Starije osobe i vožnja – kada je vrijeme za promjenu za volanom?

Starije osobe i vožnja – kada je vrijeme za promjenu za volanom?

Starije osobe i vožnja – kada je vrijeme za promjenu za volanom?

Malo je stvari u našem društvu tako povezano sa slobodom kao sposobnost vožnje. Naša je kultura opsjednuta automobilima, a za mnoge ljude punoljetnost se ne događa sve dok se ne položi vozački ispit i dobije vozačka dozvola. Nažalost, u svačijem životu dođe trenutak kada vožnja više nije sigurna ili praktična opcija kretanja.

Jeste li zabrinuti za starije osobe u vašem životu čiji bi dani vožnje mogli biti pri kraju? Evo nekoliko čimbenika koje trebate uzeti u obzir i koji će vam pomoći da odredite je li vrijeme da im oduzmete ključeve.

1. Kad zalutaju…

Većina pripadnika starije populacije vozi se do i od poznatih lokacija ne koristeći GPS navigacijske uređaje. To znači da kada voze, uglavnom to čine koristeći se kartama i orijentirima koji postoje samo u njihovim glavama. Nažalost, Alzheimerova bolest i drugi oblici demencije mogu dovesti do zaboravljivosti u ranoj fazi, a vožnja je jedna od aktivnosti kod koje je to najočitije.

Kada vaša voljena osoba više ne može sigurno doći do odredišta a da se ne izgubi, vrijeme je da razgovarate o vožnji. Također je vrijeme da napravite testove i tretmane koji mogu pomoći kod mogućeg početka demencije.

2. Poteškoće s upravljanjem vozila

Mnoge starije osobe ponose se svojom sposobnošću vožnje, a velik broj njih osjeća udobnost i sigurnost u svojoj sposobnosti upravljanja vozilima. Ali kada vozila postanu prekomplicirana za upravljanje, vrijeme je da istražite alternative prijevoza. Starije osobe možda neće biti voljne priznati da imaju problema s upravljanjem vozila. Stoga je vrlo važno pratiti njihovu sposobnost vožnje, osobito kada postanu očite i poteškoće s drugim vrstama aktivnosti.

To je naročito uočljivo kada se radi o vožnji automobila s ručnim mjenjačem, što može biti puno veći izazov za vožnju. Kao skrbnik ili voljena osoba, predložite im korištenje vozila s automatskim mjenjačem, kojim je lakše upravljati. To može produljiti vozački staž starije populacije, a da pritom ne narušite njihov ponos.

3. Kazne i/ili upozorenja od strane prometne policije

Ponekad su znakovi da se približava vozačka mirovina očiti. U tom slučaju vrlo je važno pristupiti na odgovarajući način. Kada stariji vozači počnu učestalo dobivati ​​prometne kazne i/ili upozorenja nakon što su cijeli život bili uzorni vozači, trebate biti spremni na razgovor o preuzimanju ključeva od automobila.

Osim toga, trebali biste obratiti pažnju da li putem pošte dobivaju obavijesti o prometnim prekršajima. Stariji vozači koji su svjesni da im se probližava vozačka mirovina, skloni su ponekad sakrivanju prometnih kazni kako bi dokazali da su još uvijek sposobni za vožnju.

Poduzimanje učinkovitih radnji za usmjeravanje starijih osoba na vozačko umirovljenje može spasiti živote i produžiti sposobnost vaših voljenih da žive sigurno i udobno!