Inkontinencija kod starijih osoba

Inkontinencija kod starijih osoba

Inkontinencija kod starijih osoba

Inkontinencija kod starijih osoba uobičajeno je stanje s kojim se susreću starije osobe (obično starije od 65 godina) u kojem se gubi kontrola mjehura ili crijeva.

Inkontinencija kod starijih osoba kategorizirana je u dvije glavne vrste: urinarna inkontinencija i fekalna inkontinencija. Urinarna inkontinencija je nevoljno istjecanje urina, dok je fekalna inkontinencija nevoljno ispuštanje stolice.

Za neke, inkontinencija može biti manja neugodnost, dok za druge može značajno utjecati na ukupnu kvalitetu života.

6 vrsta inkontinencije u starijih osoba

Postoji šest glavnih tipova inkontinencije u starijih osoba, od kojih svaki ima različite uzroke i karakteristike:

1. Urgentna inkontinencija

Urgentna inkontinencija je iznenadni nagon za mokrenjem. Ovu vrstu inkontinencije uzrokuju preaktivni mišići mokraćnog mjehura, oštećenje živaca ili infekcija urinarnog trakta – potonje je privremeno stanje.

Osim toga, često ga doživljavaju oni kojima je dijagnosticiran dijabetes, multipla skleroza, Parkinsonova ili Alzheimerova bolest.

2. Potpuna inkontinencija

Potpuna inkontinencija je potpuni gubitak kontrole mjehura uzrokovan neurološkim ili funkcionalnim stanjima, što dovodi do kontinuiranog istjecanja urina.

Neurološka stanja koja mogu uzrokovati inkontinenciju uključuju ozljede leđne moždine ili multipla skleroza, dok funkcionalna stanja uključuju neurogeni mjehur ili uretralne sfinktere (mišiće nalik prstenu koji kontroliraju protok urina) koji više ne rade.

3. Stresna inkontinencija

Stresna inkontinencija je nehotično mokrenje tijekom kašljanja, kihanja, smijanja ili podizanja teških predmeta.

Ovu vrstu inkontinencije uzrokuju slabi mišići dna zdjelice. Češći je kod starijih žena nakon trudnoće i poroda te muškaraca koji su imali operaciju prostate.

4. Preljevna inkontinencija

Preljevnu inkontinenciju karakteriziraju poteškoće s pražnjenjem mokraćnog mjehura, zbog čega male kapljice urina nehotično istječu.

Ovu vrstu inkontinencije uzrokuju oslabljeni mišići mokraćnog mjehura, dijabetes, oštećenje živaca ili opstrukcija mokraćnog sustava (na primjer, kamenci u mokraćnom mjehuru).

5. Funkcionalna inkontinencija

Funkcionalna inkontinencija je nevoljno istjecanje urina zbog fizičkih ili kognitivnih oštećenja koja stariju osobu onemogućuju da na vrijeme dođe do kupaonice.

Ovu vrstu inkontinencije uzrokuju problemi s pokretljivošću poput artritisa ili kognitivna stanja poput demencije.

6. Mješovita inkontinencija

Mješovita inkontinencija je kombinacija više od jedne vrste inkontinencije. Na primjer, urgentna i stresna inkontinencija česte su kod žena, dok su funkcionalna i urgentna inkontinencija česte kod muškaraca. Mješovita inkontinencija uzrokovana je promjenama mokraćnog sustava uslijed starenja, kao što je zadržavanje mokraće – nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćnog mjehura.

Zašto starije osobe gube kontrolu nad crijevima?

Inkontinencija crijeva može se pojaviti zbog nekoliko čimbenika, uključujući:

 • Slabljenje mišića. S godinama analni mišići i mišići dna zdjelice slabe, što može dovesti do smanjene sposobnosti kontrole pražnjenja crijeva.
 • Oštećenje živaca. Oštećeni živci u rektumu i mišićima dna zdjelice mogu oslabiti mišiće odgovorne za kontrolu pokreta crijeva ili oslabiti osjet pokreta crijeva.
 • Zatvor. Kronični zatvor može uzrokovati fekalnu impakciju – stanje karakterizirano pojavom velike, tvrde mase stolice koja se zaglavi u rektumu ili donjem dijelu debelog crijeva.
 • Proljev. Tekuću, vodenastu stolicu može biti teže kontrolirati, povećavajući rizik od inkontinencije.
 • Smanjena pokretljivost. S godinama pokretljivost slabi, što može dovesti do slučajnog pražnjenja stolice.
 • Kognitivni pad. Demencija, Alzheimerova bolest i drugi kognitivni poremećaji mogu smanjiti sposobnost prepoznavanja potrebe za pražnjenjem stolice ili pravovremenog odlaska u kupaonicu.
 • Lijekovi. Neki lijekovi, uključujući laksative, antidepresive i lijekove za krvni tlak, mogu uzrokovati ili pogoršati inkontinenciju.
 • Operacija ili trauma. Kirurški zahvati, ozljede ili traume koje uključuju rektum, anus ili mišiće dna zdjelice mogu dovesti do gubitka kontrole nad crijevima.

