Vježbe disanja – za zdravija pluća i opušteniji duh

Vježbe disanja – za zdravija pluća i opušteniji duh

Vjerojatno ste puno puta tijekom svog života čuli onu frazu „duboko udahnite“, osobito kada je netko bio izložen nekim stresnim situacijama. Duboko disanje, naime, usporava otkucaje srca, a osoba postaje opuštenija i smirenija.

Bez obzira na razlog, kontrola vlastitog disanja kao i pojedine vježbe mogu pridonijeti ne samo boljoj cirkulaciji nego i povećanju snage i izdržljivosti pojedinca te poboljšanju cjelokupnog raspoloženja.

Starenjem se razina kisika u krvi smanjuje se za čak 20%, tako da ne treba čuditi činjenica da se starije osobe brzo umore. Slaba zasićenost krvi kisikom uvelike otežava pravilno i duboko disanje koje je neophodno da bi se osoba osjećala orno za sve dnevne aktivnosti.

Duboko disanje stimulira parasimpatički živčani sustav, šire se krvne žile te apsorbiraju hranjive tvari.

Ako još niste, pravo je vrijeme da naučite neke osnovne vježbe disanja koje će dugoročno gledajući poboljšati funkciju vašeg cjelokupnog organizma. Sve vježbe možete izvoditi iz udobnosti vlastitog doma.

Vježbe disanja tijekom sjedenja

Sjedite uspravno na stolcu; nemojte se nalaktiti na stol niti pognuti glavu. Jednu ruku stavite na prsa, a drugu na stomak. Polako duboko udahnite i osjetite širenje daha. Tijekom udaha ruka koja je na prsima trebala bi se podići, dok se tijekom izdisaja „podiže“ ruka sa stomaka. Vježbu radite jednu minutu, a zatim kratko odmorite. Sve ponovite još jednom.

Dijafragmalno disanje

Najlakši način izvođenja ove vježbe disanja je da ležite na leđima. Dijafragmalno disanje je disanje pri kojem se pomiče trbuh i aktivira dijafragma. Ovo je najučinkovitija vrsta odnosno tehnika disanja. Dakle, dok ležite na leđima jednu ruku stavite preko pupka, a drugu iznad nje, na stomak. Koncentrirajte se na disanje iz dijafragme; ako vidite se podiže ruka koju ste stavili preko pupka, onda ovu vježbu radite ispravno. Koncentrirajte se na disanje i vježbu radite 5 minuta.

Buteyko metoda disanja

Riječ je o obliku disanja koji se često koristi kao alternativna metoda za liječenje astme i sličnih problema s dišnim sustavom. Za početak udobno se smjestite na podu ili na stolcu. Uspravite se i najprije dišite normalno par minuta. Usredotočite se na polagano udisanje kroz nos. Izdahnite i zadržite dah dok ne osjetite potrebu za disanjem. Udahnite. Zatim dišite normalno 10-ak sekundi. Postupak ponovite 8-10 puta.

Iduća razina Buteyko metode disanja razlikuje se od prethodne po tome što nakon izdaha, pojedinac može zadržati dah dvostruko duže, nego što je mogao prije.

Bitno je napomenuti da se kod ove vježbe uvijek udiše i izdiše kroz nos. Ako u bilo kojem trenutku osjetite nelagodu ili tjeskobu, prestanite s vježbom i dišite normalno.

Vježba disanja u stojećem položaju s podizanjem ruku

Stanite u uspravni položaj, ruke stavite na kukove. Polako duboko udahnite kroz usta i istovremeno podižite ruke iznad glave. Tijekom izdisaja spuštajte ruke. Vježbu ponovite 10 puta.

Disanje se naizgled može činiti kao jednostavan zadatak na koji gotovo nikad ne obraćamo pažnju. Ali kada je riječ o starijima, disanje može predstavljati pravi izazov. Navedene vježbe starijim osobama zasigurno će donijeti samo boljitak u smislu više snage, izdržljivosti i boljeg raspoloženja. Budući da se starenjem snižava razina kisika u krvi, vježbe disanja pomoći će vam da ona opet dosegne optimalnu razinu.

Za dodatne informacije ili bilo kakva pitanja obratite se svom liječniku.