Znakovi srčanih problema kod muškaraca i žena

Znakovi srčanih problema kod muškaraca i žena

Znakovi srčanih problema kod muškaraca i žena

Znakovi srčanih problema kod muškaraca i žena pokazuju se na različite načine.

Najmanje 650.000 (348.000 muškaraca i 300.000 žena) osoba u SAD-u svake godine umire od srčanih bolesti, što ih čini prvim uzrokom smrti u toj zemlji. Znakovi srčanih problema u muškaraca i znakovi srčanih bolesti kod žena mogu se suptilno razlikovati, a trebali biste znati za oboje.

Muškarci imaju veću vjerojatnost da će dobiti srčani udar u dobi od 65 godina, dok je kod žena veća vjerojatnost da će ga dobiti u dobi od 72 godine. Međutim, kada žene dobiju srčani udar, veća je vjerojatnost smrtnog ishoda u usporedbi s muškarcima iste dobi. Važno je razumjeti da se, uglavnom, bolesti srca kod oba spola mogu spriječiti smanjenjem čimbenika rizika.

U mnogim slučajevima pojedinac može imati prepoznatljive znakove i simptome bolesti srca. Što se prije prepoznaju simptomi, prije se može postaviti dijagnoza i započeti liječenje. Pojedinci s obiteljskom anamnezom srčanih bolesti ili oni koji imaju čimbenike rizika za srčane bolesti trebali bi kontaktirati liječnika kako bi osigurali da se bolest ne pogoršava.

Koji su čimbenici rizika za srčane bolesti?

 1. Spol: općenito, muškarci su u puno većem riziku od razvoja srčanih bolesti u usporedbi sa ženama. Ali taj se jaz sužava u razdoblju nakon menopauze.
 2. Pretilost je čimbenik rizika i kod muškaraca i kod žena. Srce je pod ogromnim stresom kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu.
 3. Pušenje je čest čimbenik rizika kod oba spola. Poznato je da nikotin sužava krvne žile i sprječava kisik da dođe do tkiva, uključujući srce.
 4. Visoki krvni tlak.
 5. Nezdrava prehrana, kao što je redovita konzumacija brze i prerađene hrane bogate zasićenim mastima i soli.
 6. Prekomjerna konzumacija alkohola.
 7. Visoka razina
 8. D
 9. Bolesti srca u obitelji.

Podaci pokazuju da više od 50% muškaraca i žena ima tri ili više čimbenika rizika za srčane bolesti. No, važno je znati da postoje suptilne razlike u načinu razvoja srčanih bolesti kod muškaraca i žena.

Znakovi i simptomi bolesti srca

Općenito, i muškarci i žene dijele slične simptome srčanih bolesti i srčanih udara, ali postoje neke razlike u njihovim znakovima.

Znakovi srčanih problema u muškaraca

 • Bol u prsima: osjećaj gnječenja ili stiskanja.
 • Nelagodan osjećaj u predjelu prsa.
 • Bol se može širiti u čeljust, ruku ili leđa.
 • Kratkoća daha.
 • Muškarce češće oblijeva hladan znoj.
 • Mučnina.

Znakovi srčanih bolesti kod žena

Općenito, manje je vjerojatno da će žene doživjeti bol u prsima. Umjesto toga, vjerojatnije je da će se pojaviti slijedeći simptomi:

 • Bol koja se širi u vrat, čeljust ili prsa.
 • Osjećaj vrtoglavice ili nesvjestice.
 • Osjećaj stiskanja u gornjem dijelu leđa i prsima.
 • Osjećaj punoće ili pritiska koji se nalazi u sredini prsnog koša.

Budući da simptomi srčanog udara nisu tipični, žene često zamjenjuju ove simptome s nekim drugim uzrokom, poput peptičkog ulkusa, refluksa kiseline ili bolova u mišićima. Kašnjenje sa posjetom liječniku često dovodi do većih komplikacija, pa čak i smrti.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

I muškarci i žene mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti uvođenjem sljedećih promjena u svom načinu života:

 1. Prestanite pušiti.
 2. Redovito kontrolirajte krvni tlak.
 3. Kontrolirajte šećer u krvi.
 4. Jedite zdravu prehranu.
 5. Budite fizički aktivni.
 6. Izbjegavajte prekomjerni unos alkohola.
 7. Smanjite izloženost stres
 8. Smanjite prekomjernu težinu.

Zaključak

Bolest srca je česta i kod muškaraca i kod žena. Znakovi srčanih problema u muškaraca i žena mogu biti nešto drugačiji. Iako postoje neke suptilne razlike u simptomima bolesti srca kod oba spola, važno je razumjeti da se odgoda u traženju liječenja ponekad može pokazati kobnom.

 

Najbolji način da saznate imate li srčanu bolest je podvrgnuti se pregledima koje će odrediti vaš kardiolog. Čak i ako vam je dijagnosticirana srčana bolest, možete pozitivno promijeniti svoj način života i značajno smanjiti rizik od srčanog udara.

Naš Dom nabavio je novi EKG uređaj!

Detalje pogledajte OVDJE.