Preventivni zdravstveni pregled: što treba znati

Preventivni zdravstveni pregled: što treba znati

Preventivni zdravstveni pregled: što treba znati

Većina umirovljenika zna koliko je važno održavati zdrav način života kako bi sačuvali zdravlje i izbjegli probleme s kojima se čovjek suočava sa starenjem. Mnogi ostaju aktivni šetajući ili baveći se vrtlarstvom, podižu raspoloženje druženjem s prijateljima i voljenim osobama, prakticiraju zdravu prehranu kako bi riješili zdravstvene probleme poput dijabetesa ili visokog kolesterola…

Sve ove radnje su od vitalnog značaja za starije osobe koje žele nastaviti živjeti “punim plućima”.

Međutim, ono što mnogi možda ne znaju jest da je preventivni zdravstveni pregled još jedan važan dio održavanja zdravog načina života.

Što je preventivni zdravstveni pregled?

Preventivni zdravstveni pregled je kombinacija više zdravstvenih usluga koje prije svega imaju za cilj prepoznati eventualnu bolest prije nego što se pojave simptomi.

Možda se osjećate sasvim dobro, ali pretrage bi mogle otkriti prisutnost ili začetak određene bolesti. Preventivni zdravstveni pregled učinkovit je i jednostavan način da saznate o potencijalnim zdravstvenim problemima i rizicima kako biste mogli poduzeti potrebne korake te u konačnici spriječili kronične bolesti koje bi inače mogle biti otkrivene prekasno za učinkovito liječenje.

Evo nekih od stanja s kojima se starije osobe često susreću, a koje preventivni zdravstveni pregled može rano otkriti:

 • aneurizma abdominalne aorte,
 • fibrilacija atrija,
 • rak dojke i rak vrata maternice u žena,
 • bolest karotidnih arterija,
 • rak debelog crijeva,
 • srčana bolest,
 • visoki krvni tlak,
 • visok kolesterol,
 • rak pluća,
 • osteoporoza,
 • pretilost,
 • rak prostate kod muškaraca,
 • nedostatak testosterona,
 • dijabetes tipa 2.

Preventivni zdravstveni pregledi vrlo su važni za vaše zdravlje

Možda ste pod visokim rizikom za razvoj neke bolesti a da toga niste niti svjesni. Mnogi čimbenici doprinose visokom riziku od kroničnih bolesti. Način života i obiteljska anamneza su značajni pokazatelji u određivanju vjerojatnosti nastanka neke bolesti.

Za mnoge kronične bolesti nema nužno ranih znakova upozorenja. Ako vaš liječnik utvrdi da ste pod visokim rizikom od npr. srčanih bolesti zbog raznih čimbenika koji mogu, ali ne moraju uključivati ​​simptome koje imate, preventivni zdravstveni pregled daje vam priliku da rano otkrijete sve opasnosti.

Proces preventivnog zdravstvenog pregleda znači proaktivno upravljati svojim zdravljem i ostati korak ispred bolesti. Preventivni pregledi spasili su mnoge živote, isplativi su i neinvazivni.

Vrlo dobar primjer su žrtve moždanog udara. Moždani udari su poznati kao tihe ubojice. Često nemaju simptome kojih bi pacijenti mogli biti svjesni. Međutim, na zdravstvenom pregledu jedna od usluga je i ​​pregled karotidne arterije koji pomaže liječnicima da identificiraju rizik od moždanog udara kod pacijenata.

Kako zakazati preventivni zdravstveni pregled

Da biste odlučili koji bi vam pregled mogao biti od pomoći, donosimo vam nekoliko pitanja koja si trebate postaviti prije zakazivanja preventivnih zdravstvenih pregleda:

Koji pregledi su mi potrebni?

Određivanje vrste pregleda koje trebate ovisit će o vašim individualnim čimbenicima rizika. Vaš liječnik vam može pomoći da donesete ovu odluku.

Jesam li razgovarao sa svojom obitelji?

Mnogi ljudi mogu odrediti rizik na temelju opsežne obiteljske medicinske povijesti.

Kako se trebam pripremiti za pretrage?

Budite sigurni da ste slijedili upute svog liječnika. Na primjer, neke pretrage mogu zahtijevati da postite 12 sati unaprijed. Budite sigurni da znate što se od vas očekuje.

Što uključuje preventivni zdravstveni pregled?

Sve informacije o uslugama koje obuhvaća preventivni zdravstveni pregled možete dobiti od svog liječnika ili poliklinike (zdravstvene ustanove) kod koje želite zakazati pregled.

Postoje li nuspojave koje bi mogle proizaći iz pregleda?

Važno je da budete potpuno informirani od strane liječnika koji će vršiti određeni pregled. Koliko pregled traje, hoće li vam trebati određeno vrijeme da se oporavite, hoćete li se osjećati loše? Sve su to važna pitanja koja trebate liječniku postaviti unaprijed.

Što nakon zdravstvenog pregleda?

Same pretrage nisu dovoljne. Važno je djelovati na temelju informacija koje dobijete tijekom zdravstvenog pregleda. Možda ćete saznati više o riziku od mogućnosti razvoja određene bolesti. Možda će vam za daljnje održavanje dobrog zdravlja biti dovoljna samo promjena prehrane, a možda će vam ipak biti potrebni određeni lijekovi.

Nakon završenog zdravstvenog pregleda svakako se sa dobivenim nalazima uputite svom liječniku koji će vam dati dodatne informacije ili uputnicu za eventualne daljnje pretrage.