Kako na prirodan način sniziti razinu šećera u krvi?

Kako na prirodan način sniziti razinu šećera u krvi?

Razina šećera u krvi varira tijekom dana, a neka normalna granica je od 70-110 miligrama po decilitru (mg/dl). Osim toga, ona se s godinama povećava, tako da bi stariji ljudi puno češće trebali kontrolirati šećer. Naime, visoka razina šećera povezuje se s dijabetesom, ozbiljnom bolesti koja ako se ne liječi može uzrokovati oštećenje živaca i krvnih žila.

Ako ste pretili, slabo se krećete, izloženi ste stresu i nezdravo se hranite, postoji velika vjerojatnost da ćete oboljeti od dijabetesa. No, na svu sreću nekoliko je stvari koje možete učiniti kako biste na prirodan način snizili razinu šećera i vodili zdrav i normalan život.

Ostanite aktivni

Aerobne aktivnosti poput vožnje bicikla, plivanja pa čak i hodanja uvelike kontroliraju razinu šećera te u isto vrijeme povećavaju osjetljivost stanica na inzulin, što u prijevodu znači da će stanice koristiti raspoloživi šećer i isti se neće nakupljati u krvi. Osim toga, tjelesna aktivnost utječe na smanjeno nakupljanje masnog tkiva na jetri.

Stručnjaci preporučuju da svaki dan hodate najmanje pola sata; ne morate u komadu, nego u dva navrata.

Pravilno planirajte obroke – manje ugljikohidrata, više vlakana

Tijelo razgrađuje ugljikohidrate na šećere, a inzulin ga potiče na daljnje korištenje i skladištenje u obliku energije. Preveliki unos ugljikohidrata onemogućuje taj proces, što utječe na povećanje razine šećera.

Nisu svi ugljikohidrati jednaki; postoje oni s nižim i višim glikemijskim indeksom. Namirnice s umjerenim i niskim glikemijskim indeksom sporije otpuštaju inzulin u krv te se ne narušava ravnoteža žlijezda i hormona.

Hrana s umjerenim glikemijskim indeksom Hrana s visokom glikemijskim indeksom
–          kuhani krumpir –          pečeni krumpir
–          integralni kruh –          bijeli kruh
–          banana –          kukuruzne pahuljice
–          smeđa riža –          kuhana mrkva
–          zobene pahuljice –          med
–          slatki krumpir –          riža

 

Umjesto ugljikohidrata radije se odlučite za unos vlakana. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera i probavu ugljikohidrata te neće uzrokovati nagli porast šećera u krvi.

Namirnice bogate vlaknima su mahunarke, gotovo sve povrće i voće te cjelovite žitarice.

Pijte dovoljno vode

Osim što svakodnevno konzumiranje vode sprječava dehidraciju, logično je da potiče mokrenje koje pridonosi ispiranju viška šećera. Istraživanje provedeno na ovom polju pokazalo je da konzumacija veće količine vode na dan smanjuje rizik od povećavanja razine šećera u krvi, a samim time i od dijabetesa.

Važno je napomenuti da ovdje mislimo isključivo na vodu; ne na čaj niti na vodu s okusom. Osim toga, sva zaslađena pića povećavaju šećer u krvi i potiču debljanje kao i rizik od dijabetesa.

Upravljajte stresom

Stres također može negativno utjecati na razinu šećera. Stresno stanje izlučuje hormone koji su odgovorni za porast šećera u krvi. Pokušajte naučiti kako se nositi sa stresom, razmislite o tome da svakodnevno radite vježbe joge, meditaciju ili bilo što drugo što vas opušta. Možete sjesti na klupicu u vrtu i uživati u sunčanom danu i pjevu ptica.

Mjerite razinu šećera u krvi

Redovno praćenje šećera u krvi dat će vam jasnu sliku o trenutnom stanju, ali u isto vrijeme i omogućiti bolju kontrolu nad situacijom u smislu da ćete moći prilagoditi obroke te spoznati kako koja namirnica djeluje na organizam. Osim toga, možda taj dan nećete trebati uzeti cijelu dozu nekog lijeka, nego samo pola.