Ako vaša voljena osoba pati od inkontinencije, savjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok i izradili plan za pružanje najbolje moguće skrbi.

Kako se liječi inkontinencija kod starijih osoba?

Liječenje inkontinencije kod starijih osoba ovisi o vrsti inkontinencije i težini simptoma. Iako je za neke možda potrebna operacija, postoje i konzervativni pristupi liječenju, uključujući:

1. Proizvodi za inkontinenciju

Za mnoge starije osobe, proizvodi za inkontinenciju, kao što su ulošci, pelene za odrasle ili vodootporne zaštite za madrace, konzervativna su opcija koja može biti učinkovita u upravljanju simptomima.

2. Lijekovi

Ovisno o vrsti inkontinencije, mogu se propisati lijekovi za opuštanje mokraćnog mjehura, smanjujući nagon za mokrenjem ili stolicom. Na primjer, duloksetin je lijek koji može ojačati mišić u uretri, pružajući veću kontrolu nad mokraćnim mjehurom ili povećavajući kontrolu crijeva.

3. Trening mjehura

Treniranje mokraćnog mjehura vrsta je bihevioralne terapije koja može poboljšati kontrolu nad mokraćnim mjehurom učeći pacijente da zadrže mokraću dulje vrijeme i smanjiti učestalost odlaska u toalet. Ova obuka počinje odlaskom u kupaonicu jednom svakih sat vremena, a zatim se s vremenom povećava za npr. 15 ili 30 minuta kako bi se smanjila učestalost.

4. Biofeedback

Biofeedback je vrsta terapije gdje se aktivnost mišića prati malim senzorima koji se postavljaju na kožu u blizini mišića dna zdjelice ili, u nekim slučajevima, umeću u rektum ili vaginu. Biofeedback se može koristiti s vježbama mišića dna zdjelice (kao što su Kegelove vježbe) za jačanje mišića dna zdjelice i poboljšanje kontrole mjehura.

5. Električna stimulacija

Električna stimulacija je tretman koji djeluje slanjem blage električne struje niz živce u mišićima donjeg dijela leđa ili zdjelice. Ovi bezopasni pulsevi pomažu u jačanju mišića, poboljšavajući sposobnost zadržavanja urina ili pražnjenja crijeva.

Savjeti za njegu osobe s inkontinencijom

Briga o osobi s inkontinencijom može biti izazovna, ali uz razumijevanje i strpljenje možete pomoći svojoj voljenoj osobi da zadrži svoju neovisnost i kvalitetu života.

Kada brinete o osobi s inkontinencijom:

 • Imajte iskren i otvoren razgovor o problemu. Uvjerite ih da je inkontinencija čest problem i da nisu sami. Razgovarajte o njihovim osjećajima i brigama kako biste izgradili povjerenje i razumijevanje.
 • Napravite raspored za kupaonicu kako biste spriječili inkontinenciju. Obzirno podsjetite svoju voljenu osobu da koristi kupaonicu i potaknite je da to učini čak i ako ne osjeća potrebu.
 • Pobrinite se da popije šest do osam čaša vode dnevno, ali ograničite unos tekućine nakon 18 sati kako biste smanjili inkontinenciju prije spavanja.
 • Pratite koliko tekućine pije i zabilježite to u dnevnik mjehura. Dnevnik mokraćnog mjehura trebao bi sadržavati detalje kao što su vrijeme unosa tekućine, količina unosa tekućine i koliko je puta išla na zahod ili je curilo. Pokažite ovaj dnevnik liječniku kako biste lakše odredili njihov plan liječenja.
 • Pripremite jastučiće, pelene za odrasle i vodootporne štitnike za madrac kako biste lakše upravljali inkontinencijom kada se pojavi. Obavezno promijenite zaprljane predmete što je prije moguće kako biste spriječili iritaciju kože i infekcije.
 • Pobrinite se da nosi odjeću koja se lako skida, kao što su hlače s elastičnim pojasom ili haljine s kopčama, kako biste lakše stigli do kupaonice.
 • Potaknite svoju voljenu osobu na zdrav način života. To može uključivati uravnoteženu prehranu, gubitak prekomjerne težine kako bi se ojačali mišići zdjelice, izvođenje svakodnevnih vježbi za mišiće dna zdjelice, ograničavanje unosa kofeina i alkohola te izbjegavanje cigareta, kako bi se ublažili simptomi inkontinencije.
 • Spriječite osobu da podiže teške predmete, jer može opteretiti mišić dna zdjelice.
 • Posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnikom za smjernice o upravljanju inkontinencijom, uključujući moguće tretmane ili intervencije, kao što su vježbe, lijekovi ili potreba za operacijom.
 • Potaknite svoju voljenu osobu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima i održava svoje društvene veze, kako biste im pomogli da poboljšaju svoje samopoštovanje i opću kvalitetu života.
 • Budite suosjećajni i puni razumijevanja, poštujući emocionalni učinak koji inkontinencija može imati na samopoštovanje i mentalno blagostanje vaše voljene osobe.