Prevencija najčešćih bolesti kod muškaraca

Prevencija najčešćih bolesti kod muškaraca

Jeste li znali da se većina bolesti koje su karakteristične za muškarce mogu spriječiti? Znate li koje su to najveće prijetnje zdravom organizmu kod muškaraca? Popis je iznenađujuće kratak, ali zabrinjavajući: glavni uzroci smrti kod muškaraca su srčane bolesti, rak prostate, kronične bolesti dišnog sustava i moždani udar. Dobra vijest je da uvođenjem nekoliko promjena u dosadašnje životne navike možete značajno smanjiti rizik od ovih najčešćih bolesti.

Kako postati i ostati zdrav?

Brigu o zdravlju uzmite u svoje ruke i poslušajte savjete stručnjaka:

PRESTANITE PUŠITI: ako ste tijekom nekoliko desetaka godina stvorili naviku pušenja ili koristite neke druge duhanske proizvode, zamolite liječnika da vam pomogne u odvikavanju. Osim toga, izbjegavajte zadimljene prostore jer je i pasivno pušenje štetno. Ne izlažite se zagađenom zraku i kemikalijama te se dobro zaštitite na radnom mjestu.

ZDRAVA PREHRANA: redovno konzumirajte voće, povrće, cjelovite žitarice, hranu s visokim udjelom vlakana te nemasne izvore proteina poput ribe. Ograničite unos namirnica koje imaju veliki udio zasićenih masti i natrija.

OPTIMALNA TJELESNA TEŽINA: gubitak prekomjernih kilograma smanjuje rizik od srčanih bolesti i raznih vrsta raka.

REDOVNA TJELOVJEŽBA: vježbanje itekako pridonosi kontroli tjelesne težine; sukladno tome, rizik od moždanih i srčanih udara svodi se na minimum. Odaberite one aktivnosti u kojima ćete zaista uživati. Svakodnevna šetnja ili planinarenje odlična su opcija.

OGRANIČITE UNOS ALKOHOLA: ako odlučite piti alkohol, činite to umjereno. To znači da si muškarci ispod 65 godina ponekad mogu priuštiti do dva pića na dan. Stariji od 65 ne bi trebali unositi u organizam više od jednog pića dnevno. Kada kažemo jedno piće mislimo na sljedeće:

  • 350 ml piva
  • 150 ml vina
  • 50 ml žestokog pića

Očigledno je da se rizik od raka jetre povećava sukladno količini alkohola koju unosite u organizam, ali i vremenu tijekom kojeg ste bili izloženi ovoj navici.

IZBJEGAVAJTE STRESNE SITUACIJE: ako se stalno osjećate kao da ste pod nekim pritiskom, to se uvelike može odraziti na vašem imunološkom sustavu. Poduzmite, stoga, korake za smanjenje stresa ili pokušajte naučiti kako se zdravo nositi sa stresom.

Preventivni posjeti liječniku

Nemojte čekati dok nešto ne bude u redu pa tek onda otići kod liječnika. Vaš liječnik vam je najbolji saveznik u prevenciji zdravstvenih problema. Na temelju vašeg trenutnog stanja, životnih navika i povijesti bolesti liječnik će vam dati smjernice na što biste sve trebali obratiti pozornost. Osim toga, porazgovarajte s liječnikom i o onim preventivnim pregledima kojima se na vrijeme može utvrditi rak ili neki drugi i teži oblici bolesti.