Šalica zelenog čaja za zdraviji i sretniji život

Šalica zelenog čaja za zdraviji i sretniji život

Ljudi su od davnina pripremali i konzumirali razne tople napitke (čajeve) koristeći biljke koje su pronalazili u svojoj okolini. Danas je nešto drugačija situacija; nećemo posegnuti za zelenilom koje nam dođe pod ruku, nego ćemo otići u najbližu trgovinu i odabrati omiljene čajeve prema vlastitom ukusu.

Osim što su kao stvoreni za konzumiranje u hladnim danima, moderna istraživanja otkrila su brojne zdravstvene prednosti čajeva. Bilo da je riječ o smirujućem učinku na pojedinca, o podizanju raspoloženja ili pak o snižavanju razine lošeg kolesterola. No, jedan se čaj ističe više od ostalih.  ZELENI ČAJ.

Zeleni čaj umiruje i poboljšava fizičku pokretljivost

Zeleni čaj sadrži veće količine prirodnog kofeina koji je povećava budnost, poboljšavanje raspoloženje i pamćenje. Istraživanje provedeno na ovu temu pokazalo je da antioksidansi u zelenom čaju igraju važnu ulogu u zaštiti mozga i tjelesnih stanica od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala. Osim toga, konzumiranje zelenog čaja povezuje se i s povećanom funkcionalnom sposobnošću i fizičkom pokretljivošću.

Zeleni čaj poboljšava pamćenje

Antioksidansi iz zelenog čaja smanjuju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i demencije kod starijih osoba jer poboljšavaju kognitivne funkcije. Laički rečeno, flavonoidi u zelenom čaju vežu se na beta-amiloid proteine u mozgu i sprječavanju njihovo nakupljanje. A upravo je visoka koncentracija ovog proteina povezana s većim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Zeleni čaj promiče zdravlje srca

Redovno konzumiranje zelenog čaja značajno smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi i triglicerida, što utječe na manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Zeleni čaj smanjuje rizik od dijabetesa

Kod osoba koje svakodnevno uživaju u ispijanju ovog zdravog napitka postoji manja vjerojatnost od razvoja dijabetesa zbog biljnih spojeva polifenola koji se u njemu nalaze. Provedena istraživanja ukazala su na to da polifenoli (uglavnom flavonoidi) pomažu tjelesnim stanicama da metaboliziraju glukozu u energiju, a samim time kontroliraju razinu šećera u krvi što smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.

Zeleni čaj potiče održavanje optimalne tjelesne težine

Spojevi u zelenom čaju povećavaju razinu hormona koji potiču masne stanice na razgradnju masti koja se oslobađa u krvotok i koristi kao energija. Samim time, uz redovnu pravilnu prehranu, zeleni čaj može vam pomoći održati optimalnu tjelesnu težinu.