Borba protiv usamljenosti i društvene izolacije u procesu starenja

Borba protiv usamljenosti i društvene izolacije u procesu starenja

Borba protiv usamljenosti i društvene izolacije u procesu starenja

Dva glavna izazova s ​​kojima se suočavaju mnoge starije osobe su usamljenost i društvena izolacija. Starije osobe često žive same i možda nemaju bliske prijatelje ili obitelj u blizini koji bi ih mogli redovito posjećivati. Mogu se boriti s lošim vidom ili sluhom, slabom pokretljivošću ili narušenim zdravljem, što im otežava samostalni izlazak. Uslijed toga se mogu osjećati depresivno, frustrirano i nepovezano s drugima.

Vrlo je bitno prepoznati one koji su u opasnosti od desocijalizacije i pomoći im da obnove međuljudske odnose i ostanu društveno aktivni i angažirani. Zapamtite da nisu svi koji žive sami usamljeni ili socijalno izolirani. Možda žive sami, ali i dalje redovito izlaze i sastaju se s prijateljima, volontiraju u zajednici, razgovaraju s obitelji i održavaju snažan osjećaj svrhe.

Međutim, ima dosta ljudi koji nemaju aktivan način života i potrebna im je pomoć

Razgovarajte

Prepoznate li starije osobe koje imaju navedene probleme, razgovarajte s njima o njihovom danu. Saznajte što su radili i postoje li određene aktivnosti kojima bi se željeli baviti.

Provode li većinu slobodnog vremena sami u svom domu? Što ih spriječava izaći i komunicirati s drugima?

Istražite načine na koje im možete pomoći

  • Naučite ih koristiti tehnologiju i povezati se putem Zoom-a, FaceTime-a, Skype-a ili druge platforme za video konferencije.
  • Zakažite im redovito vrijeme za pozive ili videorazgovor. Razgovor od samo nekoliko minuta dnevno može im pružiti veliko zadovoljstvo i dati im nešto čemu se mogu radovati.
  • Ako je potrebno, nabavite im pomoćne uređaje kao što su slušna pomagala, povećalo, hodalica ili štap kako bi mogli ostati uključeni u komunikaciju s drugima i biti u toku sa svakodnevnim zbivanjima.
  • Koordinirajte posjete prijatelja, obitelji, društvenih grupa ili njegovatelja u kući. Imati s kim razgovarati, jesti obrok ili se družiti osjetno smanjuje usamljenost i izolaciju.
  • Organizirajte prijevoz kako biste im pomogli da stignu do trgovine, na sastanke i druženja s prijateljima, crkvene službe i rekreacijske aktivnosti. To im može omogućiti da rade više stvari samostalno i sudjeluju u aktivnostima u kojima uživaju.
  • Pomozite im udomiti kućnog ljubimca ako se žele i mogu brinuti za njega. Psi i mačke mogu biti divni životni suputnici i dati starijima osjećaj da su još uvijek nekome potrebni. U šetnji mogu biti zaslužni za početak razgovora i upoznavanje drugih vlasnika kućnih ljubimaca.
  • Udružite se s pružateljem kućne njege koji ih može redovito posjećivati, pružati im društvo, pomagati u kućanskim poslovima i još mnogo toga.

Usamljenost i socijalna izolacija mogu utjecati na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje starijih osoba.

Ciljano se potrudite starijim osobama koje su vam bliske osigurati redovite interakcije s drugima, omogućiti im sudjelovanje u aktivnostima u kojima uživaju te im pomoći da ispune svoje svakodnevne potrebe i izgrade nove međuljudske odnose.