Rođendanske zabave i pokloni za starije osobe

Rođendanske zabave i pokloni za starije osobe

Rođendanske zabave i pokloni za starije osobe

Rođendanske zabave nisu samo za djecu i tinejdžere, već i za odrasle i starije osobe. Zapravo, rođendanska zabava jedan je od najvažnijih događaja o kojem se uvijek razmišlja u životu čovjeka. Ako imate starijeg člana obitelji koji je spreman organizirati proslavu rođendana, onda morate znati što pripremiti za rođendansku proslavu za starije osobe.

Kako bismo vam pomogli da se pripremite za sretan rođendan, imamo nekoliko savjeta i ideja koje će vas inspirirati da ga učinite nezaboravnim i nevjerojatnim danom za starije osobe.

Zabavni i praktični darovi za starije osobe

S ovog ćete popisa sigurno pronaći inspiraciju za kupnju poklona svom starijem roditelju, rođaku ili prijatelju:

1. Robotski usisivač

Robotski usisavač može biti pametna i isplativa investicija za one koji imaju poteškoća s čišćenjem podova. Robotski usisavači obično najbolje rade kada pod nije pretrpan raznim stvarima, pa bi ovo trebali uzeti u obzir, ovisno o životnom okruženju starije osobe.

2. Mozgalice

Zagonetke i igre koje angažiraju mozak nude brojne zdravstvene prednosti za starije muškarce i žene. Križaljke, pretraživanje riječi i sudoku knjige izvrsni su darovi za starije osobe koje uživaju u mentalnom izazovu.

3. Organizator tableta

Praćenje lijekova i vremena uzimanja postaje sve teže kako ljudi stare, pa organizatori tableta mogu puno pomoći. Možete razvrstati lijekove za jedan dan, tjedan ili mjesec i postaviti automatske alarme koji će upozoriti stariju osobu kada je vrijeme da uzme tablete. Svakako potražite model koji ima pretince koji se lako otvaraju.

Rođendanske zabave i pokloni za starije osobe

4. Protuklizne čarape

Što kažete na dar koji kombinira modu i funkcionalnost? Čarape s hvataljkama s gumenim rukohvatima na dnu mogu držati stopala starije osobe toplom, a istovremeno sprječavaju padove. Postoji veliki izbor između raspona boja i stilova za muškarce i žene.

5. Tražilica ključeva

Ovo je jedan od najkorisnijih darova za starije osobe ako često gube ključeve od kuće. Uređaj je napravljen u obliku privjeska na kojem su ključevi i komunicira s mobilnim telefonom putem aplikacije. Modeli se razlikuju, ali neki rade na udaljenosti i do stotinjak metara.

6. Uređaj za opuštanje sa zvukom za spavanje

Problemi sa spavanjem često se pojavljuju kod starijih osoba. Uređaj za opuštanje mogao bi biti dobro rješenje. Ovi uređaji stvaraju umirujući šum ili zvukove prirode kako bi pomogli ljudima da se opuste i brže zaspu. Neki modeli čak prilagođavaju razinu zvuka na temelju okolne buke.

7. Prijenosna indukcijska ploča za kuhanje

Brinete li se za sigurnost voljene osobe u kuhinji? Indukcijska kuhala mogu biti dobar poklon za starije osobe jer zagrijavaju samo posudu, a ne ploču štednjaka, što znači da je sigurnija. Imajte na umu da će samo određene vrste lonaca raditi na ovim pločama za kuhanje, pa svakako to provjerite prije kupnje.

8. Lampa za svjetlosnu terapiju

Lampa koja oponaša prirodno vanjsko svjetlo može pomoći uljepšati dan vašoj voljenoj osobi u tmurnim danima. Lampe za svjetlosnu terapiju također mogu biti idealne za starije osobe s poteškoćama u kretanju kojima je teško izaći van kuće ili stana.

9. Smostojeće uvećavajuće ogledalo

Stajanje i gledanje u ogledalo dok se brinete za osobnu njegu može biti izazov za one koji ne mogu provoditi puno (ili uopće) vremena na nogama. Čvrsto kompaktno ogledalo koje se može staviti na radni stol ili komodu znatno će olakšati brigu o ljepoti i higijeni. Značajke povećanja i osvjetljenja znatno olakšavaju pogled izbliza, pogotovo kod starijih osoba koje pate od poteškoća s vidom.

Koraci za planiranje rođendanske zabave za starije osobe

Svaka zabava mora biti dobro organizirana i bez stresa. Budući da smo usredotočeni na organizaciju zabava za starije osobe, pobrinite se da hrana koju pripremate bude napravljena od zdravih sastojaka sa što manje ili bez šećera. Izbjegavajte one vrste hrane koje nisu dopuštene starijim osobama. Pripazite da se konzumiraju pića koja su primjerena njihovom zdravstvenom stanju.

Rođendanske zabave i pokloni za starije osobe

Odlučite koga ćete pozvati na proslavu rođendana, hoće li to biti samo obitelj ili i neka bliža rodbina i prijatelji. Ne zaboravite organizirati zabavne aktivnosti poput igre ili kviza s temama vezanim uz stariju osobu koja slavi rođendan.

Prilagodite uređenje prostora i jelovnik za goste. Pobrinite se da starijima date prednost da prvi probaju hranu, kolače i piće. Ne organizirajte previše događanja – imajte u vidu da starije osobe ipak nemaju toliko energije kao kad su bili mladi.

Neka seniori budu glavna dobrodošlica i neka oni budu glavni u proslavi. Pripremite glazbene instrumente ako imate članove obitelji koji mogu odsvirati i otpjevati ‘Sretan rođendan’. Zabilježite kamerom trenutak početka rođendanske zabave kao uspomenu za starije osobe. Pripremite veliku čestitku s rođendanskim željama članova obitelji, prijatelja i susjeda.

Da biste upotpunili ugođaj, pripremite njihove omiljene pjesme, zajedno s galerijom slika za svako desetljeće njihova života. Odaberite fotografije s prošlih važnih događaja kao što su vjenčanja, rođenja djece, diplome te druge fotografije koje mogu probuditi uspomene.

Najbolje ideje za zabavu starijih osoba su one koje su prilagođene njihovim potrebama i interesima. S obzirom na to da se radi o osobama starije životne dobi, ne zaboravite na eventualne fizičke nedostatke ili druga ograničenja slavljenika i gostiju. Stvari na koje treba obratiti posebnu pozornost su pristup za starije osobe, hrana i piće te zabavna događanja koja će se održati.

Okupljanje članova obitelji i uže rodbine već dovoljno čini sretnim naše starije, ali bit će još sretniji ako proslavu organiziramo tako da svi u njoj uživaju!