Proljetne aktivnosti za stariju populaciju

Proljetne aktivnosti za stariju populaciju

Proljetne aktivnosti za stariju populaciju

Stiže proljeće! Vrijeme postaje toplije i raspoloženje nam se popravlja. Svjež zrak, proljetno cvijeće i novo godišnje doba doprinosi povećanju razine “hormona sreće” – serotonina. Izađite iz kuće i uživajte u proljetnom vremenu!

Preporučamo vam nekoliko proljetnih aktivnosti koje su dostupne svima.

Proljetno čišćenje

Kad pomislimo na proljeće, odmah pomislimo i na proljetno čišćenje. Proljeće predstavlja novu sezonu i novi početak. Napokon možemo pospremiti zimsku odjeću i izaći van. Otvorite prozore, pustite svježi zrak i rasčistite svoj životni prostor. Proljetno čišćenje je prilika da pospremite i preuredite svoj dom.

Pretvorite ovaj zadatak u smislenu aktivnost tako što ćete zajedno pregledavati uspomene i stare fotografije. To često dovodi do ugodnih trenutaka prisjećanja na posebne događaje iz vašeg života.

Zakoračite u proljeće s čistim i otvorenim životnim prostorom!

Vrtlarstvo

Vrtlarstvo je izvrstan način da iskoristite topli proljetni zrak, a proljeće je savršeno vrijeme za pokretanje unutarnjeg biljnog vrta, uzgoj cvijeća ili dobivanje minijaturnog bonsai stabla.

Biljke oko kuće donose djelić prirode u zatvorenom prostoru. Pobrinite se da unesete boju svom vrtu tako što ćete posaditi nekoliko cvjetova po svom izboru i sjeme za uzgoj povrća! Ono što je najvažnije, prikladno se odjenite, nosite kremu za sunčanje kada ste na otvorenom i pobrinite se da nabavite odgovarajuće alate koji će vam pomoći da imate uspješan vrt.

Izađite i uživajte u prirodi

Nakon što ste cijelu zimu bili u zatvorenom prostoru, bit će sjajan osjećaj osjetiti malo svježeg zraka i sunca.

Za starije osobe koje nisu pokretne, jednostavno sjedenje u sobi s prozorima otvorenim prema svježem zraku udoban je način uživanja u prirodi. Ili sjednite ispred kuće i uživajte među drvećem i cvijećem.

Mnogi stariji ljudi vole posjećivati ​​lokalne tržnice. Prošetajte i kupite svježe proizvode, sezonsko cvijeće i domaće proizvode.

Ostali načini uživanja u prirodi:

  • šetnja kvartom ili parkom,
  • piknik sa prijateljima,
  • posjet parkovima prirode,
  • vožnja slikovitim krajolicima.

Hranite ptice

Cvrkut ptica je jedan od najljepših znakova proljeća. Provedite dan promatrajući ptice ili nabavite hranilice za ptice koje ćete objesiti vani, privlačeći ptice na prednji trijem ili prozor. Neka vam postane hobi saznati više o svojim novim posjetiteljima i potražiti ih u prirodi.

Proslavite proljeće uz obiteljsko druženje

Ono u čemu mnoge starije osobe najviše uživaju je vrijeme provedeno s obitelji i bliskim prijateljima. Organizirajte obiteljsko druženje na otvorenom i uključite članove obitelji i prijatelje u planiranje i pripremanje hrane.