Kako prepoznati gubitak sluha?

Kako prepoznati gubitak sluha?

Gubitak sluha česti je problem kod starijih osoba. Jedno je od 3 kronična zdravstvena stanja. Uzrokovan je oštećenjem slušnog živca ili unutarnjeg uha. Isto tako, nemogućnost „prolaza“ zvučnih valova do unutarnjeg uha također nemogućnost slušanja zvukova oko sebe.

U takvim situacijama kada zvučni valovi ne dopiru do unutarnjeg uha dolazi do nakupljanja tekućine i ušnog voska što uzrokuje infekciju ili pucanje bubnjića. Važno je napomenuti da se stanje može izliječiti te da nije trajno, za razliku od oštećenja slušnog živca ili unutarnjeg uha.

Osobama s oštećenjem zaista je jako teško razgovarati s prijateljima i obitelji, a neki imaju problema i sa snalaženjem u prostoru. Isto tako, ugrožena su skupina jer ne čuju zvukove upozorenja (alarm, zvuk automobila…).

Najčešći uzroci gubitka sluha

Buka je najčešći uzrok gubitka sluha. Ako ste tijekom svog života često bili izloženi buci ili glasnoj glazbi, sve to uzima svoj danak. Zatim, nakupljanje ušnog voska također može blokirati zvukove koji se prenose od bubnjića pa sve do unutarnjeg uha. Treba spomenuti i to da određena zdravstvena stanja pridonose gubitku sluha. Primjerice, dijabetes, visoki krvni tlak, moždani udar, ozljeda na mozgu i slične bolesti uzrokuju gubitak sluha.

Na kraju, ali ne manje važno za spomenuti, kod starijih osoba gubitak sluha jednostavno dolazi s godinama. I ništa se ne može učiniti po tom pitanju. Možete ga jedino ublažiti pravovremenim posjetom liječniku i osiguravanjem adekvatne terapije u obliku slušnog pomagala. No, prije toga morate shvatiti da imate problem ovakve prirode, jer ako to ne shvatite, nećete potražiti pomoć.

Kako prepoznati gubitak sluha?

Brojni pojedinci starije dobi imaju problema sa sluhom, no oni to ne shvaćaju. Stoga, ako primijetite neke od navedenih znakova, obavezno posjetite liječnika:

  • teško vam je razgovarati preko telefona, jer ne vidite osobu s kojom pričate,
  • teško vam je pratiti razgovor dvoje ili više ljudi,
  • često tražite od sugovornika da ponove ono što su rekli,
  • pojačavate glasnoću tv-a,
  • slabo čujete kada ste okruženi pozadinskom bukom,
  • često vam se čini da drugi samo mrmljaju,
  • žalite se na vrtoglavicu, bol ili zujanje u ušima.
Ostali znakovi koji ukazuju na gubitak sluha kod starijih ljudi odnose se na promjenu osobnosti. Recimo, ako ste prije bili društveni, gubitak sluha zasigurno će negativno utjecati na socijalizaciju s drugim ljudima. U prijevodu, ako slabije čujete, jednostavno više nećete htjeti provoditi vrijeme s prijateljima; osjećat ćete se nelagodno.

 

Iako je ovakav gubitak sluha gotovo nemoguće spriječiti, možete ga ublažiti primjenom adekvatnih slušnih pomagala. Stoga, zamolite ukućane da vas odvezu kod liječnika koji će vam, u slučaju stvarnog oštećenja sluha, prepisati odgovarajuću terapiju.