Proljetne aktivnosti za jačanje mentalnog zdravlja starijih osoba

Proljetne aktivnosti za jačanje mentalnog zdravlja starijih osoba

Proljetne aktivnosti za jačanje mentalnog zdravlja starijih osoba

S duljim dnevnim satima i toplijim vremenom, konačno je došlo vrijeme da se odmaknete od zimske bezvoljnosti. Većinu vremena u zimskim mjesecima provodili smo u zatvorenom prostoru zbog hladnoće, vjetra i oborina, a to može povećati osjećaj depresije i usamljenosti.

Konačno smo dočekali pravo proljeće, a uz njega i mnoge načine za poboljšanje raspoloženja dok uživamo u promjeni godišnjih doba.

Provedite vrijeme na otvorenom

Sam izlazak i udisanje svježeg zraka te sunčanje mogu učiniti čuda za vaše raspoloženje. Idite u šetnju svojim susjedstvom ili sjedite na svom trijemu ili balkonu uz dobru knjigu. Gledajte kako drveće pupa, cvijeće cvjeta, ptice grade gnijezda i kako se pojavljuju nova stvorenja.

Posadite cvijeće

Uljepšajte svoje dvorište tako što ćete prekopati staru zemlju, počupati korov i posaditi svoje omiljeno cvijeće. Odaberite jarko, šareno cvijeće koje će vam izmamiti osmijeh i učiniti da vaš prostor izgleda življe. Možete čak miješati i slagati biljke različitih vrsta i visina.

Napravite vrt

Vrt vam može dati nešto čemu ćete se radovati svaki dan. Možete polako gledati kako se sjemenke pretvaraju u biljke i zatim uživati u svom omiljenom povrću dok raste i sazrijeva. Možete uzgajati sve – od rajčica, tikvi i krastavaca do graška, mrkve i paprike. Odaberite povrće koje volite jesti ili čak neko novo koje ste željeli probati. Ako nemate puno prostora za vanjski vrt, potražite informacije kako napraviti mini-vrt u stanu ili na balkonu!

proljetne aktivnosti piknik

Napravite hranilicu za ptice

Ne morate trošiti novac na ništa otmjeno kada možete napraviti hranilicu za ptice kod kuće. Možete upotrijebiti plastičnu bocu za vodu ili vrč za mlijeko, papirnati tanjur, limenku, komadiće drveta ili druge materijale koji mogu držati ptičje sjeme ili bobice. Upotrijebite uže da ga privežete za drvo ili ga pričvrstite za ogradu ili prozorsku dasku. Izbrojite koliko različitih vrsta ptica dolazi uživati u zalogaju!

Organizirajte piknik

Spakirajte deku, malo vode i svoju omiljenu hranu i idite na piknik. Možete se raširiti u parku ili rezervatu prirode i uživati u okolini s članovima obitelji ili prijateljima. To je također odličan način za druženje uz socijalno distanciranje jer svaka osoba može imati svoj vlastiti prostor.

proljetne aktivnosti vježbanje

Događaji na otvorenom

Kako vrijeme postaje ljepše, sve više manifestacija i događanja ponovno se premješta na otvorene prostore. Možete slušati glazbu, sudjelovati u nekoj emisiji, gledati film, vježbati na satu fitnessa ili raditi druge aktivnosti. Raspitajte se i saznajte što se događa u mjestu vašeg boravka.

Vježbanje na otvorenom

Ako ste umorni od gledanja u zidove svoje kuće dok vježbate, izađite van. Možete vježbati jogu, istezati se, raditi kardio vježbe ili aerobik, voziti bicikl, plivati, planinariti, trčati i raditi bezbroj drugih vrsta vježbi dok uživate u svježem zraku, suncu i promjeni okoline.

Poduzmite korake za poboljšanje raspoloženja ovog proljeća i uključite se u razne aktivnosti.

aktivnosti u domu Salvia

Aktivnosti u domu Salvia

U našem domu svakodnevno se održavaju različiti oblici radionica, kulturno-zabavne te sportske i rekreativne aktivnosti. Svakodnevni oblici tjelovježbe poput razgibavanja, šetnje, tretmana za jačanje mišića ili tretmana za bolje funkcioniranje kardiološkog sustava samo su neke od aktivnosti koje se provode u domu Salvia.

Organiziraju se događanja poput priredbi povodom obilježavanja svih značajnijih državnih, vjerskih i međunarodnih blagdana, prezentacija, izložbi, gostovanja umjetnika i dramskih grupa, kulturno-umjetničkih udruženja, proslave rođendana korisnika i sl.

Naši korisnici sunčane dane provode u velikom vrtu ili na terasi.