Jednostavne vježbe za ublažavanje bolova kod artritisa

Jednostavne vježbe za ublažavanje bolova kod artritisa

Jednostavne vježbe za ublažavanje bolova kod artritisa

Život s artritisom može biti prilično bolan i nelagodan. Osim što smanjuje kvalitetu života, može pridonijeti i nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima od kojih izdvajamo pretilost, kardiovaskularne bolesti i sl.

Starijim osobama može biti jako teško pronaći motivaciju za vježbanje. Osobito ako pate od artritisa. Međutim, stručnjaci navode da redovno vježbanje, dakako, može poboljšati pokretljivost zglobova, povećati razinu vaše aktivnosti i samim time utjecati na smanjenje bolova i nelagodnosti.

Prije vježbanja

Prije nego što započnete s vježbanjem, obavezno se posavjetujte s liječnikom. Liječnik će najprije zasigurno htjeti provjeriti rad srca i krvožilnog sustava. Jednom kad vam da zeleno svjetlo, pitajte ga za dodatne savjete tijekom vježbanja.

Kad krenete s vježbanjem, najprije se zagrijavajte laganim pokretima (3-5 minuta). Vodite računa o tome da jednako vježbate i lijevu i desnu stranu tijela.

Ako u nekom trenutku tijekom vježbanja osjetite bol, obavezno prestanite s vježbom i potražite pomoć stručnjaka.

Vježbe za artritis u području ruku

Zatvaranje šake

Održavanje fleksibilnosti zglobova šake i prstiju ključno je za sve one koji pate od ovog stanja. Ova jednostavna vježba može vam pomoći. Jednostavno zatvorite šaku i ostavite je u tom položaju 5-7 sekundi. Ako ne možete izdržati toliko, onda radite onoliko dugo koliko možete. Opustite šaku i vježbu ponovite s drugom rukom. Napravite 5-7 ponavljanja. Kasnije, nakon što se uhodate u vježbanje, moći ćete raditi čak dvije ili tri serije ponavljanja. S vremenom bol će polako jenjavati.

Savijanje zgloba šake

Osobe koje pate od artritisa imaju problema sa savijanjem zglobova. Redovnim izvođenjem vježbe ne samo da ćete povećati fleksibilnost zgloba nego ćete i utjecati na smanjenje bolova. Ispružite desnu ruku ispred sebe, dlanom okrenutim prema gore. Ruku slobodno savijte u laktu. Lijevom rukom polako gurajte prste prema podu. Osjetit ćete istezanje cijele ruke, a ne samo prstiju. Nemojte se preforsirati toliko da vas jako boli. Zadržite u tom položaju 5 sekundi i opustite ruku. Vježbu ponovite s drugom rukom. Napravite sveukupno 10 ponavljanja i pokušajte izvesti dvije serije. Nakon što se uhodate, radite tri serije ponavljanja.

Vježbe za artritis u području koljena i kukova

Iskorak stepenicu

Ako patite od bolova u koljenu, lagano savijanje nogu u koljenima ublažit će bol. Za ovu vježbu također vam nije potrebna nikakva oprema. Umjesto toga, vježbu radite na najbližem stepeništu.

Ako je potrebno, uhvatite se za zid ili za ogradu i zakoračite najprije lijevom nogom na stepenicu pa desnom. Kod silaženja prvo vratite desnu nogu na pod, a zatim lijevu. Isto ponovite sa suprotnom nogom. Vježbu radite 10 puta u dvije serije. Kasnije slobodno povećajte broj serija.

Istezanje u sjedećem položaju

Ovom ćete vježbom aktivirati kukove i zdjelicu, a usput ćete istezati i mišiće nogu. Sjednite na pod i ispružite noge ispred sebe. Polako nagnite tijelo i pokušajte dohvatiti stopala. U početku će vam to vjerojatno biti veliki problem, no s vremenom ćete postati fleksibilniji. Zadržite u tom položaju 5-7 sekundi i otpustite. Radite dvije do tri serije od 10 ponavljanja.

Vježbe za artritis u području zgloba stopala

Ako se artritis manifestira u stopalima, onda je ovo prava vježba za vas. Ustanite, uhvatite se za stolac i polako odignite jedno stopalo od poda. Pokušajte „nacrtati“ krug u zraku. Na taj ćete način aktivirati zglob stopala, a redovnim vježbanjem povećat ćete raspon pokreta. Vježbu ponovite 5-7 puta, a zatim sve ponovite s drugom nogom. Napravite dvije serije vježbi.