Važnost vitamina D za starije osobe

Važnost vitamina D za starije osobe

Važnost vitamina D za starije osobe

Jeste li znali da vaše tijelo treba vitamin D kako bi apsorbiralo kalcij? Kalcij je neophodan za održavanje jakih kostiju i zuba, stoga je i vitamin D neophodan, posebno za starije osobe. Jedan od najlakših načina za dobivanje ovog vitamina je sunce. Tijelo prirodno proizvodi vitamin D kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti. Samo 10 minuta dnevno nekoliko puta tjedno može napraviti veliku razliku.

Vitamin D također podržava niz drugih funkcija kao što su:

  • jačanje imunološkog sustava,
  • smanjenje rizika od raka,
  • jačanje mentalnog zdravlja i smanjenje depresije.

Kako starite, vašem tijelu može biti sve teže proizvoditi i apsorbirati vitamin D, što znači da je poduzimanje koraka za osiguranje odgovarajuće opskrbe još važnije, bilo od sunca ili drugih izvora. Nedostatak vitamina D može izazvati osjećaj umora, uzrokovati bolove u mišićima ili kostima i povećati rizik od prijeloma kostiju ili karijesa.

Izvori vitamina D u hrani

Zapadnjačka prehrana prilično je siromašna vitaminom D. Možete ga dobiti iz namirnica poput mlijeka, soka od naranče, jogurta i određenih žitarica. Također možete uključiti neke od ovih namirnica u svoju prehranu:

  • bijele gljive,
  • konzervirana tuna,
  • kuhani losos,
  • škampi,
  • ulje jetre bakalara,
  • žumanjci.

Pažljivo pročitajte naljepnice kako biste vidjeli koliko vitamina D dobivate po obroku. Odrasle osobe i stariji od 70 godina trebali bi ciljati na 15 do 20 mikrograma ili 800 jedinica (IU) dnevno.

 

Izvori vitamina D u hrani

Drugi izvori vitamina D

Priroda: Kao što je prethodno navedeno, izlaganje suncu je odličan način za poticanje proizvodnje vitamina D. Dok je krema za sunčanje važna za zaštitu od raka kože, ona također može ometati vitamin D. Pokušajte provesti nekoliko minuta vani bez kreme za sunčanje u vrijeme kada nije prevruće, a zatim je nanesite prije nego što nastavite s vanjskim aktivnostima.

UV lampa: Za jesenske i zimske dane kada Važnost vitamina D za starije osobe.docxvrijeme nije idealno, razmislite o upotrebi UV lampe. Ovo oponaša prirodnu sunčevu svjetlost i može pomoći u proizvodnji vitamina D.

Dodatak prehrani: ako mislite da ne dobivate dovoljno vitamina D svaki dan, razgovarajte sa svojim liječnikom. Jednostavan test krvi može pokazati imate li nedostatak ovog vitamina. Vaš liječnik može preporučiti uzimanje dnevnog dodatka prehrani ili multivitamina za povećanje razine vitamina D. Pazite da ne ometaju druge lijekove koje trenutno uzimate.