Kako brinuti o osobi s Parkinsonovom bolešću

Kako brinuti o osobi s Parkinsonovom bolešću

Kako brinuti o osobi s Parkinsonovom bolešću

Saznanje da je vašoj voljenoj osobi dijagnosticirana Parkinsonova bolest može biti zastrašujuće. To je progresivno stanje za koje trenutno ne postoji lijek. Bolest ne pogađa sve oboljele na potpuno isti način.

Postoje načini za upravljanje simptomima kako bi se poboljšala kvaliteta života.

Saznajte više o Parkinsonovoj bolesti

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je naučiti što više o Parkinsonovoj bolesti. Shvatite kako utječe na tijelo i um i koje uobičajene simptome treba tražiti. Saznajte kako obično napreduje i što možete očekivati. To može olakšati suočavanje s promjenama i pomoći vam da bolje planirate budućnost.

Budite strpljivi

Kako bolest napreduje, bolesnicima može biti potrebno više vremena za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Pustite ih da nastave biti što neovisniji i uskočite samo kada je potrebno ili ako zatraže pomoć. Nemojte inzistirati da radite sve umjesto njih; možda će trebati odvojiti više vremena za određene aktivnosti ili pronaći nove načine za njihovo obavljanje koji odgovaraju njihovoj trenutnoj razini sposobnosti. To je u redu!

Budite strpljivi i dajte im podršku.

Ostanite aktivni zajedno

Parkinsonova bolest je poremećaj kretanja, pa održavanje tijela aktivnim i razgibavanje mišića može biti korisno. Radite na izgradnji snage, ravnoteže, koordinacije i fleksibilnosti kroz razne vježbe. Ponudite oboljeloj osobi da zajedno provodite vrijeme i različite aktivnosti kako bi ostali motivirani uz nekoga tko će im praviti društvo. Također možete raditi na njihovim vještinama kroz različite zadatke kod kuće.

Budite fleksibilni

Možda ćete morati prilagoditi svoje planove na temelju toga kako se osjećaju tog dana. Pokušajte odabrati aktivnosti koje mogu obavljati sami i na koje Parkinsonova bolest ne utječe značajno. To može pomoći u održavanju osjećaja normalnog života i neovisnosti; možete zajedno sudjelovati u aktivnostima umjesto da se oni osjećaju kao da se moraju osloniti na vas za pomoć. Ipak, uvjerite ih da vam ne smeta pružiti pomoć. Razgovarajte s njima o tome što osjećaju i kako žele provesti dan ili poslijepodne.

Pitajte za pomoć

Zapamtite da ne morate sve raditi sami. U redu je odvojiti vrijeme za sebe i raditi nešto u čemu uživate. Briga o sebi važna je osobina dobrog njegovatelja kako biste mogli nastaviti davati sve od sebe. Razmislite o angažiranju njegovatelja u kući koji može provesti nekoliko sati dnevno ili tjedno s bolesnom osobom, ovisno o njihovim potrebama. Skrbnik može pomoći u širokom rasponu zadataka i omogućiti vam da se usredotočite na provođenje kvalitetnog vremena zajedno.