6 stadija demencije

6 stadija demencije

6 stadija demencije

Ako se brinete za voljenu osobu s demencijom, razumijevanje napredovanja svakog stadija može vam pomoći da odredite potrebe za njegom vaše voljene osobe. Svaka faza demencije može se segmentirati u šest različitih, prepoznatljivih stadija.

Što je demencija?

Demencija je širok pojam za pad kognitivnih funkcija kao što su pamćenje, pažnja, kretanje, jezik i vještine rješavanja problema, do stupnja da ometa svakodnevni život i aktivnosti pojedinca.

Demencija se javlja zbog promjena u mozgu (na primjer, abnormalnog nakupljanja amiloidnih proteina u mozgu) ili oštećenja živčanih stanica u mozgu. Živčane stanice mogu umrijeti zbog patoloških uzroka, uključujući traumatske ozljede, toksine iz okoliša ili kardiovaskularne poremećaje poput bolesti koronarnih arterija.

Demencija je najčešća kod pacijenata starijih od 65 godina, a najčešći tipovi demencije su Alzheimerova bolest, vaskularna demencija i demencija Lewyjevih tjelešaca.

Koji su stadiji demencije?

Demencija napreduje kroz različite stadije, počevši s blagim kognitivnim oštećenjima i na kraju dovodeći do ozbiljnog gubitka pamćenja i fizičkog propadanja u završnim fazama demencije.

Kako stanje napreduje, simptomi se pogoršavaju od povremene zaboravnosti do značajnih izazova u svakodnevnom funkcioniranju i komunikaciji.

Šest stadija demencije uključuje:

Stadij 1: Nema kognitivnog pada

Prvi stadij demencije klasificira se kao faza normalnog funkcioniranja, budući da osoba u ovom stadiju ne pokazuje nikakve zamjetne probleme s pamćenjem ili drugim kognitivnim oštećenjem.

Ovaj stadij demencije može se pojaviti nekoliko mjeseci do nekoliko godina prije nego što kognitivni pad postane očit.

Stadij 2: Poremećaj pamćenja povezan s godinama

Drugi stadij demencije klasificira se kao faza vrlo blagog kognitivnog pada. U ovoj fazi pojedinci mogu doživjeti povremene gubitke u pamćenju, poput zaboravljanja poznatih riječi ili pogrešnog postavljanja predmeta.

Iako se ovi zaboravni trenuci mogu zamijeniti s promjenama pamćenja povezanim s godinama, oni su često najraniji znakovi demencije. U ovom stadiju suptilni znakovi često promaknu kliničkom testiranju i pacijentovim najmilijima.

6 stadija demencije

Stadij 3: Blago kognitivno oštećenje

Treći stadij demencije karakteriziraju primjetni problemi s pamćenjem i kognitivnim sposobnostima. U ovoj fazi pojedinci bi mogli imati problema s organiziranjem svojih misli ili prisjećanjem nedavnih događaja, poput nedavnih obroka.

Ostali simptomi ovog stadija uključuju:

 • Poteškoće u pronalaženju prave riječi tijekom razgovora;
 • Zaboravljanje imena novih poznanika ili nedavno naučenih informacija;
 • Smanjena sposobnost planiranja ili organiziranja događaja.

U ovoj fazi blagi simptomi kognitivnog oštećenja postaju izraženiji i mogu poremetiti dnevne aktivnosti, često uzrokujući blagu do umjerenu tjeskobu. Ovo je prva faza u kojoj pojedinci mogu razgovarati sa zdravstvenim djelatnikom kako bi dobili točnu dijagnozu.

Stadij 4: Blaga demencija

Četvrti stadij demencije karakterizira vidljivije kognitivno oštećenje koje može utjecati na svakodnevni život. U ovoj fazi pojedinci mogu početi pokazivati promjene u osobnosti i raspoloženju.

