Upravljanje stresom kod starijih osoba

Upravljanje stresom kod starijih osoba

Upravljanje stresom kod starijih osoba

Malo stresa može vam dati energiju i motivaciju, ali previše stresa može uzeti danak vašem tijelu. Kako starite, to može opteretiti vaše srce, povisiti krvni tlak, povećati napetost u mišićima i psihički vas iscrpiti. Ukratko, stres vas može spriječiti da u potpunosti uživate u svom životu.

Prepoznavanje kada se osjećate pod stresom može vam pomoći da budete proaktivni u upravljanju simptomima i poduzimanju koraka za smirivanje tijela i uma. Ne morate živjeti u stalnom stanju nemira. Isprobajte različite strategije kako biste otkrili što vam najviše odgovara. Možda ćete otkriti da različite aktivnosti pomažu u različitim situacijama.

Vođenje dnevnika

Jednostavno prenošenje misli iz glave na papir može imati pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje. Ne brinite o tome što pišete i ima li smisla. Nitko drugi to ne treba čitati. Samo napišite što god vam je na umu. Možete nabaviti i dnevnik koji nudi upute ili pitanja koja će vam pomoći organizirati svoje misli. Ponekad je lakše obraditi misli i situacije koje vas opterećuju kad ih pročitate nakon nekog vremena.

Meditacija

Sjajna stvar kod meditacije je što vam ne treba nikakva oprema i možete je prakticirati bilo gdje. Ako tek počinjete meditirati, isprobajte vođenu aplikaciju koju možete preuzeti na svoj pametni telefon. Čak i mirno sjedenje nekoliko minuta i uočavanje prizora, zvukova, mirisa i tekstura oko vas može vam pomoći da se osjećate prizemljenije i opuštenije. Meditacija vam omogućuje da ponovno usmjerite svoju energiju.

meditacija

Duboko disanje

Nekoliko dubokih udisaja može smanjiti napetost u cijelom tijelu i usporiti rad srca. Provjerite možete li doista osjetiti kako vam se prsa i pluća šire. Četvrtasto disanje je uobičajena praksa gdje udišete kroz nos četiri brojanja, zadržavate četiri puta, izdišete kroz usta četiri brojanja, zadržavate četiri puta i ponavljate obrazac ponovno.

Druženje s pozitivnim ljudima

Provodite vrijeme s ljudima koji vas nasmijavaju i u čijem društvu se osjećate ugodno. Okružite se osobama koje mogu jednostavno preokrenuti loše raspoloženje, pomoći vam da imate pozitivan pogled na život i učiniti svakodnevne aktivnosti uzbudljivim. Njihovo dobro raspoloženje i sposobnost pozitivnog pristupa životu mogu vam pomoći da učinite isto. Okruživanje pozitivnim ljudima može preusmjeriti vašu pozornost i smanjiti stres.

druzenje

Slušajte glazbu

Još jedan učinkovit način opuštanja je slušanje glazbe. Ono što slušate može ovisiti o tome što smatrate smirujućim. Možda više volite instrumentalnu glazbu bez ometanja tekstova ili možda volite pjevati i plesati uz nešto veselo. Postoje li neke pjesme koje evociraju sretna sjećanja i osjećaje? Napravite različite popise za reprodukciju ovisno o tome kako se osjećate.

Radite nešto u čemu uživate

Odmorite se od svega što vam izaziva stres i sudjelujte u aktivnosti koja vas opušta. Možda je to čitanje, šetnja, gledanje smiješnog filma, razgovor s prijateljem ili izrada nečega vlastitim rukama. Ljudi često provode toliko vremena brinući se o drugima i radeći stvari za druge da zaborave učiniti nešto za sebe.

Postoje mnoge pozitivne metode za smanjenje stresa i poboljšanje kvalitete života. Ako imate problema s pamćenjem, pokretljivošću ili vam jednostavno može dobro doći dodatna pomoć, razmislite o životu u Domu za starije osobe. Možete dobiti njegu prilagođenu vašim jedinstvenim potrebama i sposobnostima i ukloniti veliki dio stresa iz svog života.