspješno upravljanje stresnim situacijama.