Proljetni umor – kako pobijediti nedostatak energije

Proljetni umor – kako pobijediti nedostatak energije

Proljetni umor – kako pobijediti nedostatak energije

Proljetni umor je stanje koje se pojavljuje s početkom proljeća. Stručnjaci vjeruju da oko 60 posto stanovništva pati od simptoma uključujući umor, nedostatak koncentracije i probleme s cirkulacijom. Vrtoglavica i glavobolja također mogu biti povezane s proljetnim umorom. Žene su češće pogođene od muškaraca.

Razlog našeg umora

Čini se da je glavni uzrok ovog fenomena promjena klime tipična za ovo godišnje doba: budući da temperature ispod ništice ustupaju mjesto toplijem vremenu, to predstavlja veliki izazov za ljudsko tijelo. Mora se prilagoditi višim temperaturama, a u početku reagira širenjem krvnih žila. Kao rezultat toga naš krvni tlak pada, zbog čega se osjećamo umorno i mlohavo.

  • Simptomi proljetnog umora uglavnom se pojavljuju nakon nekoliko uzastopnih dana toplog vremena.
  • Ako su promjene dnevnih temperatura izraženije, simptomi su jači.
  • Osim krvnog tlaka, razina melatonina snažno utječe na to kako se osjećamo u proljeće: nakon duge zimske sezone u krvi se mogu naći osobito visoke koncentracije ovog hormona sna.

Proljetni umor – kako pobijediti nedostatak energije

Recite zbogom proljetnom umoru!

Kako je nizak krvni tlak jedan od glavnih uzroka proljetnog umora, preporučujemo poticanje cirkulacije naizmjeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom. Za najbolje učinke, učinite to rano ujutro. Naizmjenično zagrijavanje i hlađenje tijela oživit će vam i duh!

Unosite li dovoljno željeza?

Još jedan čest uzrok umora je nedostatak željeza. Nedostatak ovog vitalnog elementa u tragovima dovodi do nedovoljne količine kisika u stanicama, zbog čega se oboljeli žale na umor i nedostatak koncentracije. Ako patite od proljetne letargije, uvijek je dobra ideja provjeriti razinu željeza i, ako je potrebno, dopuniti unos željeza.

Svjež zrak u borbi protiv proljetne letargije

Svjež zrak uklanja umor iz vašeg uma opskrbljujući mozak kisikom. Idealno bi bilo prošetati svaki dan pola sata. Ako ne možete uklopiti polusatnu šetnju u svoj raspored, osigurajte si više kraćih šetnji tijekom dana. U danima kada baš nikako ne možete izaći iz kuće, preporučujemo da redovito otvarate prozore kako biste udahnuli svjež vanjski zrak.

Vježbanje je dobro za vas!

Puno tjelovježbe (na otvorenom) igra ključnu ulogu u borbi protiv proljetne letargije. Što manje koristite automobil kao prijevozno sredstvo; umjesto toga vozite bicikl, planinarite ili trčite. Izbjegavajte lift i idite stepenicama. Tijekom tjelesne aktivnosti tijelo između ostaloga otpušta i hormone sreće dopamin i serotonin, koji pozitivno utječu na vaše raspoloženje.

Proljetni umor – kako pobijediti nedostatak energije

Voda uklanja nedostatak energije

Bez obzira na to koliko se bavite sportom, trebali biste piti puno vode jer dehidracija može biti uzrok umora. Pijte najmanje 1,5 litara vode tijekom dana! Ako ne volite vodu, čaj i druga nezaslađena pića su alternativa. S druge strane, gazirana i druga slatka pića nisu prikladni za suzbijanje proljetnog umora!

Pravilna proljetna prehrana

Jedite nekoliko malih obroka tijekom dana umjesto dva do tri velika. To rasterećuje vaše tijelo i čini da se osjećate manje umorno. Osim toga, pobrinite se da vaša prehrana bude što uravnoteženija i bogatija vitaminima!

Crvena je boja proljeća

Posebno jednostavan savjet za borbu protiv proljetne letargije je nošenje šarene odjeće. Crvena boja se smatra posebno “energičnom”. Ne vjerujete? Probajte!