Svakodnevno istezanje

Svakodnevno istezanje

Jeste li znali da svakodnevno istezanje poboljšava držanje i smanjuje rizik od padova?

Kako starimo sve važnije postaje održavanje pokretljivosti odnosno fleksibilnosti zglobova i mišića. Fleksibilnost pridonosi većem rasponu pokreta zglobova što nam omogućuje lakše obavljanje svakodnevnih zadataka. Zato stručnjaci konstantno naglašavaju važnost svakodnevnog istezanja, jer ono ne samo da poboljšava fleksibilnost nego i cirkulaciju krvi, što sve zajedno pridonosi boljoj kvaliteti života i zdravom starenju.

Ostati fizički aktivan i tijekom starosti ključno je za poboljšanje kvalitete življenja. Vježbanje čini naše kosti jačima, ono ublažava bol uslijed artritisa, poboljšava mentalno zdrave, ali i raspoloženje. Stoga, nikad nije kasno da vježbanje postane dio vaše svakodnevne rutine.

Istezanje kao idealni oblik vježbanja

Ne morate uopće izlaziti iz kuće da biste vježbali. Dovoljna vam je prostirka i 10-ak dobrih vježbi istezanja. S godinama naši mišići postaju kraći i gube elastičnost. Starenje utječe na strukturu kostiju i mišića te uzrokuje bol i smanjeni raspon pokreta u ramenima, kukovima i kralježnici. Istezanje je izvrstan način za opuštanje i oslobađanje napetosti, osobito ako obratite pozornost i na pravilno disanje. Istezanjem se aktiviraju odnosno produžuju mišići. Kada su mišići kratki ili zategnuti, osoba je podložnija ozljedama. Zato je iznimno važno da starije osobe održavaju kvalitetan raspon pokreta.

3 najvažnije prednosti redovnog istezanja

  1. Istezanje smanjuje rizik od padova: rizik od pada je glavna briga osoba starijih od 65 godina. Istraživanja su pokazala da svakodnevno istezanje pridonosi boljoj ravnoteži i stabilnosti pojedinca što je ključno u sprječavanju padova. Poboljšanje fleksibilnosti na području bedara, kvadricepsa i donjeg dijela leđa neophodno je za prevenciju padova kod starijih osoba.
  2. Istezanje poboljšava pravilno držanje: kako starimo, opada razina vode u vezivnom tkivu (ligamentima i tetivama) što rezultira smanjenom elastičnošću i fleksibilnošću. Zatezanje ligamenata i tetiva u grudima i ramenima u kombinaciji s godinama sjedenja za radnim stolom pogoduje lošem držanju. Loše držanje stvara bol u donjem dijelu leđa i između lopatica. Redovno istezanje opušta zategnute ligamente, tetive i mišiće, poboljšava fleksibilnost i pridonosi boljem držanju tijela.
  3. Istezanje poboljšava cirkulaciju i razinu energije: istezanje poboljšava cirkulaciju, a samim time i protok hranjivih tvari po cijelom tijelu. Na taj se način povećava i razina energije pojedinca, što je iznimno važno kod starijih osoba radi daljnje brige o samome sebi.