Hodanjem do zdravlja

Hodanjem do zdravlja

Hodanje je zasigurno jedan od najlakših, a u isto vrijeme najučinkovitijih oblika vježbanja. To je izvrsna aktivnost posebno za starije osobe. Bez obzira na razinu pokretljivosti, uvijek je prilagođavajte vlastitom tempu. Svakodnevna 30-minutna šetnja povećava razinu izdržljivosti i snagu te poboljšava ravnotežu i fleksibilnost. Osim toga, hodanje je izvrsna prilika da uživate u svijetu koji vas okružuje te da s povežete s drugim ljudima.

Hodanje poboljšava zdravlje srca

Svakodnevno hodanje poboljšava cirkulaciju, snižava visoki krvni tlak i otklanja znakove kardiovaskularnih bolesti, budući da se povećava broj otkucaja srca. Istraživanja su pokazala da tek 30 minuta dnevno laganog do umjerenog hodanja smanjuje rizik od moždanog udara.

Hodanjem se jačaju kosti, mišići i zglobovi

Hodanje je trening za cijelo tijelo jer se pokreće više mišićnih skupina. Da bi bili funkcionalni, zglobovima je potrebna redovita aktivnost. Hodanje je jedna od takvih aktivnosti jer ih „podmazuju“ pokreti koji se izvode čineći ih u isto vrijeme fleksibilnijima i otpornijima. Osim toga, jačaju se i kosti i mišići zbog čega se značajno smanjuje rizik od prijeloma kuka ili osjećaj boli zbog artritisa. Stariji ljudi obično osjećaju bolove u donjem dijelu leđa, a 20-minutno hodanje 3 puta tjedno jača trbušne i leđne mišiće čime se ublažava bol.

Šetnja nakon jela za smanjenje razine šećera u krvi

Provedena su istraživanja i na ovom području, a rezultati su pokazali da 15-minutna šetnja nakon jela smanjuje nagli porast šećera u krvi. Naime, tijelo i organizam učinkovitije koriste šećer za jačanje mišića, a inzulin učinkovitije regulira njegovu razinu u krvi.

Hodanje poboljšava mentalno zdravlje

Hodanje je izvrstan način kojim se sprječava pad kognitivnih funkcija u starijoj dobi. Tek pola sata na dan dovoljno je da se smanji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Hodanje oslobađa endorfine zadužene za dobro raspoloženje

Postoji izravna veza između raspoloženja i hodanja. Naime, hodanjem se prirodno oslobađaju endorfini, neurotransmiteri koji stvaraju osjećaj zadovoljstva poboljšavajući raspoloženje. Dakle, što češće hodate, imat ćete pozitivniji stav prema svemu što vas okružuje.

Nemojte biti mišljenja da je hodanje još jedan stavka koju morate skinuti s popisa. Radije ga učinite dijelom vaše svakodnevice. Umjesto da koristite lift, odlučite se za stepenice ili prošećite do trgovine umjesto da idete autom. Čak i ako je trgovina predaleko, parkirajte na drugom kraju parkirališta tako da imate više za hodati.

Pripazite na novonastale simptome

Ako imate određena zdravstvena stanja zbog kojih niste sigurni smijete li svakodnevno uživati u ovoj novoj aktivnosti, obratite se liječniku. Isto tako, ako vam se nakon hodanja počnu javljati simptomi poput vrtoglavice, boli u prsima ili otežanog disanja kao i bilo koji drugi, prestanite s ovim načinom vježbanja i dogovorite pregled kod liječnika.