Prevencija padova kod starijih osoba

Prevencija padova kod starijih osoba

Prevencija padova kod starijih osoba

Padovi su vodeći uzrok teških ozljeda kod osoba starijih od 65 godina, a nerijetko mogu završiti i smrtnim ishodom. Ako imate starije članove obitelji koji žive sami, svakako porazgovarajte s njima o prevenciji padova.

Postoji nekoliko jednostavnih savjeta koje možete dati starijoj osobi kako biste smanjili rizik od pada.

Ne žurite

U današnje vrijeme svi nekuda žure, što smanjuje koncentraciju i mogućnost poduzimanja mjera opreza. Starije osobe treba poticati da uspore, izbjegavaju nošenje teških predmeta i prilagode položaj tijela kako bi lakše hodali i penjali se stepenicama.

Nosite kvalitetne cipele

Cipele koje nose starije osobe također igraju ključnu ulogu u njihovoj stabilnosti. Birajte one koje imaju dobru potporu i pravilan gazni sloj kako bi se izbjeglo klizanje. Cipele bi trebale savršeno pristajati uz nogu i lako se obuvati. Ukoliko su cipele neudobne, starije osobe mogu izbjegavati nošenje cipela i hodati u čarapama, što dovodi do većeg broja poskliznuća i padova.

Provjerite nuspojave lijekova

Neki lijekovi uzrokuju pospanost ili osjećaj neravnoteže. U tom slučaju, razmislite o dodatnoj profesionalnoj skrbi kako bi vaš stariji član obitelji bio pod nadzorom dok uzima lijekove.

Uklonite prepreke

Povremeno je potrebno pregledati dom starije osobe kako bi se utvrdili rizici od pada:

  • uklonite sav nered,
  • sakrijte kablove,
  • učvrstite ili uklonite podne prostirke,
  • izravnajte neravne podove ili podignute parkete,
  • izbjegavajte tretiranje podova skliskim sredstvima za zaštitu.

Zaštita prilikom kupanja i tuširanja

Ozljede nastale prilikom pada u kupaonici su jedne od najtežih i mogu biti fatalne. Veliki je rizik da prilikom pada dođe do udarca glavom o sanitarije ili keramičke pločice.

Izbjegavajte korištenje skliskih sapuna i ulja

Iako svi volimo luksuzne sapune, gelove i ulja za tuširanje, oni mogu predstavljati ozbiljnu opasnost. Starijim osobama treba osigurati hidratantno sredstvo za pranje tijela koje ne sadrži ulja ili skliske sastojke.

Postavite neklizajuće prostirke

Što je veća zaštita protiv klizanja unutar tuša, manji je rizik od pada i ozbiljnih ozljeda. Postoji mnogo različitih vrsta prostirki koje možete izabrati, različitih veličina, boja i dizajna.

Ugradite šipku i sjedalicu za tuširanje

Rukohvat ili šipka za tuširanje postavlja se na zid pored tuša i daje starijim osobama potrebnu stabilnost. Za one kojima je stajanje pod tušem prevelik napor, sjedalica za tuširanje odlična je opcija.