Ostali simptomi ovog stadija uključuju:

 • Dezorijentacija ili nemogućnost ispravnog prepoznavanja trenutnog vremena ili mjesta;
 • Poteškoće s koncentracijom na zadatke;
 • Poteškoće pri prisjećanju njihove osobne povijesti;
 • Poteškoće u prepoznavanju poznatih lica i pojedinaca.

Pojedinci će u ovoj fazi često izbjegavati određene situacije, kao što je prisustvovanje društvenim okupljanjima ili donošenje odluka, kako bi sakrili simptome demencije ili spriječili stres ili tjeskobu.

Stadij 5: Umjerena demencija

Peti stadij demencije karakteriziraju kognitivni poremećaji koji mogu blago utjecati na sposobnost pojedinca da samostalno funkcionira.

U ovoj fazi pojedinci mogu tražiti pomoć pri donošenju odluka. Njihova je memorija pogođena, što im otežava pamćenje osobnih podataka, poput kućne adrese ili telefonskog broja.

Iako ovaj stadij demencije može utjecati na kognitivne sposobnosti, pojedinci obično mogu obavljati osnovne zadatke, poput korištenja kupaonice ili jela bez pomoći.

Stadij 6: Umjereno teška demencija

Šesti stadij demencije karakterizira drastičan pad kognitivnih funkcija. U ovoj fazi pojedincima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je samostalno hranjenje ili održavanje osobne higijene.

Ostali simptomi u ovoj fazi uključuju:

 • Inkontinencija;
 • Poteškoće sa spavanjem;
 • Nedostatak sposobnosti prepoznavanja poznatih lica, uključujući djecu, braću i sestre i prijatelje;
 • Anksioznost, uznemirenost i agresija;
 • Slušne halucinacije (slušanje zvukova kojih nema, poput koraka) ili olfaktorne halucinacije (mirisanje stvari kojih nema, poput parfema ili dima).

Kako se brinuti o osobama s demencijom

Učenje o demenciji može vam pomoći da pružite najbolju moguću skrb prilagođenu potrebama vaše voljene osobe.

6 stadija demencije

Za brigu o osobi s demencijom:

 • Morate razumjeti stanje: Posavjetujte se s liječnikom svoje voljene osobe kako biste se upoznali s različitim stadijima i simptomima demencije. Budite u tijeku s najnovijim istraživanjima, tretmanima i intervencijama kako biste pružili optimalnu njegu.
 • Stvorite sigurno okruženje: slijedite kontrolni popis za sigurnost doma kako biste uklonili potencijalne opasnosti kao što su labavi sagovi, nered ili oštri predmeti koji mogu uzrokovati nesreće u domu vaših voljenih.
 • Uspostavite rutinu: dnevna rutina može pomoći pacijentima s demencijom da se nose s kratkotrajnim gubitkom pamćenja bavljenjem poznatim aktivnostima, smanjujući zbunjenost i tjeskobu. Rasporedite redovite dnevne aktivnosti za svoju voljenu osobu, kao što su jelo, kupanje i odlazak na spavanje svaki dan u isto vrijeme.
 • Naučite jednostavne tehnike interakcije: Održavajte kontakt očima i koristite miran, nježan glas kada komunicirate s voljenom osobom. Koristite kratke, jednostavne rečenice i izbjegavajte zatrpati voljenu osobu s previše informacija, jer njihovo kognitivno razumijevanje može biti sporije ili ograničenije zbog demencije.
 • Pružite emocionalnu podršku: Ponudite sigurnost svojoj voljenoj osobi u trenucima zbunjenosti ili nevolje. Jednostavan dodir ili držanje za ruke može pružiti utjehu.
 • Slavite male uspjehe: bilo da se prisjećate imena člana obitelji ili jednostavno dijelite osmijeh, slavljenje malih pobjeda može pomoći i vama i vašoj voljenoj osobi da zadržite osjećaj pozitivnosti i povezanosti.