Tjelovježba kao zabavna aktivnost i druženje s vršnjacima

Tjelovježba kao zabavna aktivnost i druženje s vršnjacima

Vježbanje donosi brojne prednosti svim dobnim skupinama. Bolji rad srca, jačanje kostiju, bolja fleksibilnost i slično samo su neke od njih. Osobito je važno vježbati u starijoj životnoj dobi, budući da su osobe tada sklone sjedilačkom načinu života što nije dobro ni za srce, ni za krvne žile, cirkulaciju, a niti za moždane funkcije. Važno je, dakle, napomenuti da redovita tjelovježba smanjuje rizik od kroničnih bolesti, rizik od ozljeda je sveden na minimum, a dokazano je i da poboljšava raspoloženje.

Četiri potkategorije vježbi prilagođene starijim osobama

  1. Aerobne vježbe: aerobne vježbe (aerobik) utječu na bolju kondiciju i izdržljivost.
  2. Trening snage: vježbe snage pomažu u izgradnji pojedinih mišića i u jačanju kostiju.
  3. Vježbe ravnoteže: vježbe jačaju pojedinu mišićnu skupinu odgovornu za održavanje ravnoteže.
  4. Vježbe fleksibilnosti: ovakve vježbe bi svaka starija osoba trebala prakticirati kako bi smanjila krutost mišića te povećala raspon pokreta pojedinih zglobova.

Teško je generalizirati koliko često trebate izvoditi pojedine vježbe, jer sve ovisi o fizičkoj kondiciji i osobnim potrebama pojedinca.

Tjelovježba odlično utječe na mentalno zdravlje

POBOLJŠAVA SAN: kvalitetan san neophodan je za vaše cjelokupno zdravlje. Redovite fizičke aktivnosti na dnevnoj bazi mogu vam pomoći da brže zaspite te da se probudite energičnije i opuštenije.

POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE: tjelovježba jednostavno opušta, uklanja taj neželjeni stres kojem smo svakodnevno izloženi. Osim toga, u krvi se povećava količina endorfina koji su zaslužni za jenjavanje osjećaja tuge, depresije ili tjeskobe.

SPRJEČAVA GUBITAK PAMĆENJA: tjelovježba čini nevjerojatne stvari za mozak. Fizičke aktivnosti usporavaju i sprječavaju eventualni razvoj moždanih poremećaja kao što je Alzheimerova bolest.

Tjelovježba smanjuje rizik od pada

Starije osobe izložene su većem riziku od pada. Znate i sami da ste u takvim situacijama ovisni o drugima. Barem na neko vrijeme. Tjelovježba poboljšava ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju smanjujući rizik od pada. Kod starijih osoba oporavak od ozljede traje puno duže, stoga je bolje učiniti sve kako ne bi ni došlo do ozljede.

Tjelovježba kao zabavna aktivnost i druženje s vršnjacima

Bez obzira na to odlučite li se pridružiti skupini hodača, idete li na sate aerobika ili ste više zainteresirani za priključivanje klubu vrtlara koji djeluje u vašem gradu, tjelovježba se može pretvoriti u zabavni društveni događaj. Stvaranje i održavanje društvenih veza iznimno je važno za starije osobe jer se na taj način u njima stvara osjećaj pripadnosti, osjećaj da vrijede i da ih netko treba.

Pronađite vrstu tjelovježbe koja vam najviše odgovara i nikad se nećete osjećati usamljeno!