Gubitak apetita i starenje

Gubitak apetita i starenje

Gubitak apetita i starenje

Kod velikog broja starijih osoba možete primijetiti da izgledaju kao da gube na težini ili da jedu manje nego prije. Ovo je vrlo uobičajeno, ali ipak može biti zabrinjavajuće. U takvim situacijama potrebno im je osigurati da dobivaju sve kalorije, vitamine i hranjive tvari koje su im potrebne da ostanu zdravi.

Koji su najčešći uzroci gubitka apetita?

Može postojati više razloga zašto starije osobe imaju manjak apetita ili im se hrana u kojoj su nekoć uživali više se ne čini privlačnom:

  • Depresija: osjećaji tuge, usamljenosti ili očaja mogu utjecati na apetit. U takvim situacijama starije osobe možda više nemaju volje za jelom.
  • Lijekovi: određeni lijekovi mogu pridonijeti gubitku apetita, stoga provjerite nuspojave lijekova koje koristite ili razgovarajte s liječnikom.
  • Bolest: kada su ljudi bolesni, često im se ne jede ili ne osjećaju glad. Ako to potraje nekoliko dana ili tjedana, može biti problematično.
  • Problemi sa zubima: loše prianjajuće proteze, manjak zubi ili zubi koji se kvare mogu otežati žvakanje i stvoriti nelagodu prilikom jela.
  • Poteškoće s kuhanjem: problemi s vidom, pokretljivošću ili spretnošću mogu kuhanje obroka učiniti izazovom.

Načini za povećanje apetita i poticanje na jelo

Srećom, postoje različiti načini na koje možete pomoći starijim osobama da prevladaju gubitak apetita i imaju zdravu, dobro uravnoteženu prehranu.

Poboljšajte okus biljem i začinima

Isprobajte različito bilje i začine – svježe ili sušene – kako biste poboljšali okus različitih namirnica. Smanjite količinu soli i odlučite se za malo soka od limuna, malo češnjaka ili luka u prahu, stručak svježeg ružmarina ili malo majčine dušice. Eksperimentirajte da vidite što im najviše odgovara.

Gubitak apetita i starenje

Birajte hranu bogatu hranjivim tvarima

Ako jedu manje, neka barem ono što jedu bude kvalitetno. Koristite namirnice poput cjelovitih žitarica, nemasnog mesa te svježeg voća i povrća. Umjesto dodavanja sira u pizzu, stavite povrće. Kupite smeđu rižu umjesto bijele. Dodajte avokado jajima i tostu od cjelovitog zrna pšenice za doručak. Pecite losos za večeru.

Držite se rasporeda

Naviknite ih da jedu u određeno vrijeme kako bi im to postala navika i dio dnevne rutine. Njihovo će se tijelo također prilagoditi i znati kada očekivati hranu.

Pripremajte obroke zajedno

Ako živite u blizini, kuhajte zajedno nekoliko puta tjedno obroke koje vi i vaša starija osoba volite. Odaberite neka od njihovih omiljenih jela kako bi se imali čemu veseliti i uživati u jelu.

Potražite pomoć

Skrbnik u kući može biti odlično rješenje jer pomaže vašem ostarjelom roditelju u planiranju obroka, kupovini namirnica, kuhanju i spremanju ostataka hrane. Također mogu povremeno pregledati hladnjak, zamrzivač ili smočnicu i izbaciti sve čemu je istekao rok trajanja. Osim toga, mogu sjediti s vašim starijim osobama dok jedu i praviti im društvo za vrijeme obroka. Imati nekoga za razgovor može učiniti vrijeme obroka ugodnijim.

U situacijama kad starija osoba više nije sposobna za samostalno pripremanje hrane a nije u mogućnosti dobiti adekvatnu pomoć, možda je vrijeme da razmislite o trajnom smještaju u Domu za starije osobe.

U Domu Salvia svi naši korisnici imaju na raspolaganju vrhunski restoran u kojem hranu pripremaju naši kuhari prema savjetima stručnog medicinskog osoblja.