Hrana bogata nutrijentima za optimalno funkcioniranje organizma

Hrana bogata nutrijentima za optimalno funkcioniranje organizma

Hrana bogata nutrijentima za optimalno funkcioniranje organizma

Minerali i vitamini najvažniji su hranjivi sastojci potrebni za pravilno funkcioniranje organizma osobito kod starijih osoba.

Kada kažemo da su određene namirnice potrebne čovjekovu organizmu, to znači da iste opskrbljuju organizam s energijom, a osim toga pružaju zaštitne i regulacijske elemente. Važno je napomenuti da se u probavnom traktu nutrijenti apsorbiraju tako da zadovolje čovjekov metabolizam. Pravilno se raspoređuju čime se osigurava ispravno funkcioniranje tijela.

Kao što ste daje naslutiti, nutrijenti su potrebni i za održavanje i regulaciju krvnog tlaka te ostalih tjelesnih procesa. Nutrijenti se nalaze u piću i u hrani. Po sastavu to su masti, proteini i ugljikohidrati. Postoje i nutrijenti koji ne opskrbljuju tijelo energijom kao što su vitamini, minerali, fitokemikalije i voda.

 

Organski se nutrijenti odnose, dakle, na spomenute ugljikohidrate, proteine, vitamine i masti, dok su anorganski nutrijenti voda i minerali.

Koje su namirnice bogate nutrijentima?

U nastavku vam donosimo kraći poput namirnica koje biste svakako trebali uključiti u svoju prehranu, a koje sadrže optimalne količine magnezija, kalcija, kalija, natrija, vitamina A, C, E i skupine B.

Povrće

Povrće koje se obavezno treba naći na vašem tanjuru je prvenstveno zeleno lisnato poput špinata, kupusa, zelene salate, kelja. Ostalo povrće koje stručnjaci preporučuju je avokado, repa, cvjetača, luk, paprike, rajčica, tikvica, brokula, prokulice, mrkva, celer, krastavac, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, gljive, gorušica, šparoge, masline, krumpir, morsko povrće, bundeva, rotkvica.

Voće

Određeno voće poput povrća sadrži optimalne količine kalija, vitamina A, B6 te vitamina C. Redovno konzumirajte jabuke, lubenicu, šljive, kruške, marelice, banane, borovnice, dinju, brusnice, kivi, smokve, grejp, grožđe, limun, naranče, maline, jagode…

Mahunarke

Mahunarke obiluju vlaknima, mineralima, vitaminima B skupine i proteinima. S vremena na vrijeme konzumirajte crni grah, grašak, soju, slanutak, leću, tofu ili tempeh.

Orašasti plodovi, sjemenke i ulja

Organizmu su potrebne zdrave masti koje možete pronaći u bademima, sjemenkama  bundeve, lješnjacima, sezamu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju, suncokretovom ulju, lanenom ulju i sl.

Žitarice

Žitarice su nenadmašan izvor vitamina D, B12 i magnezija. U svoju prehranu uvrstite ječam, smeđu rižu, heljdu, kvinoju, raž, kukuruz, proso, zob, integralna pšenica i sl.

Potrudite se izbaciti iz prehrane namirnice koje štete organizmu poput punomasnih namaza, punomasnog mlijeka te naravno alkohola. Važno je napomenuti i da ranije navedene namirnice bogate nutrijentima smijete koristiti u optimalnim količinama; preveliki unos zdravih namirnica također nije dobar i ne pogoduje boljem zdravlju organizma. Optimalan unos raznovrsnih namirnica i sastojaka ključ je za vitalnost i zdravi organizam.

 

Svakodnevno unosite barem dvije litre vode, jer voda otapa hranjive tvari kroz organizam, regulira rad pojedinih organa, regulira pojedine tjelesne funkcije, uklanja štetne tvari iz organizma te pridonosi održavanju tjelesne temperature.