Dijabetes – simptomi i prevencija

Dijabetes – simptomi i prevencija

Dijabetes je u današnje vrijeme bolest koja pogađa sve veći broj ljudi. U Americi postoji više od 30 milijuna oboljelih, što odraslih, što djece. Da ne zaboravimo i na dodatnih 85 milijuna Amerikanaca koji imaju preddijabetes ili kod kojih postoji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Ako se dijabetes ne dijagnosticira i ne tretira na vrijeme, može uzrokovati srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, oštećenje živaca ili amputaciju. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost mogu vam pomoći u kontroli dijabetesa i smanjiti rizik od komplikacija.

Život s dijabetesom je, naravno, moguć, ali ponekad može biti prilično težak. Svaki je dan nova prepreka s jedinstvenim izazovima koje morate savladati. Kako starimo svladavanje prepreka je teže i izazovnije, ali nije nemoguće. S godinama nastupa veći rizik od pojedinih komplikacija, ali liječenje, prehrana i tjelovježba mogu ih smanjiti u svakom pogledu.

Dijabetes je ozbiljna bolest do koje dolazi u slučajevima kada je razina šećera (glukoze) u krvi previsoka. Dobra vijest je da možete poduzeti određene korake da spriječite ili „odgodite“ razvoj dijabetesa tipa 2, što je ujedno najčešći oblik bolesti koji se razvija kod starijih osoba. Ako već imate dijabetes, postoje koraci koje trebate poduzimati za upravljanje trenutnim stanjem i sprječavanje daljnjih zdravstvenih problema.

Simptomi dijabetesa kod starijih osoba

Iako sljedeći simptomi ne moraju nužno ukazivati na dijabetes, starijim osobama preporučuje se da redovno kontroliraju razinu šećera u krvi, osobito u slučajevima kada primijete neke promjene u organizmu i tijelu:

  • Prekomjerna glad/slabi interes za hranom
  • Stalna žeđ
  • Zamagljeni vid
  • Polako zacjeljivanje modrica i posjekotina
  • Neplanirano mršavljenje
  • Često mokrenje
  • Zbunjenost

Budući da je dijabetes česta bolest kod starijih osoba, stručnjaci navode da bi se svi oni iznad 45 godina trebali redovno podvrgavati testiranju.

Kako spriječiti dijabetes?

Tri su ključna načina na koje možete upravljati razinom šećera u krvi:

  1. Nahranite organizam zdravim namirnicama: pokušajte izbaciti sve one namirnice koje sadrže dodatni šećer. Vjerujemo da znate da je šećer prisutan u velikoj većini namirnica. Izbjegavajte rafinirani šećer, a tijelo opskrbite zelenim povrćem, svježim voćem i nemasnim mesom.
  2. Tjelovježba: bez obzira na dob fizička aktivnost je dobra za tijelo. Umjereno vježbanje potiče tjelesne stanice da šećer troše kao energiju. Tek pola sata hodanja na dan dovoljno je da u velikoj većini slučajeva spriječite rizik od ove bolesti.
  3. Budite opušteni: anksioznost i stres mogu uzrokovati porast razine šećera u krvi. Kad je tijelo pod stresom, oslobađa se više kortizola što negativno utječe na šećeru krvi. Vodite računa o tome da spavate dovoljno i kvalitetno te pokušajte naučiti kako kontrolirati emocije u određenim situacijama.