Važnost održavanja osobne i higijene prostora

Važnost održavanja osobne i higijene prostora

Osobna higijena i higijena prostora u kojem boravite od iznimne je važnosti osobito u današnje vrijeme kada je svijetom zavladao virus COVID-19.

Postoji toliko puno stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili sebe, ali i druge koji žive s vama.

Osobna higijena

Pravilna higijena može smanjiti rizik od zaraze i širenja infekcije na druge. Zato obratite pozornost na sljedeće:

  • Često perite ruke sapunom i toplom vodom i to najmanje 20 sekundi, posebno nakon dolaska izvana i korištenja toaleta i ostalih zajedničkih prostorija. Perite ruke prije pripremanja obroka.
  • Ako vam voda i obični sapun nisu dostupni, koristite sapun za pranje na bazi alkohola.
  • Prilikom kašljanja ili kihanja usta i nos pokrijte maramicom ili se poslužite podlakticom, a ne rukama. Na taj se način sprječava eventualno širenje zaraze.
  • Korištene maramice bacite u plastičnu vrećicu i zatvorite je. Presvucite odjeću, također je stavite u vreću i pripremite za pranje u perilici.
  • Ne dirajte oči, nos ili usta prljavim rukama.

Higijena prostora

Provjetravanje prostorija

Budući da nije poželjno da provodimo vrijeme vani, često provjetravajte prostorije vašeg doma.

Čišćenje kupaonice

Ako vam nije dostupna zasebna kupaonica, nakon svake upotrebe bi je trebalo očistiti. Uzmite dezinfekcijsko sredstvo i prebrišite dodirne površine koje ste koristili.

Čišćenje i dezinficiranje ostalih površina

Virus COVID-19 najlakše je tretirati odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvom, ako se, naravno, koristi prema uputama proizvođača. Iako nije dokazano da sredstva uništavaju virus, ona igraju važnu ulogu u ograničavanju prijenosa mikroorganizama.

Stoga svakodnevno čistite i dezinficirajte površine s kojima u kontakt dolazi više osoba iz vašeg domaćinstva. Prebrišite kvake, prekidače za svjetlo, ručke ormarića, čvrsti naslon od stolica, stolove, daljinske upravljače, sudopere, toalet i ostale stvari. Važno je napomenuti da ako su navedene površine prljave, prije dezinfekcije ih treba oprati deterdžentom i vodom.

Čišćenje prostora u kojem živite odnosi se na uklanjanje klica, prljavštine i nečistoće s raznih površina. Tako ne uništavate mikrobe, ali se uklanjanjem količinski smanjuju čime se reducira rizik od širenja infekcije.